Kolacje Obiady Przepisy Przetwory Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Cukiniowy zawrót głowy: 11 sprawdzonych przepisów! BLW

Cukinia to warzywo wszechstronne! Startą dodaję nawet do sosu spaghetti ale do gofrów czy ciasta też się świetnie nadaje.

Cukinia jest tania i nie odkładają się w niej metale ciężkie – z tego co wiem do jej uprawy nie potrzeba żadnych sztucznych nawozów. Zawiera:

  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • witaminy: C, K, PP, B1 oraz beta karoten

Nie wiesz jak ją wykorzystać? Oto 11 inspiracji:

Leczo z cukinią

Smarowidło z cukinii do wszystkiego 🙂

Zupa cukiniowo – marchewkowa

(Trzeci przepis z letnich pomysłów na dania z makaronem)

  • 2,5-4 szkl bulionu warzywnego/rosłu
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cukinia (obrana, ziarnista „gąbka” usunięta)
  • 2 garście listków bazylii LUB garstka natki pietruszki – można pominąć
  • Na koniec możesz doprawić do smaku ale sam bulion/rosół powinny wystarczyć
  1. Obierz marchewki i pokrój w krążki. Obierz cukinię i usuń gniazdo nasienne oraz pokrój w duże kawałki.
  2. Wlej 2,5 szk bulionu/rosołu do garnka, dodaj marchewkę, nakryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu około 10 min. Dodaj cukinię i duś około 5min – do czasu gdy cukinia będzie zupełnie miękka. Teraz użyj blendera ręcznego aby zmiksować zupę na krem (jeśli krem jest dla Was za gęsty – dodaj jeszcze bulionu). Bazylię/pietruszkę pokrój drobno i zmiksuj osobno w blenderze z niewielką ilością wywaru (nawet pokrojone listki ciężko zmiksować blenderem ręcznym w garnku z zupą).

Przepyszne placki cukiniowo – ryżowe

Propozycja skierowana w szczególności do tych, którzy nie lubią placków z tartej cukinii. Te są puszyste i można je zjadać również na zimno. Dla dzieci, które nie lubią czosnku – po prostu go pomiń.

Łatwa zupa z cukinii

letnie curry

makaron z cukinii

Frytki z cukinii w chrupiącej panierce

Gofry kokosowo-gryczane

Łatwy chleb z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Dodaj komentarz

avatar