Kolacje Obiady Przepisy

Przepyszne placki cukiniowo-ryżowe. BLW

Nie wiem czemu ale rodzinnie nie przepadamy za plackami z tartej cukinii… Zatem przedstawiam Wam fantastyczne placuchy z mąką ryżową i zmiksowaną cukinią 🙂

Wiek?

Poniżej 12m.ż. podawaj pieczone. Nie przejmuj się zawartością czosnku – nie wolno jedynie solić i cukrzyć 😉 Wszelkie przyprawy są ok! Placuszki ze zdjęć usmażyłam na maśle klarowanym – smakują również na zimno (szczególnie z kozim serem).

Placki cukiniowo - ryżowe
Porcje 9
Pyszne placuszki, które smakują wyśmienicie również na zimno.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. - 1 szkl drobno startej i odciśniętej z wody CUKINII (ok 1 mała cukinia)
  2. - 2 jajka
  3. - 1/3 szkl mąki ryżowej
  4. - 1/2 ząbka czosnku
  5. - 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/5 łyżeczki soli (12m+) LUB łyżka koperku
  6. - 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Umytą cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż gniazdo nasienne. Zetrzyj ją na małych oczkach tarki. Odsącz z płynu nad zlewem (bierz po trochu w rękę i zaciskaj pięść). Odmierz 1 szklankę i dodaj do blendera (ja użyłam ręcznego).
  2. 2. Wbij dwa jajka, dodaj przyprawy. Zmiksuj. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. 3. Smaż na maśle klarowanym na rozgrzanej patelni.
  4. PIECZENIE: dodaj jeszcze łyżkę mąki i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku na blaszce wysmarowanej masłem klarowanym. Piecz do zrumienienia.
Notatki
  1. Z podanych proporcji wychodzi 9 placków.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Iwona
Gość
Iwona

Witam, czy inna mąka np kukurydziana się nada?