Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Budyń z dyni? TAK! Ma same zalety :-) BLW

Dynia to moje największe uzależnienie. Ale jak się nie uzależnić? Tyle szczęścia za grosze i możne nie każdemu pasuje w wersji wytrawnej ale w deserach wymiata! Dynia odkwasza i wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor.

Do wykonania budyniu z dyni nie potrzebujesz mleka czy umiejętności 😉 Blender zrobi za Ciebie wszystko! Taki budyń w jesienny poranek doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój przed wyjściem do wietrznej, deszczowej rzeczywistości. Jest aksamitny i bardzo przypomina ten z torebki z mlekiem krowim.

Na blogu aż roi się od przepisów z dynią, a będzie ich jeszcze więcej!

Jesienna “nutella”

Mus

Dżem

Chlebek jaglany

Risotto

Ciasteczka

Batoniki

Muffiny

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Można podać coś do maczania albo patrzeć jak dziecko sprytnie zjada kremik z rączek 😉 Budyń można rozsmarować na placuszku, dodać do owsianki czy pomieszać z grubym makaronem.

14101628_1480727401952920_638767902_n 14054725_1480727515286242_2026212347_n

Budyń dyniowo – daktylowy:

14088962_1480727548619572_427854179_n

14111665_1480727468619580_1874905839_n

14111931_1480727308619596_569225321_n

Coraz bardziej przekonuję się do życia bez zbóż ale w  praktyce nie jest to łatwe… Eksperymentuję jednak, a to moja “owsianka” z lnu z budyniem dyniowym. Filipek woli tradycyjną 😉

14054644_1480727591952901_223855396_n

Budyń dyniowy. Aksamitny, łatwy. Bez mleka.
Porcje 4
Budyn dyniowy to taki łatwy sposób na podanie pysznego i bardzo zdrowego deseru, który doskonale syci. Często robię go na śniadanie 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • ok 500g dyni
  2. • ok 200g daktyli (mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)
  3. • 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego/masła
  4. • 3 - 4 kopiaste łyżki karobu/kakao lub obu
  5. Proporcje możesz dowolnie zmieniać! Nawet 100g dyni i kilka daktyli będzie ok 🙂 Ja zawsze robię więcej bo nawet jeśli coś zostanie to dojadamy z lodówki na zimno 🙂
Wykonanie
  1. Kiedy do mojej kuchni trafia dynia kroję ją na pół i w ćwiartki. Pozbywam się nasion i gąbczastego środka. Obieram ze skóry i kroję w mniejsze kawałki, część ścieram, a część od razu gotuję na mus. Tak przygotowaną dynię trzymam w lodówce przez 5 dni i wykorzystuję to tu to tam.
  2. 1. Obraną dynię pokrój w dużą kostkę i wrzuć na niewielką ilość wody z odrobiną tłuszczu*. Paruj pod przykryciem ok 10-15 min. Dynia jest gotowa kiedy kawałki dyni spadają z widelca.
  3. 2. Daktyle zalej gorącą wodą* na co najmniej 15 minut.
  4. 3. Odlej z garnka wodę (nie musi być to super dokładne), dodaj daktyle, masło i zmiksuj blenderem ręcznym na puree. [Taki budyń też jest pyszny! Nie musisz dodawać karobu bo daktylowo - dyniowy kremik smakuje wybornie jednak my uwielbiamy smak czekolady].
  5. 4. Dodaj karob/kakao i wymieszaj łyżką. Podawaj na ciepło z owocami, prażonymi płatkami migdałowymi itp
  6. Na zimno budyń też jest wyborny! Ja zawsze robię więcej i potem podjadamy w ciągu dnia z lodówki.
  7. Przechowuj do 4 dni w lodówce.
Notatki
  1. *Zawsze dodaję odrobinę tłuszczu do gotujących się warzyw czy owoców bo dzięki temu witaminy nie uciekają do wody - ale przyznam, że tej info nie sprawdziłam. Wiem, że dzięki temu wszystkie warzywa smakują lepiej 🙂
  2. ** Zlej wodę z moczenia daktyli (domowy syrop daktylowy) do butelki i używaj do słodzenia koktajli, kawy, placków, owsianki itp
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

41 komentarzy do "Budyń z dyni? TAK! Ma same zalety :-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Marta
Gość

Po czym poznać, że dynia jest już dobra,tzn.dojrzała? U teścia na działce rosną dwie i nie możemy się doczekać, aż będzie można je zabrać do domu, tylko no właśnie kiedy?

Małgosia
Gość
Małgosia

Aniu mam takie samo pytanie 🙂 czy dynia jest dobra do jedzenia dopiero na jesieni? Czy można ja już wcinać bo widziałam już u mnie takie dwa giganty:) po czym poznać tak wogole ze dynia jest dojrzała…

dorota
Gość
dorota

Jakie to było dobre…. cudo. Od dzisiaj wiem, co zrobić z resztkami dyni.

A co do pytań poprzedniczek to ja na własnych błędach nauczyłam się, że dynia jest dobra, gdy jej ogonek trochę już podeschnie i postukana wydaje “pusty” dźwięk. U mnie dynia z zewnątrz wyglądała na dojrzałą, jednak po zerwaniu i przekrojeniu była jeszcze zielona w środku. Na razie kupuję dynię w sklepie, ale już niedługo wyjmę największy gar, jaki mam w domu i narobię musu dyniowego na zimę. Będzie w sam raz na “kryzysowe” dni i na zupkę i na desery.

P.S. Aniu czekam z niecierpliwością na przepis na leczo;)

Honcia
Gość
Honcia

Ojej. Budyn z dyni absolutnie fenomenalny. Moje dzieci zakochaly sie w nim z tym ze my bez kakao bo dzieciaki nie lubia czekolady 🙂 Jutro robie na sniadanie nalesniki z tym budyniem. Na pewno beda przepyszne :)))

alicja
Gość
alicja

Budyń pyszny. Myślisz ,że nadal by się na tort? Aniu masz jakiś pomysł na urodzinowe ciasto? Za trzy tygodnie moje dziecko ma urodziny i szukam przepisu na zdrowy tort.

Ewelina
Gość
Ewelina

A co zamiast daktyli można dać?

Amancia
Gość
Amancia

A mrożona dynia? Nada się? Bo akurat nie mam na stanie świeżej a zrobiłabym synkowi na podwieczorek 🙂

dorota
Gość
dorota

Aniu, jakiej dyni używasz do tego budyniu. Ja za pierwszym razem użyłam jakiejś dyni sklepowej (nie wiem jaka odmiana) i budyń wyszedł przepyszny.
Dzisiaj chciałam zrobić na podwieczorek z dyni Hokkaido i zaliczyłam spektakularną klapę:( Wyszło suche, takie mączyste.

dorota
Gość
dorota

Oj, nikt mi nie podpowie:( Mam taka ochotę na ten budyń.

Ula
Gość

Ludzie! Bierzcie się do roboty i róbcie ten budyń! 😉 Pychota, miałam akurat resztkę dyni z obiadu i bardzo żałuję,że tylko tyle ,bo wystarczyło na porcję dla córci, a dla mamy już nie 😉

naomi
Gość

Po 6 miesiącu można taki budyń dla malucha? A kakao też jest bezpieczne tak od razu i daktyle? Miodem nie można słodzić dla dzieci przed 12 msc życia podobno 🙁

Agata
Gość

A jak zrobić dyniowy mus na zimę? Czy jest gdzieś na stronie przepis? Dziś bierzemy się za budyń <3

Jirsa Cook
Gość

Ja bym takiej wody po daktylach nie używała, pewnie pełno w niej konserwantów, którymi daktyle były nasączone do transportu.
A dynia najlepsza jest od bab z targowisk, taka sprzedawana na kawałki ogromna dynia mocno pomarańczowa. Jest gładka i słodka. Z hokkaido to ja najwyżej pierogi robię bo ten mus smakuje jak pure ziemniaczane 😛

Iga
Gość

Ok, popełniłam coś takiego, do mojej upieczonej dyni Hokkaido dodałam kilka namoczonych fig, wcisnęłam sok z połowy pomarańczy, odrobina esencji waniliowej, może z łyżka syropu klonowego, karob z 3łyżki, woda, aby się dobrze ukręciło…i smakowało! 😉

Kasia b
Gość
Kasia b

Mój syn uwielbia ten budyń ,gdy tylko mówię ,ze idziemy do sklepu po dynie krzyczy “hura bedzie budyń czekoladowy!!!!!” 🙂 Dzięki za super przepis 🙂

Anna
Gość

A czy oby surowego kakao nie trzeba przegotować?

Asia
Gość

CZy może buc syrop klonowy zamiast daktyli?

Monika
Gość
Monika

To jest rewelacja.!!;) Moja babcia jak sie dowiedziala ze robie corce budyn z dyni to sie zapytala ze zdziwieniem czy ona to je. Ale jak jej dalam sprobowac to sama powiedziala ze pyszne. A jej nie latwo trafic ze smakiem.😂

Kasia
Gość

Pyszne!!! Dziekuje za kolejny świetny przepis, dzięki niemu poznałwm karob😊😊

Andżelika
Gość
Andżelika

Wyszedł przepyszny! Niebo w ustach! Dziękuje!:)

Aneta
Gość

Ale pychaaaa!!! 😍
Podjadlam troche Coreczce i stwierdzam, ze dynia zaczyna skradac moje serce 😊
Musze zrobic zapasy musu na zimę 😊

wpDiscuz