Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Tort cytrynowy z kremem z gumi jagód. Dziecięcy tort nie musi składać się z masy cukrowej!!! BLW.

Intensywnie poszukuję tortu na drugie urodziny Filipka. Tort cytrynowy z polentą inspirowany został przepisem Nigelli Lawson. W ostatnich 2 tygodniach powstały chyba 4 jego wersje 😉 Z bezglutenową mąką owsianą, zwykłą mąką owsianą, z drobną lub grubą kaszką kukurydzianą oraz z ricottą lub mascarpone. W składzie znajdziecie egzotycznie brzmiący cukier kokosowy, który nadaje karmelowego posmaku i pięknie pachnie! Nie ma szkodliwego działania na jelita i można go używać bez wyrzutów sumienia. Jedyny minus to cena :-/ bo za 0,5 kg zapłaciłam 30zł. Postanowiłam zobaczyć czy to co o nim piszą to prawda (smak, aromat a’la toffi – prawda!) no i zrobić lekki tort, który będzie smakował również tym, którzy zdrowe odżywianie mają w głębokim poważaniu. Smakowały wszystkie wersje ale ta budziła najwięcej pozytywnych komentarzy.

Dla kogo? Na pierwsze, drugie, trzecie….urodziny bo tort na dziecięce urodziny nie musi, a nawet nie powinien składać się z cukru i mąki pszennej!

11994274_1200045220021141_65492770_n

Przygotuj:

na małą tortownicę o średnicy 20cm:

CIASTO:

  • prawie cała kostka miękkiego masła 180g
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej (próbowałam z bezglutenową firmy Provena oraz glutenową Melvit i oba ciasta wyszły super!)
  • 1/3 szklanki drobnej polenty (kaszy kukurydzianej)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny (nie używajcie suchej sproszkowanej skórki, którą można kupić w sklepach bo doda ona tylko goryczy…)

*Polentę można tak naprawdę zastąpić mąką owsianą ale jeśli uda Ci się kupić drobną kaszkę to warto ją dodać bo tort nabiera wyrazu. Kaszka firmy Sante jest trochę za gruba.

KREM

  • 2 opakowania mascarpone
  • 1 banan
  • 2 szkl borówek dla mocnego koloru lub 1 szkl dla delikatnego koloru
  • 4 łyżki syropu klonowego/ryżowego/miodu

DEKORACJA – co tylko chcesz 😉 U mnie:

  • garść borówek/jeżyn
  • chipsy kokosowe/wiórki kokosowe
  • zostaw trochę mascarpone czy ricotty zmiksuj z miodem/syropem klonowym i włóż do rękawa, którym możesz napisać imię na biało czy coś narysować. Początkowo krem będzie bardzo twardy ale poczekaj 5 min aż serek zgryzie się z syropem czy miodem i łatwo będzie Ci nim pisać. Biel na fiolecie wygląda pięknie 🙂 Literki najlepiej napisać w dniu imprezy. Tort trzymać w lodówce.

Jak?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu).
  2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Boczki też smarujemy tłuszczem.
  3. CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli himalajskiej. Nie trzeba ubijać na sztywno! Dodawaj po 1 żółtku i nadal miksujemy. Dodaj miękkie masło, cukier kokosowy i skórkę z cytryny (jeśli nie masz cytryny bio to zamocz ją na kilka minut w wodzie z łyżeczką sody lub octem jabłkowym, potem wyszoruj i sparz wrzątkiem).
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dosyp polentę. Wymieszaj.
  5. Suchą mieszankę połącz stopniowo z mokrą. Wsypuj stopniowo i mieszaj drewnianą łyżką.
  6. Ciasto włóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w 170C bez termoobiegu. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić, zaś patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy. Ciasto lekko odejdzie od formy.
  7. KREM: pokrojonego banana i borówki wsyp do rondla i zagotuj – puszczą soki więc nie dodawaj wody! Po ok 8-10 min dodaj cukier koko/syrop klonowy. (Możesz zaczekać aż borówki wystygną i dodać miód. Możesz też dosłodzić dopiero podczas miksowania mascarpone z borówkami). Wrzuć do blendera razem z mascarpone i zmiksuj na gładką masę. Trzymaj w lodówce.
  8. Ciasto zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zanim otworzysz tortownicę objedź dookoła nożem aby mieć pewność, że ciasto nie jest przyklejone do ścianek. Dużym, ostrym nożem przekrój wzdłuż i ostrożnie odłóż górny placek na bok. Możesz pomóc sobie płaską szpatułką – średnica 20cm gwarantuje bezproblemowe przekrojenie i odłożenia/nałożenie górnego placka. (Jeśli masz paterę, na której podasz tort to teraz przełóż dolny placek na paterę). Dolny placek smarujemy kremem, ostrożnie nakładamy górny placek. Resztę kremu wylej na górę i wysmaruj boczki*. Wstaw do lodówki chociaż na pół godziny. Udekoruj.

*Boczki najlepiej wysmarować w dniu podania tortu. Tort z kremem doskonale przechowuje się w lodówce. Kiedy ciasto i krem “przegryzą się” jest najsmaczniejszy czyli po 2-3 dniach.

11995524_1200045203354476_889766250_n Cukier kokosowy nadaje ciastu piękny karmelowy kolor i głęboki aromat. 11994443_1200045230021140_996641771_n 11950995_1200045206687809_1055854317_n 11996955_1200045210021142_1104439144_n 11995725_1200045226687807_892908830_n11995700_1200593219966341_1652798327_n

10346898_1262722783753384_146044114_n

12399175_1262722787086717_2104489017_n

 

Dodaj komentarz

37 komentarzy do "Tort cytrynowy z kremem z gumi jagód. Dziecięcy tort nie musi składać się z masy cukrowej!!! BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
gin
Gość

Wygląda wspaniale 🙂

ania
Gość

Czy polecisz jakąś konkretną drobną kaszkę kukurydzianą? Chcę przetestować przepis przed urodzinami córki ale dobrze by było od razu wziąć trafne składniki:)

ania
Gość

Tort wypróbowany, jest pyszny! Szczególnie masa jest obłędnie smaczna choć u mnie po 3 dniach nie miała już takiego koloru jak u Ciebie (specjalnie wstrzymywałam męża żeby nie zjadł aby sprawdzić). Zastanawiam się jedynie czy można czymś nasączyć samo ciasto bo jak dla mnie wyszło troszkę za twarde/suche. Jak myślisz? Użyłam kaszki z Kupca..może to jej sprawka?

Alina
Gość

Świetny blog, czytam i czytam i wiem że wszystko wypróbuję 🙂
Moje dziecko jest z lutego…nie mam pomysłu czym tu zastąpić borówki…

ps; Możesz napisać gdzie kupujesz bio proszek do pieczenia?

Edyta
Gość

W sobotę mój synek będzie obchodził pierwsze urodzinki i chcę mu upiec Pani tort 🙂 Nie mam niestety cukru kokosowego :/ Mogłabym go zastąpić miodem? Jeśli tak, to w jakich proporcjach, też 1/2 szklanki?

Magda
Gość

Wygląda super smakowicie! Właśnie się do niego zabieram tylko mam większą tortownicę 26cm, czy powinnam podwoić składniki? I jeszcze zastanawiam się czy na roczek mojej córeczki będzie odpowiedni? Bo nie dawałam jej jeszcze ani mascarpone ani cukru kokosowego…

Patrycja
Gość
Patrycja

witam, czy tort nadaje sie dla rocznego dziecka? 🙂
Pozdrawiam

appe
Gość

czy da radę bez cukru kokosowego, a w zamian np. banan albo syrop z suszonych owoców?

Mloda Mama
Gość
Mloda Mama

Witam mam pytanie jakie inne owoce wg Pani pasowałyby zamiast borówek, kolor.nir jest ważny, chodzi mi o jakies bardziej delikatne nie wiem np brzoskwinie? tylko że teraz to tylko te z puszki a tam cukier, może ma Pani jakis pomysł, za 2 miesiące na roczek chciałam zrobić tyle że moja mała narazie tylko na moim mleku bo nic innego nie chce, może jeszcze przez 2 m-ce zacznie ale nie wiem czy borówki na początku są odpowiednie, i co Pani myśli o tym torcie dla niej. Pozdrawiam

Mloda Mama
Gość
Mloda Mama

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie nie musze nic zmieniać:) kupilam tylko zamiast syropu klonowego/miodu syrop daktylowy mam nadzieję że też będzie pasowac:) no i jak jedna Pani wyzej pisala też mam tortownice 26, ale chyba zrobie poltora przepisu:) Pozdrawiam serdecznie

Olga
Gość

Robię dziś na niedzielę! To będzie pierwszy tort w życiu na pierwsze urodziny pierwszego syna, bardzo się stresuję ;D Jak Pani myśli, ile tej herbaty? Jak ten biszkopt nasączać? Po prostu wylać trochę po całej powierzchni każdego placka?

Kasia
Gość

Pytanie techniczne: czy do ciasta masło i cukier należy dodawać stopniowo czy raczej całość na raz? Czy używać końcówki do ubijania białek nadal czy może mieszadła?

Kasia
Gość

Czy jak zmiele platki owsiane na mąkę to będzie ok?

Aneta
Gość

Witam,
Właśnie zrobiłam próbny torcik na roczek. Wyszedł bardzo fajnie, ale trochę chrupie. Myślę że to przez kaszkę. Czy tak ma być?

Zofia
Gość

Hej! Cudny, zdecydowałam się i robię go na jutrzejsze pierwsze urodziny córci 🙂
Ale mam problem bo właśnie jakiś taki rzadki krem mi wyszedł… czym zagęścić? help! 😉

Ewelina
Gość
Ewelina

Pomocy!!!
Właśnie przekroiłam swój placek i niestety rozlatuje się, w zasadzie jedna część jest już w małych kawałkach… 🙁 Jestem załamana, krem czeka, urodzinki już jutro… Co robić? Czy to możliwe, że dlatego, że moja mąka owsiana i nie była jak pył, tylko taka grubsza??

Ratunku!!!

P.S. Krem wyszedł wyśmienity, placek również (troszkę za słodki) pyszny, tylko się pokruszył

Ania
Gość

Mam pytanie – czym można zastąpić mascarpone? dziecko nei ma uczulenia, ale nie je nic co ma składniki nabiałowe… WIdziąłm, że bya propozycja budyniu dyniowego czekoladowego. A da się bez czekolady? i ile takiego budyniu? pozdrawiam 🙂

wpDiscuz