Kolacje Przepisy Śniadania

2 świetne pasty na chleb z awokado. BLW

Mam wreszcie cudowny chleb z fermentowanej gryki! Kupiłam go u przemiłej pani Gosi ale dostałam dokładną instrukcję i swój robię po Świętach. Potem kolejne podejście do chleba na zakwasie… zakwasie, który robiłam już 3x i za każdym razem pleśń 🙁 Czuję, że tym razem będzie inaczej! W końcu zakwas z buraków wychodzi mi za każdym razem 🙂 Pasty kanapkowe z awokado są bardzo sycące. To również świetne dipy, a pasta z pieczonej papryki to również pyszny sos do makaronu.

Dla kogo? Oceńcie sami. W pierwszej paście jest jajo ale druga to tylko papryka, cebula i awokado.

pasty kanapkowe z awokado logoFilipek nie chciał spróbować czerwonej pasty ale wieczorem zjedliśmy ją z makaronem gryczanym 🙂

15592376_1655427827816209_434177563_n

15644886_1654874541204871_1840153404_n

15591864_1655427851149540_1146634485_n

15592404_1655427837816208_488522878_n

2 świetne pasty kanapkowe z awokado
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Pasta jajeczna z awokado
  1. • 1 awokado (dojrzałe!)
  2. • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  3. • 1 łyżeczka tahini
  4. • sok z cytryny (1-3 łyżki)
  5. • 1/2 łyżeczki zmielonej czarnuszki
  6. • szczypta dobrej soli
Pasta z pieczonych warzyw i awokado
  1. • 2 papryki
  2. • 1 mała cebula
  3. • 1 awokado (dojrzałe!)
  4. • 1 ząbek czosnku
  5. • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
  6. • (1 łyżeczka oliwy z oliwek - można pominąć)
  7. • szczypta dobrej soli
Wykonanie
  1. 1. Pasta jajeczna z awokado: przestudzone jajko i wydrążone z łupiny awokado wrzuć do wysokiej miski. Dodaj tahini, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli (12m+) i zmieloną czarnuszkę. Zmiksuj na gładko blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny.
  2. 2. Pasta z pieczonych warzyw: 2 papryki przekrojone wzdłuż (bez nasion), cebulę (pokrój w ćwiartki) i ząbek czosnku połóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w rozgrzanym piekarniku: 180C, termooobieg, ok 20min.
  3. Kiedy papryka lekko ostygnie zdejmij tyle skórki ile łatwo odchodzi. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładko blenderem ręcznym.
  4. Pasta paprykowa świetnie nadaje się jako sos do makaronu. Filipek nie chciał jej tknąć w roli smarowidła ale z makaronem bardzo mu smakowała.
Notatki
  1. Pastę jajeczną najlepiej zjeść tego samego dnia. Można ją trzymać ok 2 dni w lodówce ale musi być szczelnie przykryta aby nie zmieniła koloru (zszarzeje).
  2. Pasta paprykowa z dodatkiem oliwy z oliwek czy innego oleju nierafinowanego może być przechowywana do 5 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "2 świetne pasty na chleb z awokado. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Alicja
Gość
Alicja

Skusilas mnie tym chlebem. Widzialam przepis na taki chleb na smakoterapii, ale zapomniałamo nim. Czyli warto spróbować?

Julia
Gość

Nasza ulubiona pasta to ostatnio awokado+kiszony ogórek, pycha 🙂
A zakwas na chleb żytni, polecam wziąć od jakiejś dobrej duszy która sama piecze. Zakwas im starszy, tym lepszy 🙂 Chętnie bym się podzieliła, ale nie wiem czy zaryzykowałabym wysyłkę pocztą 😉
Ps. A chleb z gryki, akurat właśnie wczoraj próbowałam u koleżanki 🙂 Też spróbujemy piec.

AnnaH
Gość

Od kiedy można wprowadzić czarnuszkę, nasiona czy olej?

wpDiscuz