Domowe mleko kokosowe jest przepyszne i w przeciwieństwie do krowiego nie szkodzi nam. Naukowcy dowodzą o jego zbawiennym wpływie na nasze jelita. Doskonałe do placków, muffin, ciast, ciasteczek i do maminej kawki zbożowej czy naszego ukochanego “karobku“. Kupowane w sklepie jest DROGIE i pełne nieciekawych dodatków więc jeśli jeszcze nie spróbowałaś to do dzieła! Nie dosyć, że robisz własne mleko to jeszcze zostają Ci wiórki, które można wykorzystać zamiast mąki w wielu wypiekach.
Kilka przepisów z koko mlekiem lub pulpą:
- ciasto marchewkowe
- muffiny dyniowe
- rafaello
- ptasie mleczko
- bounty
- ciasteczka z komosą ryżową
- śnieżynki
- zimowa zupa z brukselką
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przygotuj:
Na ok 1 litr mleka:
- 1 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych (najlepiej bio)
- 3 szkl przegotowanej ciepłej wody
Sprzęt?
- Blender! Ja używam wysłużonego “rozdrabniacza” firmy Philips.
- Sitko
- Gaza/pielucha tetrowa
- Garnek
Jak?
- Wiórki namocz w garnku na noc w 3 szkl gorącej wody i rano zabierz się za blendowanie 🙂
- Rano podgrzej wiórki z wodą aby były ciepłe ale nie gorące.
- Przelej namoczone wiórki razem z wodą, w której się moczyły do blendera i miksuj ok 5 min. Aby nie przegrzać blendera rób przerwy. W zależności od pojemności Twojego blendera wlej całość lub część wiórkowej wody gdyż płyn może się wylewać! Ja zwykle robię 3 tury.
- Znajdź taki garnek aby całe sitko się nad nim mieściło. Utnij kawałek gazy – tak aby można było wiórki w niej zakręcić i porządnie odsączyć. (Może być pielucha tetrowa).
- Wylej zawartość blendera na sito i odsącz wiórki w gazie. Nie wyrzucaj pulpy! To doskonały dodatek do domowych wypieków lub owsianki. Przygotuj sobie jakiś duży kubek i przełóż odsączone wiórki – przechowuj w lodówce. Gazy używaj ponownie – chyba nie istnieje taki blender, który pomieściłby cały ten płyn i trzeba min 2 tur aby nie narozlewać.
Mleko i pulpę przechowuj w lodówce do max 5 dni. Po schłodzeniu na wierzchu mleka tworzy się tłusta skorupa więc najlepiej przechowywać je w butelkach z szeroka szyjką/słoikach. Skorupę należy pokruszyć i dodawać do gotowania.
Kokomleko jest cudownym zamiennikiem mleka krowiego i nadaje się do budyniów, placków, wypieków wszelkiej maści, koktajli owocowych… do kakao czy kawki! Samo z odrobinką syropu klonowego czy innego słodzidła też jest świetne.
Tak kokomleko wygląda po schłodzeniu w lodówce – na górze zbiera się kokosowa śmietanka, która podgrzana upłynnia się. To tu zbiera się cały pyszny kokosowy tłuszczyk.
Widzę, że używasz wiórek kokosowych firmy bio planet 🙂
Jeśli jednak jest ktoś wygodny może kupić gotowe ekologiczne mleko kokosowe. Duży wybór posiada sklep dietetyczny. Każdy znajdzie więc odpowiednie dla siebie mleko kokosowe. Są zarówno mleka naturalne, z dodatkiem wapnia, słodzone agawą, w puszkach, w kartonach. Naprawdę ten sklep ma olbrzymi wybór.
Justyna pewnie, że można kupić gotowe ale domowe bardziej się opłaca, nie ma dziwnych dodatków i zostaje kupa wiórek do ciastek i innych wypieków 🙂 Mleko z puszki niezastąpione do robienia własnej vege bitej śmietany. Pozdrawiam
A czy można z domowego mleka zrobić taka bita śmietanę?
Aniu podobno można ale mnie się nie udało :/
Czy mleko przechowujesz w jakimś specjalnym naczyniu ? 🙂
Natalia w szklanej butelce, słoiku czy wysokiej szklance (przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia + gumka) – to zależy co akurat mam pod ręką 😉 Wybieram jednak szkło. Pozdrawiam
czyli belbake można spokojnie robić?
Tak 🙂 nie mają siarki. Wg standardów unijnych musi być podana w składzie, a belbake siarki nie mają 🙂
Jak zrobić mleko z całego kolosa? Oczywiście już po obraniu i wydobyciu miąższu. Czym się różni taki przepis os przepisu z wiórów?
Ewa nigdy nie robiłam bo przeraża mnie rozłupywanie kokosa… Z kokosa trzeba odlać wodę kokosową, otworzyć kokos, wydłubać biały miąższ. Miąższ + woda kokosowa + ok 1 szkl ciepłej wody zmiksować ręcznym blenderem lub wrzucić wszystko do blenedera i miksować dłuższą chwilę. Przecedzić przez drobne sito (sito najlepiej wyłożyć gazą), odcedzony miąższ można jeszcze raz zalać niewielką ilością wody i znowu zmiksować i przecedzić i gotowe 🙂
Właśnie nastawiłam swoje pierwsze w życiu mleko kokosowe
Suuuuuper! Zobaczysz, że się uzależnisz 😉 Polecam też sposób z blenderem ręcznym “żyrafą”. Wiórki zalewasz w garnku, odstawiasz, podgrzewasz i w tym samym garnku blendujesz żyrafą. Trochę “w powietrzu”, trochę po dnie – trzeba się blenderem przemieszczać. To najszybsza metoda i już inaczej mleczka nie robię. Potem odcedzamy tak jak w przepisie wyżej.
A kiedy wg Pani można wprowadzać nabiał z mleka krowiego do diety dziecka. Moja córeczka ma 9 mies. Nadal zastępuje mleko krowie mlekiem kokosowym. Oprócz tego karmię piersią.
Hej Justyna! Jeśli nadal karmisz to nie ma się co spieszyć nawet z jogurtami. Ja wprowadziłam Filipkowi kozie jogurty dopiero kiedy miał…14 miesięcy. Sami nie jedliśmy wtedy nabiału i tak jakoś wyszło. Ja też karmię więc nie widziałam takiej potrzeby. Myślę, że po roku można spokojnie wprowadzić jogurty na bazie mleka krowiego ale warto zacząć od koziego bo są mniej słodkie niż krowie. Nigdy ich nie dosładzałam, a mimo to synek je uwielbiał. Podobnie sery – ja zaczęłabym od kozich.
Wczoraj zrobiłam koko mleko i od razu przygotowałam nalesniczki na jego bazie. Wyszły takie pyszne i aromatyczne mniam! 🙂 Kokosowe mleczko u nas zagości,musze tylko w tę najtańsze wiórki się zaopatrzyć,bo zbankrutuje na bio planet 😉
Ula! Poproszę o przepis na te naleśniory 🙂 Bardzo się cieszę! Najsmaczniejsze takie świeżo zrobione, jeszcze ciepłe mmmmm i do kawki super pasuje.
Robiłam takie zwykłe naleśniki, mąką pełnoziarnista, jako i koko mleko 🙂 Ale mleko zrobiło robotę 🙂
Dzięki! Spróbuję z moją ukochaną mąką gryczaną ale aż się boję bo nie mam ręki do naleśników grrrrrrr
Tak sobie pomyślałam, że pewnie będziesz z gryczaną kombinować 🙂 Moja Mama robi naleśniki takie pysznei o gładkiej konsystencji, ja choćbym nie wiem co robiła zawsze mam grudy 🙂
Witam. A gdzie kupujesz te wiorki belbake ? Sa w jakimś konkretnym markecie ?
Hej! W Lidlu 🙂 i z tego co wiem tylko tam. Pozdrawiam
Hm… z pośpiechu nie podgrzelam namoczonych wiórek tylko od razu zmiksowałam i przecedzilam:/ czy takie też się nada?czy teraz podgrzac?
Aniu mleko jest jak najbardziej ok ale chudsze niestety niż powinno być bo sporo tłuszczyku osadziło się na gazie przy przecedzaniu. Tłuszcz koko tak ma, że twardnieje gdy ostygnie. Następnym razem zrobisz sobie pełnotłuste 🙂
Tak właśnie myślałam, dziękuję następnym razem napewno juz będę pamietac;)
Witam, od kilku miesiecy podaje mojemu synkowi mleko kokosowo-migdalowe (100g wiorkow kokosowych +100g platkow migdalowych na 1,5L wody). Uzywam tego mleka jako zamiennik mleka krowiego praktycznie do wszystkiego. Jednak jakis czas temu wyczytalam ze z mlekiem kokosowym trzeba uwazac i nie powinno sie go uzywac codziennie…. Ja troche uzaleznilam sie od tego mleka bo jest wspaniale! Uzywam go codziennie, a moj roczny synek dostaje tego mleka w pokarmach miedzy 300-500ml dziennie. Czy faktycznie powinnam uwazac z tym mlekiem?
Kasiu! To tylko w przypadku mleka z puszki bo wiadomo, że wszystko co z puszki to raczej od święta. Domowe koko mleko to kopalnia zdrowia więc śmiało pijcie codziennie. Ja teraz robię 1-2 x w tygodniu i też życia bez niego sobie nie wyobrażam! Pozdrawiam!
Witaj Aniu, od jakiegoś czasu jak tylko znajdę chwilę i pozwolą mi moje dzieci (2.3lata i 7 miesięcy), czytam Twój blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i podejście do gotowania dla dzieci. Bardzo bym chciała aby mój 7 miesięczny synek od samego początku odżywiał się zdrowo i smacznie. Niestety moja starsza córka poznała już smak słodyczy i ciężko ją przekonać teraz do wielu potraw… Mam nadzieję, że Twoje przepisy mi w tym pomogą 🙂 Zrobiłam dzisiaj mleko kokosowe i planuje z niego zrobić karobek 🙂 i może jakieś placuszki?! Ja sobie trochę pomogłam i użyłam Thermomixa do wykonania mleka… Czytaj więcej »
Hej Wiolu! Dziękuję za ciepłe słowa 🙂
Postaraj się włączać córcię w gotowanie bo to zwykle bardzo pomaga. Fajnie też zrobić ze wspólnego posiłku małe święto i razem nakryć do stołu – najważniejsze, żeby dziecko miało jakieś zadanie, np ułoży serwetki czy postawi jakiś malutki wazonik z kwiatkami, przyniesie sztućce (pod okiem rodzica).
Szczęściara! Ja mam mocno zużyty blender…o słabej mocy i troszkę muszę pomiksować zanim dobrze porozbijam wiórki. Mam wrażenie, że im dłużej miksuję, tym smaczniejsze mleczko 😉 Koko mleko świetnie nadaje się do bounty, zupy, muffinek, a domowa koko mąka najlepsza do tych placuszków!
Pozdrawiam serdecznie!
Gofry i budyń 🙂
Dziękuje za odpowiedz. Bounty zrobione, jak dla mnie super smaczne, niestety córka powiedziała bleee…. niestety 🙁 Wydaje mi się, że ze względu na dość intensywny smak karobu. Masa do bounty wyszła mi taka sypka, gotowałam na mleku kokosowym i już po ok 10min masa była sucha, wszystko wsiąkło… po upieczeniu też była sucha i masa sie rozsypywała, dopiero po nocy spędzonej w lodówce batoniki zastygły i można je było wziąć w rękę w całości? Czy tak ma być?
Koko maka czyli pulpa? Pozdrawiam 🙂
Hej Paulina! Tak – wysuszona w piekarniku i zmielona na mąkę w elektrycznym młynku do kawy. Zobacz TU.
Gdzie kupić wiórki belbake? Uwielbiam Twoją stronę na razie testowałam kopytka, kąpot z dyni i gofry bo dostałam gofrownice 😀 ale myślę że z wiekiem syna będę mu gotować głównie z Twoich przepisów 😉
Dominika nawet nie wiesz jak mi miło <3 <3 <3
Wiórki belbake są tylko w Lidlu. Ja kupuję po 10 opakowań 😉
Pozdrawiam!
Witam serdecznie, wczoraj przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i się zachwycam 🙂 Super przepisy. Chciałam Wam zdradzić mój sposób na mleko kokosowe. Zawsze mnie odstraszało to przelewanie przez gazę i postanowiłam wypróbować zaparzacza do kawy. dzięki temu odcedzanie wiórek od mleka zajmuje mi 30 sekund. Polecam 🙂 ja mam taki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60241389/
Dzięki Aniu! Słyszałam o tym pomyśle ale mój zaparzacz się zepsuł wieki temu i jakoś nie mam motywacji żeby kupić nowy 😉 Muszę edytować wpis bo to faktycznie bardzo ułatwiłoby sprawę! Niedługo potem jak dodałam ten post zaczęłam używać torby uszytej z bardzo gęstej firanki (na jakieś duperele miała być) i torba sprawdzała się genialnie ale zaginęła więc teraz albo zaparzacz albo nowa torba 😉 bo zabawa z gazą troszkę męczy…
Już położyłam się do spania, kiedy w poszukiwaniu fajnych przepisów trafiłam na Pani blog ☺ wczoraj byłam na zakupach w Lidlu i akurat kupiłam wiórki kokosowe te które Pani poleca.. to co, że jest już po północy ☺ wiórki zalane wrzatkiem, jutro rano robię moje pierwsze w życiu mleko kokosowe.. jak rzeczywiście jest takie pyszne to koniec z łaciatym 😂😂😂 pozdrawiam
Hej Ewelina! Baaardzo mi miło 🙂 Oby Ci smakowało bo nie każdemu odpowiada – nam bardzo ale już kuzynka Filipka aż się krzywi gdy jej proponuję 😉
Witaj, mama pytanie odnośnie koko śmietany, często zużywam mleko i mi zostaje śmietana. Jak ją przechowywać i ile czasu może postać bez mleka? I drugie pytanie, kiedy Twój Filipek zaczął pomagać Ci w kuchni, od czego zaczęliście?
hej Antaaa! Myślę, że koko śmietanka jak mleko – do 4 dni i nigdy w plastiku (ceramika lub szkło, w plastiku się szybko psuje). Nie wiem jak Ty dajesz radę nie zużyć śmietanki! U nas na pierwszy ogień 😉 Do kawki niezastąpiona mniam! Jak dodasz w trakcie gotowanie do owsianki czy zupy to się rozpuści 😉 My zaczynaliśmy w kuchni z przesypywaniem kaszy i fasoli (takie bezcelowe dla zabicia czasu), a od 18 miesiąca już konkretnie 🙂 Obieranie cebuli, jajek na twardo, podawanie warzyw do obierania – on UWIELBIAŁ te czynności! Wsypywanie mąki, kaszy, owsianki itp do garnka, miski itp… Czytaj więcej »
To gotowe mleczko jak się używa, trzeba zmieszać tę wodę z tą skorupą czy tylko skorupe się używa?
Asiu skorupę trzeba pokruszyć i jak podgrzewasz to “chude” mleko to dorzucasz skorupę, która pod wpływem cirpla szybko się rozpuszcza i wtedy masz fajne mleczko, które smakuje kokosem, a nie jak woda 😉 np jak chcesz dodać do kawy to nie musisz tego kawałka skorupy podgrzewać osobno – dodajesz do gorącej kawy i się rozpuszcza. Niektórzy tak mocno potrząsają słoikiem, ze skorupa rozkrusza się sama ale mnie się nigdy nie udało bo u mnie zawsze za gruba. Wolę sobie po kawałeczku dodawać to tu, to tam 😉
Dzięki za informację. Się spróbuje kiedyś. Mam 5,5 miesięcznego pędraka, lada chwila rozszerzanie…..
Dość poważnie rozważam BLW.
Asiu! Daj szansę BLW – nie pożałujesz, a Twój szkrab będzie miał od początku pozytywne skojarzenia z jedzeniem <3 Pamiętaj, że blw nie wyklucza papek, bo wiem, że ten mit bardzo od blw odstrasza - dziecko je ten mus czy zupę krem samodzielnie - moczy rączki i je oblizuje 😉
Zrobiłam wczoraj, zapowiadało się ekstra, a dziś rano było kwaśne:-( zostawiłam w plastikowym naczyniu w lodówce – czy możliwe ze popsuło się przez plastik?
Marta! Na 100% plastik…przetestowała na własnej skórze. Tylko szkło i w szkle 4 dni na pewno jest świeże 😄
Mi też skwaśniało, a było w słoiku 🙁
buuuuuuu to już pojęcia nie mam czemu?
Hej Aniu. Koko mleko zrobione😀karobek wypity😀pytanie tylko-jakbym chciała zrobić koktajl na koko mleku np. Z bananem to muszę je najpierw podgrzać ? I czy można uzywac samej tej ,wody, jeżeli śmietankę sie zużyło wcześniej ? Pozdrawiam
Hej Agata! Super 💪🏻💪🏻💪🏻 Ja bym podgrzała bo śmietana jest nsjlrpsza gdy się rozpuści, no i jesienią ciepły koktajl jest wskazany!
Tak – ta mleczna woda jest jak najbardziej ok – mega chude koko mleko. Ja używam jako dodatek do naleśników ale zwykle gotuje na nim owsiankę itp
Witaj blw Mamo☺ Dziś zrobiłam koko mleko, pyszne ❤ Od razu przyszło mi na myśl, czy bym mogła zastąpić jedno karmienie córki tym mlekiem? Karmię piersią, córka zaczęła 9ty m-c. Dodatkowo blw. Ale cycuś jest nadal na żądanie, czyli wielokrotnie w ciągu dnia, czasem “100” razy w nocy🙈Przyznam, że trochę już mnie to męczy 🙁
Witaj:) Na pewno spróbuję tego mleka, tylko kupię wiórki bez siarki! Proszę powiedz mi czy podawanie jogurtu naturalnego, czy serka bielucha jest niezbyt dobrym rozwiązaniem przed rokiem? Tzn wiadomo, że nalezy też wprowadzać nabiał, ale nie ukrywam, że jak córka (niebawem będzie miała roczek) nie chce zbytnio nic z rana zjeść, to jogurt jest zawsze wybawieniem. Jego chętnie zjada, a że wracam do pracy w styczniu (nadal karmię) boję się, jak sobie poradzi bez mojego pokarmu. Nie ukrywam nie jestem fanką stania przy garach, nie mam jakiegoś doświadczenia w kuchni także ratują mnie proste i dość szybkie rzeczy :D. Potrzebuję… Czytaj więcej »
Klaudia! Nie martw się – córcia przestawi się i nadrobi jak wrócisz z pracy 😉 Najważniejsze to nie mieć czarnych myśli na zapas – naprawdę! Początek może być trudny ale na pewno obie szybko się dostosujecie do nowej sytuacji. Nabiał jest ok jeśli jest elementem diety, a nie jej podstawą. Może córcia rano nie jest głodna i trzeba dać jej 2-4 godziny aby nabrała ochoty na jedzenie. Śniadanie, wbrew powszechnie panującemu przekonaniu, nie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niektórzy ludzie, w tym dzieci, lepiej funkcjonują gdy pierwszy posiłek jedzą po 2-3 godzinach od przebudzenia, a nawet dopiero w porze obiadu. Może… Czytaj więcej »
dziś zrobiłam pierwszy raz mleko kokosowe, musiałam odstawić malucha od piersi bo jestem w drugiej ciąży i bolał mnie brzuch.. Po sztucznym zaczął ciągle mieć katar, migdałowego nie chciał, a kokosowe pije ze smaczkiem 🙂
Szczęśliwa Mama
Ale super!!! Bardzo się cieszę Aneta, że trafiłaś w jego gust bo Finio lubi, a jego kuzynka już tym mlekiem pluje 😉
Jeśli zalewam wiórki na noc, to mają stać one w temperaturze pokojowej czy lodówce? Czy mleko ma słodkawy, czy kwaskowaty posmak?
Klaudia – smak słodkawy, jak kwaskowaty to popsute.. Jak zalewasz na godzinę to spokojnie na blacie w kuchni, jak na całą noc to w spiżarni lub lodówce, potem podgrzewasz i miksujesz. JEDNAK radzę po prostu podgrzać i zmiksować blednerem ręcznym (w garnku w kt podgrzewałaś) bo nie ma róznicy w smaku ale blenduj długo – ok 5 min.
Witam
Pyszne wyszło 🙂 oby jutro też było takie. Czy chowając do lodówki powinnam zakręcić słoik czy tylko przykryć np folią spożywczą? Nie chcę żeby łapało zapachy z lodówki 😉 Oby do jutra nie skwaśniało 😮
Dziękuję Pozdrawiam 🙂
Monika! Jeśli w szle to nie skwaśnieje 🙂 Ja zakręcam lub przykrywam np papierem do kanapek i nakładam recepturkę 😉