Kolacje Przepisy Śniadania

Łatwy chleb z cukinią w roli głównej. Bezglutenowe BLW.

Zdrowy, pyszny chleb. Ukochany chleb synka. Nie zawiera drożdży, nie musi wyrastać. Przygotowanie 1 bochenka trwa 10 minut!

Niebo na talerzu! Jak tylko chleb lekko wystygł ukroiłam 2 kawałki i posmarowałam masłem. Jedliśmy z Filipczyńskim, że tylko uszy się trzęsły, a Filip masował się po brzuszku 😉

 Dla kogo? Po 6 miesiącu jeśli używasz bezglutenowych płatków owsianych. Po rozmowie z 2 lekarzami gluten wprowadziłam Filipowi po roku ale są co najmniej 2 szkoły wprowadzania glutenu do diety niemowlaka.

11787417_1173633005995696_2070687608_n

Przygotuj:

  • 1 szkl bezglutenowych płatków owsianych (lub zwykłych jeśli nie unikasz glutenu)
  • 1/2 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio*
  • 1/2 szkl wiórków koko
  • sól himalajska – płaściuteńka łyżeczka, po szczypcie: słodkiej papryki, kurkumy, czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki rodzynek = 1 łyżka musu
  • 2 szkl startej cukinii
  • 2 jajka**
  • 2 kopiaste łyżki oleju koko/masła klarowanego (lub 4 łyżki oleju z pestek winogron)

*Proszek do pieczenia bio nie zawiera fosforanów i mąki pszennej. Jest tylko troszkę droższy od zwykłego ale kupisz go tylko w sklepie eko lub internecie, np tu.

**Na zdjęciu widać jeszcze galaretkę z nasionek chia – miałam dużo więc dodałam. Jajka najlepiej roztrzepać przed dodaniem cukinii ale można sobie utrudnić zadanie i zapomnieć o tym kroku…tak jak ja! Roztrzepywanie masy jajeczno-cukiniowej powoduje ból tricepsa 😉

11791780_1173632939329036_855689792_n

11824097_1173632859329044_532669400_n (Kopiowanie)

 

Jak?

  1. Zanim zaczniesz zalej rodzynki gorącą wodą i odczekaj minimum 30 min. Odcedź je i wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania “paćki”.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180*C góra-dół.
  3. Zetrzyj cukinię (połowa połowy dużej cukinii lub ok 1 mała cukinia) na drobnych oczkach.
  4. Przygotuj 2 miski: na suche i mokre składniki.
  5. Pierwsza miska: roztrzep 2 jajka tak żeby się spieniły (1 min ubijania). Dodaj cukinię i wymieszaj. Roztop olej kokosowy/masło klarowane i połącz z zieloną masą.
  6. Druga miska: wsyp mąki, proszek do pieczenia, wiórki i przyprawy. Wymieszaj. Wsyp płatki i wymieszaj.
  7. Po trochu wsypuj suche do mokrych i mieszaj łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.
  8. Piecz w niedużej keksówce (wyłożyłam papierem do pieczenia) przez 30 min w 180*C (grzałka góra-dół).

Jeden bochenek to około 14 kromek. Doskonały na słodko z dżemami czy wytrawnie z zupą krem czy jajecznicą.

11824230_1173632989329031_188110997_n 11798044_1173632932662370_1637711651_n (Kopiowanie) 11824144_1173633002662363_325169901_n

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Łatwy chleb z cukinią w roli głównej. Bezglutenowe BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Alicja
Gość
Alicja

A czy bez białek może się udać? Moja córka może tylko żółtka.

Wiola
Gość

Chlebek w smaku super, ale u nas bardzo się kruszy 🙁 nie wiem co mogło zawinić, ale nie da się nawet ukroić.

Karola i Agatka
Gość
Karola i Agatka

Witam ,
A czy można ominąć blendowanie rodzynek ? Siadł mi blender a jakos nie spieszy mi się z kupnem bo bardzo rzadko używam. 😉
Karola

Justyna
Gość
Justyna

Świetny przepis – chlebek wyszedł przepyszny. Jedyna modyfikacja (z uwagi, że nie przepadam za dużą ilością płatków owsianych) to pół szklanki mąki ryżowej. Chlebek się nie kruszy i cieszy podniebienie 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

super przepis. Zmienilam go torche – z braku maki kukurydzianej – użyłam kaszki kukurydzianej i jest ok.

wpDiscuz