Jesienne ciasteczka owsiano-amarantusowe z dynią. Uzależniające. BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Jesienne ciasteczka owsiano-amarantusowe z dynią. Uzależniające. BLW.

Masz w lodówce mus z dyni? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj ten przepis bo te ciacha są przepyszne. (Jeśli nie to koniecznie go zrób bo pomożesz sobie baaaardzo w jesiennej kuchni). Amarantus ekspandowany dodaje im lekkości (kupisz go nawet w Milli), a dynia pięknego koloru i witamin! Wiórki kokosowe z pulpy po mleku są prawie niewyczuwalne ale kokosowa nutka też tu bardzo pasuje. Ciasteczka zrobiłam na 30min przed wyjazdem na basen, a po basenie zniknęły z prędkością światła. Smakowały bardzo i Filipowi i jego Tacie. O sobie już nawet nie będę pisać bo takich ciasteczek mogłabym zjeść tonę 😉 i nawet nie bałabym się, że mi pójdzie w boczki hihihihi Możesz je zabrać na drugie śniadanie do pracy lub spakować dziecku do szkoły.

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc podaj dziecku, które nie ma alergii. Takie ciacha proponowałabym dopiero po roku. Prosto z piekarnika są chrupiące, a po ostygnięciu robią się delikatniejsze, mimo to dzieci bez trzonowców będą musiały dobrze je “wymoczyć” 😉

12083655_1219928888032774_1987529036_n

Jesienne ciasteczka owsiano-amarantusowe z dynią
Wydajność 8
Uzależniające ciasteczka, które dzięki zawarości m.in.: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu pomogą wzmocnić odporność organizmu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • 1 jajko
  2. • 2 łyżeczki cukru kokosowego LUB 2 łyżki musu daktylowego LUB 1 bardzo dojrzały banan
  3. • 2 czubate łyżki musu z dyni
  4. • 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego (popping)
  5. • 2-3 łyżki płatków owsianych
  6. • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych (u mnie po pulpie z mleka koko)
  7. • odrobina oleju kokosowego/masła do posmarowania foremek lub blaszki
  8. • szczypta kardamonu i cynamonu
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Jajko roztrzep trzepaczką/widelcem. Rozgnieć banana na paćkę i połącz z jajkiem.
  3. Dodaj mus dyniowy i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Wrzuć amarantus, płatki i wiórki i wymieszaj.
  5. Wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem (leciuteńko natłuść papier) LUB jeśli chcesz otrzymać piękny kształt użyj foremki do mufinek - muśnij tłuszczem dno foremek i nakładaj łyżką ugniatając (wysokość około 1cm).
  6. Piecz przez 10-12 minut. Ciasteczka delikatnie się zrumienią. Będą złocisto - żółte dzięki dyni 🙂 Są przepyszne i znikają w mgnieniu oka!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
12083714_1219928904699439_298698763_n

12083683_1219928894699440_2108739401_n

12081434_1219928901366106_658388582_n

12086988_1219928891366107_1618029107_n

12092713_1219928881366108_1161518392_n

12067909_1219928908032772_1628505474_n

 

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda Z
Gość
Magda Z

Mam ochotę zrobić takie placuszki z jabłkiem… Zastanawiam się tylko czy uprażyć je i zblendować, czy może być surowe drobno starte?

Magda Z
Gość
Magda Z

Ne, chodziło mi o ten przepis, tylko się “przejęzyczyłam” pisząc placuszki zamiast ciasteczka. To jak z tym jabłkiem? 🙂

Monika
Gość
Monika

Czy mus z dyni to efekt pieczenia dyni, czy może być też po ugotowaniu dyni?

Sabina
Gość
Sabina

Witam,
A czy mozna zrezygnować w wiorkow kokosowych? Pozdrawiam!