Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Paszteciki z królika. Łatwe i pyszne. BLW

Paszteciki z królika są genialne w swojej prostocie i to jedna z tych potraw, które smakują całej rodzinie 🙂 Ja je uwielbiam bo wreszcie mam potrawę dla Jagny, po której praktycznie nie muszę sprzątać 😉

Wiek:

6m+

 

Płatki drożdżowe przypominają bułkę tartą i świetnie ją naśladują. Jenak w przeciwieństwie do bułki są kopalnią witamin i mikroelementów! Są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz chromu, cynku, manganu, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i selenu. Płatki drożdżowe nie fermentują w jelitach tak jak “żywe” drożdże i pomagają przywrócić odpowiednią florę bakteryjna jelit. Potrawom dodają serowego posmaku dlatego używa się ich jako zamiennik Parmezanu w pesto. Nie wolno jednak przesadzić z ilością bo mogą zdominować smak potrawy. Przy zakupie zwróć uwagę na skład: powinny być tam tylko suszone drożdże!

Paszteciki z królika
Porcje 8
Bardzo prosty przepis, a efekt to pyszne paszteciki, które można serwować na zimno lub ciepło. To danie z resztek po duszonym króliku (przepis na blogu).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. - 2/3 szkl uduszonego/ugotowanego wcześniej królika (miałam drobniutkie kawałki)
  2. - 1 marchewka (np z zupy)
  3. - 2 łyżki stopionego masła lub masła klarowanego
  4. - 3 żółtka lub 1 duże jajko
  5. - 2 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
  6. - 2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie
  1. Zblenduj królika, marchewkę, tłuszcz i żółtka.
  2. Dodaj ekspandowany amarantus i płatki drożdżowe. Wymieszaj i wykładaj do silikonowych foremek na mufiny - do połowy wysokości. Piecz ok 25min w nagrzanym piekarniku w 180C, góra-dół. Wychodzi ich ok 8 sztuk.
Notatki
  1. Tym razem udusiłam udo z królika z suszonymi warzywami (jak do rosołu) i marchewką w słupkach bo nie miałam innych warzyw, a i tak Jagna się nim zajadała...nie mówiąc juz o pasztecikach, które wychodzą genialne.
Przepisy na duszonego królika
  1. http://blwmama.pl/krolik-duszony-w-warzywkach-delikatny-i-soczysty-blw/
  2. http://blwmama.pl/krolik-w-warzywkach-na-bulionie-warzywnym-pycha-blw/
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

16
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Katarzyna
Gość
Katarzyna

Dzień dobry. Czy zamiast płatków drożdżowych można użyć np. jaglanych lub czegoś innego? Jak długo można przechowywać takie paszreciki? Dziękuję.

Sylwia
Gość
Sylwia

Czy uda się bez jajka?

Dorota
Gość
Dorota

Czy można czymś zastąpić masło i jajka dla alergików? 🙏

Monika
Gość
Monika

Akurat mialam resztki krolika, zrobilam mase, zapakowalam do foremek i… patrze ze nie ma czasu pieczenia i wysokosci temperatury 🙈 180st i jakies 30 min wystarczy?

Katarzyna
Gość
Katarzyna

Dzień dobry. Jak dlugo i w jakiej temperaturze piec paszteciki. Dziękuję

Karolina
Gość
Karolina

Witam, bardzo dziękuje za wszystkie przepisy:) Jesteś dla mnie ogromną inspiracją, dzięki Tobie urozmaiciłam nasze menu i spróbowałam wielu nowych produktów, które na dobre zagościły w naszej kuchni.
Czy te paszteciki pieczemy w termoobiegiem czy góra/dół ?

Nati
Gość
Nati

Chyba zapomniałaś napisać ile piekłaś i w jakiej temperaturze 😁

Justyna
Gość
Justyna

A czy można te paszteciki zamrozić ?