Mus z dyni czyli jak pomóc sobie w kuchni. BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Mus z dyni czyli jak pomóc sobie w kuchni. BLW.

Smak dyni pokochałam dzięki Filipkowi. Dynia w moim domu marynowana była w occie…więc bardzo źle mi się kojarzyła. Dałam jej drugą szansę po przeczytaniu o jej wspaniałych właściwościach. Czy wiesz, że dynia odkwasza i wzmacnia układ odpornościowy? Jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor.

Pokrojoną w pasy wystarczy podgotować (ok 5min) lub upiec (15-20 min) i podać okraszoną olejem kokosowym lub masłem. Okazało się, że mój 10 miesięczny wtedy Filip pochłaniał ją tonami! Uwielbiał dynię! Dynia to idealny pokarm dla małych odkrywców – jest słodka i aksamitna. Teraz mój “duży” Filipek woli ją w plackach, kremach, porannych jaglankach, owsiankach, chlebach i muffinach.

Jeśli kupujesz dużą dynię to warto zrobić sobie mus na zapas i potem używać do zup, placków i wypieków. Z połowy dużej dyni wyjdzie około 3 słoików musu.

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

11936460_1192555680770095_1902044684_n

Przygotuj:

  • dowolna ilość dyni
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego/oleju z pestek winogron

 

11948183_1191917780833885_122812945_n

Jak?

  1. „Obrobienie” dużej dyni to nie lada zadanie. Najlepiej zatrudnić do pomocy męża 🙂 Dynię umyj, przetnij na pół, usuń nasiona z miąższem. Krój na mniejsze kawałki, żeby wygodnie trzymać je w dłoni i obierz skórkę obieraczką (nożem można sobie zrobić krzywdę…wiem coś o tym). Jeśli trafiła Ci się bardzo twarda skórka to lepiej  upiecz ją ze skórką i obierz kiedy trochę przestygnie. Krój na mniejsze kawałki o podobnej wielkości i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180C bez termoobiegu. Skrop olejem kokosowym lub innym dobrym olejem i piecz ok 15-20min (w zależności od grubości kawałków). Kiedy dynia spada z widelca to jest gotowa.
  3. Wrzuć dynię do miski i zblenduj blenderem ręcznym. Dodaj łyżkę oleju kokosowego/masła bo doda to dyni aksamitności i wydobędzie smak. Dzięki tłuszczowi mus lepiej się przechowuje. Przechowuj w lodówce przez tydzień. Zaoszczędzisz sobie czasu i urozmaicisz potrawy.

11940241_1191917764167220_1412000083_n

11937001_1192555694103427_1459342771_n

16
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Asia
Gość
Asia

Czy można to cudo zapasteryzować?

Dagmara
Gość
Dagmara

Czy można użyć mrożonej dyni?

Dagmara
Gość
Dagmara

BLW mamo, a możesz polecić olej kokosowy, którego używasz? Ostatnio w sklepie miałam dylemat, bo znalazłam tańszy bezwonny i trochę droższy. Dziękuję 🙂

naomi
Gość
naomi

jak przechować dynię, żeby mieć na zimowe miesiące? Trochę zamroziłam, ale nie wiem czy wyjdą z mrożonej te cuda 🙂 Można przechować dynię w piwnicy?

Kasia b
Gość
Kasia b

A jak z termoobiegiem,piec krócej lub na mniejszej temperaturze

Kasia
Gość
Kasia

Mus z dyni hakaido można zrobić ze skórą?

Magdalena
Gość
Magdalena

A czy da się dynię…upiec bez piekarnika? Niestety cierpię na jego brak 🙁 Za to mam wolnowar 😀 Chętnie spróbuję jakieś cuda z dynią. Np. kawę 😉 hihihi
Krem z dyni kiedyś zrobiłam, ale chyba sknociłam.