Kolacje Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Gofry dyniowo – bananowe. BLW

Próbowałam zrobić dyniowe gofry bez mąki używając tylko kokosa ale rozpadały się. Próbowałam z kaszą jaglaną ale były dosyć delikatne. Mąka gryczana lub owsiana świetnie się tu sprawdzają. Do niedawna pożyczałam cudowną gofrownicę Dezal, na którą niestety mnie nie stać. Kupiłam więc gofrownicę z Lidla 😉 i początkowo mocno byłam rozczarowana…gofry wychodzą klapnięte, a w Dezalu wszystkie moje eksperymenty (łącznie z goframi z bakłażana) wychodziły chrupiące. Okazuje się, że moja nowa gofrownica lubi gęste ciasto. Nie lubi mąki kokosowej ale kocha mąkę gryczaną i owsianą. Powoli się poznajemy 😉 Jeszcze nie próbowałam zrobić w niej ukochanych gofrów ziemniaczano-pomidorowych bo mam obawy, że będą klapnięte…

Dla kogo? Przepis zawiera jajko.

IMG_2699Niżej widzicie pierwsze gofry dyniowe – wlałam mniej ciasta i wyszły cieńsze. Kolor zawdzięczają dyni hokkaido i promieniom zachodzącego słońca. Posypane resztką truskawek i malin liofilizowanych (polecam – Rossman).

IMG_2705 IMG_2704

Gofry dyniowo-bananowe na mące gryczanej lub owsianej
Porcje 3
Łatwe, pyszne, na zimno też fajne. Nie dodaję słodzidła prócz banana bo zwykle serwuję je z dżemem ale dla starszaków przyzwyczajonych do słodkiego warto dodać 1-2 łyżki syropu klonowego itp byle nie miodu bo w wysokiej temperaturze straci wszystkie wartości. Czas przygotowania: nie uwzględniłam przygotowania puree z dyni.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. - 3 łyżki puree z dyni*
  2. - 1 banan
  3. - 2 jajka
  4. - 1/2 szkl mąki gryczanej/zmielonych płatków owsianych (ciasto będzie bardzo gęste)
  5. - 1-2 łyżki syropu klonowego dla fanów mocno słodkich gofrów
  6. - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego
  7. - szczypta cynamonu itp- można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Włącz gofrownicę.
  2. 2. W blenderze zmiksuj na gładko jajka, banana i puree z dyni.
  3. 3. Dodaj mąkę i zmiksuj - ciasto będzie bardzo gęste więc jeśli masz małego banana to mąkę wsypuj stopniowo.
  4. 4. Pierwsze pieczenie: użyj połowę tłuszczu i kiedy się roztopi rozprowadź pędzelkiem na obu "skrzydłach" gofrownicy. Lidlowska gofrownica - poziom 3 lub 4 przez około 4 minuty.
  5. Podawaj zamiast chleba do dżemu czy duszonymi/świeżymi owocami - tak jak lubicie 🙂
Notatki
  1. *Użyłam zamrożonej dyni. Najpierw ją odmroziłam (stała na stole przez ok 3h), potem udusiłam w małej ilości wody w rondelku, wodę odlałam i zmiksowałam blenderem ręcznym.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
IMG_2698Chwila dla mnie i Juul’a 🙂 Książkę przeczytałam ale uwielbiam do niej wracać gdy mam pod górkę…IMG_2696

 

20
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Zawsze chciałam spróbować zrobić takie dyniowe gofry. 🙂

Ola
Gość
Ola

Może głupie pytanie ale w kuchni stawiam swoje pierwsze, dość nieudolne kroki. Jak miksujesz w blenderze na gładko to używasz blendera ręcznego czy kielicha ?

Ula
Gość
Ula

Zrobiłam te gofry i jestem zdegustowana, ponieważ … za mało ich wychodzi z tej porcji jak na takie łasuchy jakimi jesteśmy 😉 Gofry pyszne, takie puchate jak chmurki!

Jagoda
Gość
Jagoda

Ja akurat mam u siebie na stanie w kuchni gofrownice dezala, o której wspominasz i faktycznie sprzęt jest rewelacyjny. Gofry wypieka idealnie, są chrupiące na brzegach.

Dani
Gość
Dani

A mąka owsiana lub orkiszowa lub pszenna też się nada?

Monika
Gość
Monika

Bardzo smaczne. Czy gotowe gofry można przechować na następny dzień np. w chlebaku lub lodówce?

Monika
Gość
Monika

w środku wyszły mi bardzo miękkie, długo trzymam w gofrownicy i dalej, także jakby się nie dopiekały…

Ewelina
Gość
Ewelina

Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz. Pyszne. Idealnie słodkie i delikatne. Pyszne nawet bez niczego 😊

Patrycja
Gość
Patrycja

BLW mamo! Zachęcona przepisami na gofry z Twojego bloga, którego tak na marginesie uwielbiam😘(dzisiaj już zachwalałam Twoje genialne ciasto marchewkowe), zakupiłam gofrownicę. I mam nie lada problem! Zrobiłam ciasto, smaruję gofrownicę a tu chemiczny smrodek. Gofrownicę posmarowałam pędzelkiem silikonowy, bo tylko taki miałam w domu, a on się najwyraźniej stopił😳 I jak takie gofry podać dzieciom? Teraz szukam odpowiedniego pędzelka, który poradziłby sobie z tak wysoką temperaturą i nic nie mogę znaleźć! Naturalne się palą, a syntetyczne… no cóż… też się palą. Zdradź proszę czego używasz, bo mój superzakup stanie zapomniany gdzieś na dnie szafki.

Patrycja
Gość
Patrycja

Przykro mi blw mamo, że moje komentarze nie zostały opublikowane, a pytanie zostało zignorowane. I pomyśleć, że z takim entuzjazmem polecałam wszystkim przepisy z Twojego bloga. Jestem rozczarowana!