Filipek przekonał się do dipów czerwonych i beżowych (domowy ketchup i hummus) ale zielone dipy go odstraszają i akceptuje je jedynie jako zielone masełko na toście (też nie zawsze). Nie poddaję się jednak i kiedy brak mi weny i nie chcę długo stać w kuchni robię warzywne fryty oraz dip z awokado i świeżej bazylii. Taki zestaw syci na długo. Dzięki świeżej bazylii i cytrynie dip jest idealny na upalne dni.
Dla kogo? 6m+ (podajemy na chlebku, makaronie, duszonych warzywach)
- • garść listków świeżej bazylii
- • 1 dojrzałe awokado
- • 1 łyżka soku z cytryny
- • 1 łyżka prażonej dyni (zmielona)
- • 1/2 łyżeczki miodu (syrop klonowy przed 12m)
- • 1/3 łyżeczki pieprzu
- • 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj nożem. Pestki dyni lekko upraż i zmiksuj na pyłek w blenderze lub młynku do kawy.
- 2. Wydrąż awokado do blendera, dodaj sok z cytryny, miód, pieprz i oliwę. Zmiksuj na gładko (po pierwszym miksowaniu zbierz kawałki awokado i bazylii ze ścianek i zmiksuj ponownie).
- [Dyniowy pyłek dodałam na końcu i wymieszałam łyżką].
- Podawaj z frytkami warzywnymi lub na toście czy placku/omlecie/naleśniku.
10-miesięczna córa pochłaniała z radością dip z bułeczkami z batata też z Pani przepisu. Uznała, że warto również zastosować go jako maseczki do twarzy i odżywki do włosów 😉