Dyniotto to lightowa wersja risotto zachwycająca kolorem. To bardzo proste danie, które możesz serwować samodzielnie na przykład na kolację lub z dodatkiem brązowej soczewicy czy pulpecików z indyka na obiad.
Sezon na dynię w pełni więc korzystaj bo za niską cenę fundujesz sobie i bliskim naturalny koktajl tryskający witaminami (C, E, B1, B2, PP, beta karoten) i pierwiastkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez).
Dla kogo? Po roku. Wcześniej każde dziecko zadowoli się ugotowaną dynią (pokrojoną w wygodne do schwycenia kawałki) z ryżem. Ja zawsze okraszałam olejem kokosowym lub masłem. Gotowana dynia to balsam na mały brzuszek!
- • 1 szkl surowego ryżu (długoziarnisty, basmatti, arborio, brązowy)
- • 1 litr wywaru warzywnego (u mnie "marchwianka" z dnia poprzedniego, którą rozcieńczyłam wodą) lub rosołu czy mleka kokosowego
- • 1,5 - 2 szkl dyni pokrojonej w kosteczkę LUB w wersji ekspresowej użyj gotowego musu dyniowego: 6-7 łyżek
- • 2 małe cebule
- • 2 ząbki czosnku
- • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju koko
- • 1/4 kostki masła
- • 1/2 łyżeczki startego imbiru
- • garść świeżych listków szałwii czy pietruszki
- • maleńka szczypta szafranu
- • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- • 1/3 łyżeczki kurkumy
- • pieprz do smaku
- • sól himalajska do smaku (po 2gim r.ż. - odłóż porcję dla dziecka i posól resztę)
- 1. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. ***Wersja ekspresowa: gotowy mus dyniowy. My zwykle robimy wersję błyskawiczną bo samo obieranie i krojenie dyni zabiera najwięcej czasu 😉 ***
- 2. Cebulę pokrój drobniutko.
- 3. Wywar warzywny zagotuj ze szczyptą szafranu. (Będziesz stopniowo zalewać nim ryż na patelni).
- 4. Na bardzo dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej koko/masło klarowane i wrzuć cebulę, czosnek i imbir. ZESZKLIJ ale nie przysmażaj! Dodaj ryż i mieszaj drewnianą łyżką 2-3 minuty. Wlej 1 łyżkę wazową wywaru.
- 5. Dodaj dynię i szałwię. Kiedy płyn zotanie wchłonięty, dolej kolejną łyżkę. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej resztę bulionu i dodaj masło. Często mieszaj.
- 6. Dosyp przyprawy i pamiętaj o mieszaniu. Cały proces to około 25 min. Wydaje się to może skomplikowane ale tak nie jest! Kiedy masz już wszystko na patelni musisz pamiętać o częstym mieszaniu i tyle 😉
- 7. Kiedy ryż już nie będzie chrupał i praktycznie cały płyn zostanie wchłonięty wyłącz gaz, przykryj patelnię i zostaw na 5-10 min.
- Podawaj z brązową soczewicą (mój synek lubi osobno soczewicę i dyniotto) lub pulpecikami. Smacznego!
- Ryż najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin jak każde inne zboże. Wysypać na sito i odcedzić. Lepiej się go gotuje ale najważniejsze, że bardziej nam służy bo łatwiej go nam strawić.
- ***Wersja ekspresowa czyli zamiast kroić dynię używamy gotowego już puree dyniowego (przepis na domowy mus dyniowy na blogu). Dodaj go w tym samym momencie co dynię pokrojoną w kostkę.
Dobry wieczór, ponieważ sezon dyniowy się już skończył, a u nas dynia jest uwielbiana, to mam pytanie czy można zastąpić dynię surową- dynią mrożoną?
Witaj Kasiu, nie próbowałam ale na pewno tak! Bardzo żałuję, że nie zamroziłam sobie dyni 🙁
Ja robiłam na mrożonej dyni – dodałam więcej niż w przepisie dyni, a mniej bulionu (dynia mrożona i tak puści wodę). Wyszło pychotka – dziecko nic innego nie chciało jeść na obiad, kolację i śniadanie. Porcja z podanych składników wyszła spora – w naszym przypadku jak dla matki i dziecka zdecydowanie za dużo, a jedliśmy bez dodatków 🙂 Odgrzane też pysznie smakuje.
Dzięki za info o mrożonej dyni Alu! U nas będzie jutro 🙂