Czekoladowe ciasto z cukinią. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Czekoladowe ciasto z cukinią. Bezglutenowe BLW.

Ciasto jest wilgotne, sycące i mocno czekoladowe. Doskonałe na wyjazdy. Długo się zbierałam na upieczenie czekoladowego “chleba” z cukinią i kiedy chwilę po upieczeniu spróbowałam go…mocno się rozczarowałam. Co tu dużo mówić wkurzyłam się! Czułam gorycz i smakowało tylko z masłem. Następnego dnia niechętnie dałam mu drugą szansę i stało się coś dziwnego! Niezbyt udany wypiek zamienił się w PRZEPYSZNE, WILGOTNE, SŁODKIE, baaaaardzo czekoladowe ciasto. Ukroiłam Filipkowi i jemu też od razu posmakowało 🙂 Wiesz co? Trzeciego dnia było jeszcze lepsze! Tak chyba zadziałał mus daktylowy i cukinia.

Jeśli masz cierpliwość i poczekasz całą noc, żeby spróbować efektów swojej pracy to to ciasto jest dla Ciebie 😉

Dla kogo? Po roku. Pamiętaj, że kakao jest mocno alergizujące więc warto zaopatrzyć się w karob.

12048782_1210775645614765_1065862127_n

Przygotuj:

Składniki na 2 małe keksówki. Ciasto urośnie minimalnie.

SUCHE

  • 2 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl karobu lub kakao (jeśli używasz karobu to daj jeszcze dodatkowo płaską łyżkę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

MOKRE

  • 3 szkl startej na grubych oczkach cukinii (jeśli jak u mnie masz dużą, twardą cukinię to obierz ze skórki)
  • 1,5 szkl musu daktylowego lub 1 szkl musu i 1/2 szkl domowego syropu daktylowego
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl oleju lub topionego masła/oleju kokosowego

12042044_1210775668948096_424466667_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik na 180C, bez termoobiegu.
  2. Nad miską przesiej wszystkie suche składniki i je wymieszaj.
  3. Banan i jajko wrzuć do blendera i miksuj ok 1min. Dolej olej i mus daktylowy i wymieszaj lub zmiksuj. (Cukinię dodasz później).
  4. Wlej mokre składniki do miski z suchymi i wymieszaj dobrze łyżką. Wrzuć cukinię i wymieszaj – aż rozboli triceps 😉
  5. Masę przełóż łyżką do przygotowanych keksówek. Użyłam silikonowych więc nie natłuszczałam. Piecz 50 min w 180C bez termoobiegu.

 

Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce zawinięte w ściereczkę. Ciasto można lekko podgrzać w piekarniku i posmarować masłem ale mnie najbardziej smakowało na zimno bo wtedy jest najbardziej czekoladowe. Filipowi było wszystko jedno 😉

12047628_1210775685614761_361626025_n

12021940_1210775675614762_748885273_n

12048771_1210775682281428_1603799247_n

12048782_1210775645614765_1065862127_n

12029208_1210775678948095_1322354643_n

 

 

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ula
Gość
Ula

Na jakimś blogu przeczytałam słowa jednej pani,że gdy jakaś potrawa nie jest skomentowana,to wydaje się jej,że jest niedobra, dlatego też postanowiłam tu napisać,że zgodnie ze wskazówkami ciasto upieklam wczoraj i czekało w lodówce… Jak dla mnie super, dziecko dostanie na podwieczorek,wtedy napiszę czy zdało test 🙂

Kasia
Gość
Kasia

Witam,

Chciałam zapytać czy w przypadku zastąpienia kakao karobem można takie ciasto zaproponować 10- miesięcznej córci.

Jagoda
Gość
Jagoda

Ciasto jest rewelacyjne 🙂 jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to polecam dosłodzić np. miodem

Magda
Gość
Magda

Ile potrzeba daktyli zeby wyszło 1,5 szklanki?

Kasia
Gość
Kasia

Dzień dobry! Czy coś zamiast jajek? W jakiej ilości?:)

Paulina
Gość
Paulina

A mi wszysedl zakalec :/ nie wiem czemu :/