Kolacje Obiady Przepisy

Chrupiące Frytki z Cukinii. BLW

Cukinia w naszym ogrodzie rośnie jak szalona więc jak nie zupa czy curry to frytki! Placki jakoś mi nie wychodzą :-/ Babcia twierdzi, że gdybym smażyła na “normalnym oleju” to by były chrupiące 😉 Mam plan na połączenie dyni i cukinii w plackach i może wtedy wyjdą? Ale dziś porozmawiajmy o frytkach. Na początku sezonu cukiniowego jako panierki używałam oliwy z oliwek i przypraw ale moje dziecko nie było zachwycone więc spróbowałam najpierw słupki cukinii obtoczyć w jajku i to był strzał w dziesiątkę! Z wiotkich stały się chrupiące 🙂 Oczywiście tylko z zewnątrz bo środek jest delikatny i miękki. Filip nadal woli pieczone frytki z pietruszki, marchewki, buraka czy ziemniaków ale czasem zje nawet całą frytkę! Do frytek koniecznie podajcie jakiś dip. U nas króluje ketchup ale dip na bazie awokado czy jogurtu greckiego świetnie by się tu sprawdził.

Dla kogo? Przepis zawiera jajko więc jeśli Twoje dziecko jeszcze go nie próbowało frytek nie podawaj wieczorem bo w razie alergii czeka Was ciężka noc… Frytki można piec bez jajka ale nie będą chrupiące. Wystarczy słupki cukinii wrzucić do dużej miski i zalać oliwą z oliwek pomieszaną z ziołami. Wymieszać ręką aż cukinia pokryje się oliwą i rozłożyć na blaszce. Piec można wtedy w wyższej temperaturze – 180C przez ok 12 min.

13937044_1468034633222197_446062380_n 13989716_1468034659888861_880780451_n 13989715_1468034673222193_710169089_n

13942454_1468034693222191_1212133052_n

13933550_1468034716555522_219095093_n

13553272_1471203139572013_1829883497_n

Chrupiące Frytki z Cukinii
Pyszny sposób na wykorzystanie cukinii! Bardzo łatwe pieczone frytki jako dodatek do obiadu czy lekka kolacja. Najlepsze w towarzystwie dipów, np ketchup (przepis na blogu), dipy na bazie awokado, czosnkowe, hummus.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
37 min
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
37 min
Składniki
  1. • 1 cukinia
  2. • 1 jajko
  3. • 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego czy oliwy z oliwek
Panierka
  1. • 4 łyżki domowej mąki kokosowej
  2. • 4 łyżki zmielonego lnu
  3. • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  4. • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  5. • 1 łyżeczki soli (pomijamy dla dzieci poniżej roku, a najlepiej 18mca; w zamian można dodać granulowany czosnek)
Wykonanie
  1. 1. Włączamy piekarnik na 140C, na termoobiegu. [Do 140C tłuszcze zawarte w lnie nie zmienią się w tłuszcze trans].
  2. 2. Jeśli trafiła Ci się twarda cukinia to koniecznie obierz skórkę. Przekrój ją wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż - pozbądź się gąbczastego środka z nasionkami. Pokrój ją w cienkie słupki.
  3. 3. Jajko rozbij na talerzu i roztrzep widelcem.
  4. 4. Na osobnym talerzu zmieszaj składniki panierki.
  5. 5. Słupki cukinii obtaczaj najpierw w jajku, a potem w panierce i odkładaj na blaszkę.
  6. 6. Piecz ok 30min.
  7. Podawaj z domowym ketchupem (przepis na blogu) lub innym dipem, np na bazie awokado. Rzadko robię blachę samych frytek z cukinii. Fajnie jest dodać słupki marchewki i ziemniaka dla urozmaicenia.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Chrupiące Frytki z Cukinii. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
ewa_k
Gość
Ja polecam taki sposób na placki z cukinii: zetrzeć na tarce, zasolić i odstawic na chwilę aż cukinia puści wode. Opłukać na sitku z soli, odcisnąć nadmiar wody i dodać przyprawy jakie lubicie ( ja daje czosnek, slodką paprykę, czarny pieprz lubczyk i w wersji dla dorosłych sól) i ewentualnie inne warzywa marchewke, kalarepkę ( ta wersja smakuje dzieciom bo placki są takie troche słodkie i super chrupiące) burak, koperek, szczypiorek, miętę… j jeszcze zieloną soczewicę ( pyyycha). Do warzyw wbijam jajko, dodaję mąkę gryczaną lub jaglanąj i jeżeli piekę w piekarniku na blaszce to jeszcze avokado. E włala pycha… Czytaj więcej »
dorota
Gość
dorota

Aniu, a frytki z marchewki i ziemniaka pieczesz jednocześnie z frytkami z cukinii? Upieką się w 140 stopniach w pół godziny?

Ela
Gość

Jaki więc czas pieczenia jest potrzebny dla marchewki, pietruszki i buraka? Bo rozumiem że je tak samo się panieruje jak cukinię.. I czy można frytki jeść w razie czego na zimno czy tez sie nie nadają (tak jak z ziemniaków )?

wpDiscuz