Naleśniki na domowym koko mleku. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Naleśniki na domowym koko mleku. BLW

Robię je zwykle z mąką orkiszową, z jaglaną czy gryczaną też wychodzą ale potrzeba więcej delikatności przy pierwszym naleśniku bo ten pierwszy łatwo pokruszyć. Sprawdzają się świetnie na słodko (polecam dżem borówkowy bo nie trzeba dodawać nawet banana, mascarpone zmiksowane z borówkami jak TU) i wytrawnie (próbowaliśmy z pastą jajeczną na pikniku, zobacz też przepis na pastę awokado-bazylia). Uwaga! To przepis na jedyne …5 naleśników. Mnie dostaje się jeden, Filip pochłania cztery, a mąż jeszcze ich nigdy nie jadł 🙈

Przepis na domowe mleko kokosowe.

Jesienią do naleśników na pewno wypróbujemy dżem dyniowo-jabłkowy i czekoladowy budyń dyniowy!

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dziecka bez alergii. Od kiedy podać naleśnika? To zależy tylko od Ciebie 😉 My zaczęliśmy po roku ale przy kolejnym dziecku pewnie nastąpi to wcześniej. Tylko pierwszy naleśnik smażony jest na tłuszczu.

Jedzenie a Integracja Sensoryczna

Kolor czasem ma znaczenie! Jeśli zauważyłaś, że dziecko nie lubi kontrastowych połączeń to spróbuj ten kontrast stopniowo zmniejszać (do czasu gdy dziecko zaakceptuje nową potrawę): dżem borówkowy i naleśnik bez dodatku kakao/karobu cieszą oczy ale niektóre dzieci tak silny kontrast odrzuca! Jeśli masz wrażenie, że Twoje dziecko ucieka przed tradycyjnym makaronem z sosem blognese to warto spróbować makaronu gryczanego (zobacz TEN wpis ze zdjęciami) – zauważyłam, że dzięki takiemu połączeniu Filip zjada więcej sosu!

Kiedy widzisz bąbelki, a brzeg naleśnika jest dobrze ścięty to znak, że można przewracać. Najlepiej używać szerokiej silikonowej szpatułki. Tu naleśnik z karobem.

Domowe mleko kokosowe: użyj co najmniej łyżki śmietany (rozupuści się gdy lekko podgrzejesz ją z mlekiem – częścią płynną).

Tu do dżemu dodałam wiórki 😉

Musiał posmarować również mojego naleśnika (jednego! resztę zjadł sam…).

Naleśniki na domowym koko mleku.
Porcje 5
Pyszne i łatwe! Orkiszowe są genialne, z mąką jaglaną czy gryczaną trzeba uważać na pierwszy naleśnik (trudno go przewrócić aby nie połamał się) ale kolejne już bezproblemowo się przerzuca 🙂 Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dzieci bez alergii. Finio pierwsze placki dostał po roku ale od czasu do czasu przed 12 miesiącem można je podać. Tylko pierwszy naleśnik potrzebuje tłuszczu, pozostałe smażą się na suchej patelni.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 2 jajka
  2. • ½ szkl letniego mleka kokosowego ze śmietaną (przepis na blogu)
  3. • 1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
  4. • 3 łyżki mąki orkiszowej/jaglanej/gryczanej
  5. • Opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka karobu/kakao
  6. • Słodkie: dodaję 1/3 łyżki cukru kokosowego, może być dowolny syrop (daktylowy) czy melasa
  7. • Wytrawne: szczypta soli (12m+) i pieprzu czarnego, można kombinować z ziołami ale z umiarem
  8. • ½ łyżeczki smalcu lub oleju kokosowego (silikonowym pędzelkiem rozsmaruj po patelni)
Dżem borówkowy
  1. • Ok 200g borówek
  2. • 2 czubate łyżeczki nasionek chia (po 3r.ż.) lub 1 czubata łyżeczka żelatyny/agar agar
Wykonanie
  1. 1. Jajka, mleko i słodzidło lub przyprawy zmiksuj w blenderze. Dodaj mąki i zmiksuj. Możesz dodać karob/kakao aby otrzymać czekoladowe naleśniki.
  2. 2. Na dużej patelni rozsmaruj pędzelkiem tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wylej chochlę ciasta. Przewróć na drugą stronę gdy na placku zobaczysz malutkie bąbelki i wyraźnie „ścięte” brzegi. Zamieszaj masę zanim wylejesz kolejną porcję na patelnię (kolejne 4 naleśniki smażyłam bez tłuszczu).
  3. DŻEM: borówki rozgnieć i chwilkę gotuj. Zmiksuj blenderem ręcznym. Jeśli używasz żelatyny/agaru dodaj do gotujących się borówek i chwilę mieszaj. Jeśli używasz chia (wg oficjalnych zaleceń od 3 r.ż.) to zdejmij borówki z ognia, zmiksuj blenderem ręcznym i dodaj nasionka. Odstaw na 10 min. (Dżem najlepiej zrobić zanim zaczniesz smażyć naleśniki ale jeśli musisz mieć dżem na już, a masa nie zgęstniała to dodaj np.wiórki kokosowe bez siarki czy zmielone migdały).
Notatki
  1. Nie wylewaj ciasta na całą patelnię bo to nie są pszenno-mleczne naleśniory 😉 Trudno by się takie wielkie naleśniki przerzucało.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Alicja
Gość
Alicja

Moja corka to tez pochlaniacz nalesnikow. Tylko my robimy z namoczonej kaszy jaglanej i gryczanej bialej. A do srodka serek z nerkowcow i owocow np. Truskawek. Zawsze sie udaja. Sa cienkie i pyszne. Ale Twoj przepis napewno wyprobujemy. 🙂

Anna
Gość
Anna

Dzień dobry! Pani Aniu bardzo się cieszę, że znalazłam Pani blog. Wypróbowałam bardzo dużo przepisów od Pani i wszystkie to strzał w dziesiątkę, nawet dla mojego męża:) Mam pytanie odnośnie gotowych kaszek po 6 m-cu : helpa, holle; organix. Czy to są dobre kaszki przy rozszerzaniu diety na pierwsze posiłki? Czy w ogóle warto je kupować?

Julia
Gość
Julia

A robisz naleśniki dyniowe? Polecam bardzo! Mus dyniowy, jaja, mąką (u nas razowa orkiszowa), mleko (u nas owsiane)+ przyprawy korzenne. Dziś moje dzieci zjadły wszystko na kolację i dla mnie nie zostało 😉

Lilia
Gość
Lilia

Mi nie wyszły…. Może za duże robiłam, sama nie wiem

Emilia
Gość
Emilia

Mam mąkę kokosową i kukurydzianą. Mogę dac zamiast gryczanej /jaglanej/orkiszowej?

Ala
Gość
Ala

Witam

Mam pytanie jakiej mąki orkiszowej używasz? W sklepach widziałam orkiszową pełnoziarnistą typ 1850 i orkiszową tortowa typ 450. Wiem, że typ 1850 jest zdrowsza , ale czy naleśniki wyjdą na niej ? I ogólnie jakiej używasz mąki orkiszowej i do czego ją wykorzystujesz? Pytam bo chcę zamienić ze zwykłej typ 1850 na orkiszową:)

Pozdrawiam

Sylwia
Gość
Sylwia

CZY MOŻNA ZROBIĆ NALESNIKI NP NA KASZKACH HOLLE?