Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Muffinki czekoladowe buraczano – gruszkowe. BLW

Mięciuchne, delikatne, naturalnie słodzone. Buraka nie czuć bo gruszka i imbir świetnie go ukrywają 😉

Dla kogo? W przepisie są 2 jajka ale myślę, że można zastąpić 3 żółtkami.

15935770_1696925956999729_1043672233_n

Na zdjęciu widać jeszcze startą dynię (ok 1 łyżka) ale nie ma wpływu na efekt końcowy. Miałam zetrzeć więcej dyni ale spieszyło mi się, a dynia zamarznięta więc trochę byłoby z nią zabawy.15941548_1696935690332089_69916606_n 15970300_1696935656998759_1076388453_n

15942209_1696925920333066_1412192885_n(1)

15936046_1696925893666402_571454269_n

15935948_1696925863666405_701241366_n

Muffinki czekoladowe buraczano - gruszkowe. BLW
Porcje 12
Mięciuchne, delikatne, naturalnie słodzone. Na ciepło nie można im się oprzeć! Nie zapomnij o imbirze bo to tylko pół łyżeczki, a naprawdę "ukrywa" smak buraka.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl mąki gryczanej
  2. • 2 łyżki mąki kokosowej (kupnej)
  3. • 2/3 szkl karobu
  4. • 1 płaska łyżeczka sody
  5. • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. • 1/2 łyżeczki startego imbiru (lub sproszkowany ale najlepszy świeży)*
  7. • 1 średnia gruszka (obrana i starta na dużych oczkach tarki)
  8. • 1 ugotowany/upieczony burak (odrobię większy od gruszki)
  9. • 2 jajka
  10. • 1 mały dojrzały banan
  11. • 1/3 szkl roztopionego masła klarowanego
  12. • 3 łyżki syropu daktylowego/ryżowego/klonowego
  13. • garść rodzynek
  14. *ok 1/3 szkl koko mleka itp aby rozrzedzić masę przed nałożeniem do foremek
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra-dół.
  2. 2. SUCHE składniki (5 pierwszych na liście): przesiej na sicie do wysokiej miski. Wymieszaj. Wsyp rodzynki i znowu wymieszaj.
  3. 3. MOKRE składniki: rozpuść 3 kopiaste łyżki masła klarowanego i zostaw do przestygnięcia. Jajka wbij do blendera, dodaj banana, syrop daktylowy, buraka i zmiksuj na gładko. Obierz gruszkę i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki (nie odlewaj soku!). Wlej przestudzone masło i zmiksuj. Wyjmij ostrze blendera i "wlej" startą gruszkę wraz z sokiem. Wymieszaj łyżką.
  4. 4. Mokry miks wlej do suchego i wymieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste. Kupna mąka kokosowa (inaczej jest z domową) bardzo szybko chłonie wilgoć. Przed nałożeniem do foremek wlałam 1/3 szkl koko mleka bo ciasto było bardzo gęste, raz użyłam też mojej kawy z topinambura i mniszka i też wyszły super 🙂 Mam wrażenie, że nawet woda da radę. Można też upiec ciacha zamiast muffinek z tego gęstego ciasta.
  5. 5. Piecz w 180C, grzałka góra-dół, przez ok 25 minut.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

25 komentarzy do "Muffinki czekoladowe buraczano – gruszkowe. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Tamara
Gość
Tamara

Wyglądają smakowicie. A może być inna mąka? Np. owsiana albo orkiszowa?

Julia
Gość

U nas z garścią daktyli (zamiast rodzynek), więc jeszcze bardziej “czekoladowe” 😉 Dziękuję za przepis, bo dzieciom ostatnio nie po drodze z burakami, a tu jedzą (zresztą, tak jak w Twojej “czekoladowej” owsiance z piekarnika) 🙂

Ewelina
Gość
Ewelina

Pszenica wyglada kusząco:) a ja mam pytanie odnośnie karobu. Ostatnio kupiłam go pierwszy raz na próbę i jak na razie jego specyficzny zapach mnie odstrasza. Czy w tych muffinach bardzo go czuć? Moze mogłabyś polecić mi jakiś przepis z którym mogłabym spróbować sie z karobem oswoić:) mojej 13 miesięcznej córce smakuj wiec chciałabym do niej dołączyć;)

Różanecznik
Gość

Wyszły bardzo dobre, ale gałka muszkatołowa była zbyt dominująca. Jeśli jeszcze upiekę, to zmienię gałkę na cynamon.

MONIKA
Gość
MONIKA

A czy można zastąpić mąkę kokosowe np ryżowa bo nigdzie nie ma 😐

Ula
Gość

Dlaczego ja do tej pory nie dodałam tu komentarza! Szok 🙂 Babeczki robiłam już kilkakrotnie i mi i dziecku bardzo smakują 😉 Mąż jak to mąż, jak wszedł tylko do domu to powiedział: “Pachnie ziemią, buraki gotujesz?” 😀 Ale babeczkę zjadł 🙂 I to pomimo tego, że zapomniałam dodać słodzidła 🙂 Chociaż za to wrzuciłam ugotowaną marchewkę, bo została z oboadu i nie miałam co z nia zrobić już 😉

Laura
Gość

Jestem w szoku ze sa takie dobre!!!

Karo
Gość

A “szklanka” jaką ma pojemność i Pani?

Senekis
Gość
Senekis

Żółtko również zawiera białko. Jeśli ktoś ma alergię na białko jaja kurzego, to mowa jest o białku jako składniku pokarmowym, a nie części jaja, czyli jedzenie samego żółtka niewiele zmieni w kwestii eliminacji alergenu. Pozdrawiam

EdytaCh
Gość
EdytaCh

U mojej córki białko uczula. Żółtko je i nic nie dolega…

Agnieszka
Gość
Agnieszka

A jeśli nie mam w danym momencie zrobionego koko mleka to można zastąpić je zwykłym mlekiem?

wpDiscuz