Przepisy Przetwory Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Dżem dyniowo – jabłkowy, który smakuje jak brzoskwiniowy. BLW

Odkrycie roku! Dżem warzywno – owocowy, który smakuje jak brzoskwiniowy 🙂 Jest przepyszny! Posłodziłam tylko troszkę – moja babcia dałaby pewnie 2 szklanki cukru! Sami zdecydujecie czy potrzebujecie więcej słodyczy. Dżem robię na bieżąco bo używam praktycznie do wszystkiego: placuszki, naleśniki, omlety, ciasta, muffinki, koktajli, do owsianki i jaglanki… Można też tradycyjnie na tosta;-) Cud, miód, malina!

Najlepsze proporcje to dynia i jabłka w stosunku 1:1 lub trochę więcej jabłek niż dyni. Podaję te orientacyjne proporcje bo możesz będziesz chciała tylko sprawdzić czy ten dżem przypadnie do gustu rodzinie. Najlepiej nie mów im, że w środku jest dynia 😉

Dla kogo? 7m+

 12270289_1244835228875473_47253486_n

12248701_1244835218875474_292619977_n

12270341_1244835232208806_1945990103_n

12285743_1244853832206946_1412233722_n

12270356_1244835222208807_828388494_n

Dżem dyniowo - jabłkowy. Jak brzoskwiniowy!
Ten dżem idzie u nas jak woda 😉 Dodaję go do placuszków, koktajli, owsianki, jaglanki, muffinek, ciast, omletów. Ma piękny kolor, a w smaku przypomina dżem brzoskwiniowy.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 10 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 10 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Składniki
  1. • 2 małe dynie (intensywnie pomarańczowe)
  2. • 8 średnich jabłek (Reneta)
  3. • 2 banany
  4. • 3 czubate łyżki cukru kokosowego
  5. • 2 cytryny (sok + skórka)
  6. • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  7. • 1 szkl wody
Wykonanie
  1. 1. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem lub najlepiej zanuż jeszcze w wodzie z octem i sodą.
  2. 2. Dynię przekrój na pół i łyżką wyjmij nasiona. Pokrój na poręczne półksiężyce i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  3. 3. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
  4. 4. W ciągu tych 10 min otrzyj cytrynę ze skórki (odłóż na bok), obierz jabłka i pokroj na mniejsze kawałki - byle jak będzie ok 😉 Polej je sokiem z 2 cytryny.
  5. 5. Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni. Duś pod przykryciem około 15 min.
  6. 6. Zdejmij pokrywkę dodaj cukier koko, gałkę i gotuj na wolnym ogniu aż jabłka rozpadną się, a dżem zgęstnieje czyli około 30 - 45 min. UWAGA! Wrzący dżem będzie "pryskać" więc kiedy dziecko będzie w pobliżu przykryj garnek pokrywką. Warto wybrać wysoki garnek.
  7. 7. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
Trafiła Ci się bardzo twarda dynia? Nie męcz się i skorzystaj z tego sposobu
  1. 1. Dynię przekrój ją na pół i upiecz (180C, termoobieg, ok 30 min) i kiedy przestygnie bez wysiłku obierzesz ją i wydrążysz. Nie musi być zupełnie miękka - i tak ugotujesz ją z jabłkami. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. 2. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  3. 3. Obierz i pokrój jabłka. Polej je sokiem z 2 cytryn.
  4. 4. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojone jabłka. Duś 5 min pod przykryciem i dorzuć upieczoną dynię, banany, skórkę z cytryny i cukier koko.
  5. 5. Mieszaj często. Kiedy jabłka rozpadną się i połączą z dynią (30 - 40min), a dżem zgęstnieje przygotuj słoiki i do dzieła! (Kiedy kawałki dyni nie będą chciały się rozgotować użyj blendera ręcznego - 2 min roboty i mamy super gładki dżemik 🙂
  6. 6. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

 

Dodaj komentarz

21 komentarzy do "Dżem dyniowo – jabłkowy, który smakuje jak brzoskwiniowy. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Jowita
Gość
Jowita

Dynia to owoc 😉 więc dżem owocowy 😉

gabi
Gość

super, nie wiedzialam ze z dyni da rade zrobic dzem!! pzdr

Asia
Gość

A czy cukier kokosowy można zastąpić brązowym? Albo czymś innym?

Ewa
Gość

Ile to można trzymać w lodówce?

Ula
Gość

Złoto w słoiku, największy skarb i odkrycie tego roku! Pyszny, pachnący,cudowny! Aż mi słów brak! 🙂 Juz szykuję słoiki na kolejną porcję,bo pierwsza już zniknęła 🙂

Marzena
Gość
Marzena

Zastanawiam się czy mogę cukier kokosowy zastąpić ksylitolem? I podac dżem 20 miesiecznej córce?
Przy okazji jeśli pozwolisz zapytam o pieczywo. W ogole nie jecie, nie jecie przy Filipku?
Moja córka kocha bułkę i chlebek. Metoda” niech je to sie z nudzi “nie sprawdziła się 😐 Nie mam pomysłu jak to rozwiązać bo na każde pytanie co zje pada odpowiedz BUŁA! Niestety chleba nie wyeliminujmy z domu zupełnie. Mąż nie przeżyje 😉, zresztą i mnie byloby trudno.

Paulina
Gość
Paulina

A zamiast cukru kokosowego mogę dodać np. mus z daktyli? Chcę dla malucha zawekować na zimę porcję jesiennych witamin a ten cukier kokosowy brzmi jak abstrakcja na sklepowej półce 😉

Monika
Gość
Monika

Czy mogę zamiast cukru kokosowego użyć syropu klonowego? 🙂

wpDiscuz