Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Smarowidło z cukinii ze słonecznikiem. BLW

Znacie już nasze ulubione smarowidło z cukinii do wszystkiego…naprawdę nadaje się do wszystkiego 😉 Tym razem w wersji z ziarnami słonecznika.

 

Wiek?

Możesz podawać od początku rozszerzania diety ale wiadomo – nie jako pierwszy posiłek i w niewielkiej ilości aby mieć pewność, że słonecznik lubi się z Twoim dzieckiem 😉

Smarowidło z cukinii ze słonecznikiem. BLW
Porcje 10
W wersji dwuskładnikowej czyli upieczona cukinia + słonecznik smakuje nawet bez przypraw ale warto oczywiści dodać trochę pieprzu czarnego i sok z cytryny. Dla siebie czy starszaków można doprawić solą.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
20 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. • 1 średnia cukinia
  2. • garść ziaren słonecznika
  3. • 2 łyżeczki soku z cytryny
  4. • pieprz czarny do smaku, opcjonalnie dobra sól (12m+) i łyżka płatków drożdżowych
  5. • 2 łyżeczki tłuszczu do upieczenia/podsmażenia cukinii: masło klarowane, oliwa z oliwek, smalec gęsi czy olej kokosowy
Wykonanie
  1. 1. Umytą cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż gąbczasty środek łyżką. Pokrój ją w podobnej wielkości kawałki i podsmaż do miękkości na patelni z wybranym tłuszczem LUB upiecz (ok 7 min w nagrzanym do 180C piekarniku, rozłóż na natłuszczonej blaszce) LUB uparuj.
  2. 2. Nasiona słonecznika podpraż chwilkę na suchej, rozgrzanej patelni i kiedy przestygną zmiksuj je na drobny „piasek” w blenderze. Dodaj resztę składników, zblenduj raz jeszcze i gotowe!
  3. Jeśli używasz pieczonej czy przyrządzonej na parze cukinii dodaj łyżeczkę wybranego dobrego tłuszczu.
Notatki
  1. Pasta jest idealna na chleb, placek, naleśnik, dodatek do sałatki czy prosto z łyżeczki 🙂
  2. Mnie bardzo smakowała z sałatką z jajkiem i awokado (staram się jeść bez węglowodanów więc taka pasta w towarzystwie awokado i jajka syci na długo).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Aster
Gość
Aster

Czy cukinie można zastąpić kabaczkiem? Czy zmieni się smak?

Dominika
Gość
Dominika

Jak i ile można przechowywać to smarowidło? 😉 Bo jakoś dużo mi tego wyszło a dobre więc szkoda żeby się zepsuło…