Obiady Przepisy

Spaghetti bolognese Roberta. BLW

Naprawdę nie wiem jak ON to robi ale nawet jeśli dokładnie trzymam się przepisu to jego sos ZAWSZE jest lepszy od mojego! Nawet jeśli pominie pieczarki 😉 Sos bolognese to danie popisowe mojego męża i mam taką myśl…przekażcie przepis Roberta mężom! Podobno sekretem jest czas, spokój i miłość do sosu bolognese 😉 Robert próbuje też sosu około miliona razy podczas gotowania więc to też chyba ważne. Jeszcze 3 lata temu wydawało się, że sekretem jest dodatek wina ale bez wina nadal wymiata 😉

Dla kogo? Zdecydujcie sami 🙂

17078550_1764203076938683_668162938_n 17078313_1764203046938686_1291865934_nSkładniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg mięsa z indyka (drobno zmielone)
  • butelka passaty (np EkoWital 680g czyli ok 0.5 litra)
  • ok 1 szkl gorącej wody
  • 3-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • masło klarowane (2-3 łyżki)
  • pieczarki (1 standardowe opak.) – można pominąć
  • ½ szkl selera startego na małych oczkach tarki – można pominąć
  • przyprawy: kurkuma, pieprz czarny, oregano, czerwona papryka, bazylia

Jak?

  1. Cebule obierz i drobno pokrój. Pieczarki obierz lub nie (12m+) i pokrój jak lubicie. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do dużej patelni dodaj masło klarowane (2 łyżki) i zeszklij cebulę, dodaj selera, czosnek i pieczarki. Duś chwilę pod pokrywką, a potem bez około 10min. (Odrobinę posól i popieprz).
  2. Duży garnek postaw na średnim ogniu, dodaj masło klarowane i mięso mielone. Kiedy zmieni kolor na biało – brązowy wlej gorącą wodę i duś ok 15 min. Dodaj po troszku przypraw: oregano, bazylia, kurkuma, papryka słodka, sól, pieprz. Dodaj cebulę i pieczarki (razem z ich sokiem). Wlej passatę i 3 łyżeczki koncentratu (na końcu możesz dodać więcej – do smaku). Gotuj na wolnym ogniu bez pokrywki ok 30 -40 minut (mieszaj co jakiś czas). Na koniec dopraw do smaku.

Zwykle posypujemy (ja i Finio) sproszkowanym jarmużem i płatkami drożdżowymi, a Robert parmezanem 😉

17029080_1764195486939442_636986818_n 17035309_1764195513606106_366708623_n

 

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Spaghetti bolognese Roberta. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
ana.es
Gość
ana.es

Zaintrygował mnie seler. Przepis wypróbowany, dodany do ulubionych;)
PS podoba mi się ten blog, dopiero się z nim zapoznaję, mój synek ma 7 miesięcy, ale jeszcze nie odważyłam się na blw, mam nadzieję, że uda mi się w końcu przełamać:) Pozdrawiam!

wpDiscuz