Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Najlepsze jesienno – zimowe CIASTO MARCHEWKOWE. Bez glutenu i mleka. BLW

Przypadkowo wyszło mi NAJLEPSZE ciasto marchewkowe jakie jadłam! Upiekłam je na urodziny siostry bo to jej ulubione i już od roku mnie prosi o jego bezglutenową wersję. Trochę to trwało ale jest i już z nami zostanie na stałe! Ciasto jest puszyste i idealnie wilgotne ale nie mokre. Nuta gałki muszkatołowej świetnie tu pasuje więc nie zapomnijcie jej dodać. Mąka migdałowa też jest obowiązkowa bo daje niesłychaną fakturę. Można taką mąkę zrobić sobie w domu 😉 Wystarczy podprażone migdały zmiksować na drobniutko w blenderze. Generalnie lepiej nic nie zmieniaj bo to ciasto jest obłędne!

Według mnie TO ciasto marchewkowe będzie idealnym tortem!

Dla kogo? Ciasto jest dosyć słodkie i treściwe więc tak sobie myślę, że dopiero po roku.

12467963_1289191407773188_1546974018_n 12626021_1293240347368294_424102455_n

 

 

12665767_1293240360701626_432475075_n

12648033_1293240334034962_1598456004_n

12650241_1293240310701631_1205862273_n

Najlepsze na świecie Ciasto Marchewkowe 🙂 BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki gryczanej (Melvit)
  2. • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  3. • 1/2 szkl zmielonych migdałów (u mnie gotowa mąka Belbake z Lidla)
  4. • 1/2 szkl drobnych wiórków (Belbake z Lidla)
  5. • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. • 1 łyżeczka cynamonu
  7. • 1 łyżeczka sody
  8. • 3 jaja szczęśliwe
  9. • 2 marchewki (ok 2/3 szkl startej marchewki)
  10. • 1szkl puree z dyni* LUB dżemu dyniowo-jabłkowego
  11. • 1/2 szkl cukru kokosowego/syropu klonowego**
  12. • 2/3 szkl oleju (roztopiłam masło klarowane)
  13. • garść orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra -dół.
  2. 2. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  3. 3. Jaja wbij do blender i miksuj 3- 5 min aż znacznie zwiększą objętość.
  4. 4. Mąki przesiej do miski. Wymieszaj i dodaj sodę, przyprawy i zmielone migdały. Wymieszaj dobrze.
  5. 5. Do suchych składników wlej puree z dyni, syrop klonowy i stopiony tłuszcz. Wymieszaj.
  6. 6. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia (tak aby wystawał poza obręcz), natłuść lekko obręcz i dno pokryte papierem. Wylej masę.
  7. 7. Piecz 45 min.
  8. 8. Kiedy ciasto przestygnie zabierz się za polewę.
  9. Smacznego marchewkowego!
Pomysły na POLEWĘ
  1. 1. 4 łyżki mascarpone + 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  2. 2. Korzenne masło z nerkowców ale nie będzie niestety bielutkie. Przepis na blogu.
  3. 3. Masło kokosowe + 1 łyżka syropu klonowego/miodu - ta polewa jest ciągle w fazie eksperymentalnej. Mam chyba za słaby blender aby je wykonać ale jeszcze się nie poddaję!
Notatki
  1. *Przepis na MUS dyniowy znajdziesz na blogu. Pieczesz lub parujesz dynię, a potem ją blendujesz na gładką papkę 😉
  2. **Myślę, że można użyć melasy/syropu daktylowego czy musu daktylowego ale jeszcze nie testowałam i wydaje mi się, że trzeba by było zwiększyć ilość do 2/3 szkl? Nie wiem i boję się coś zmieniać bo ciasto powala! Nawet Babcia była zachwycona 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

21 komentarzy do "Najlepsze jesienno – zimowe CIASTO MARCHEWKOWE. Bez glutenu i mleka. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
ania
Gość

Wypróbuję na pewno..tylko ta mąka migdałowa…podobno migdały poddane wysokiej temperaturze są szkodliwe, może zastąpić zmielonymi orzechami? PS. Chlebek już upieczony i zjedzony..mniaaaam 🙂

Magda
Gość

Wiórki (1/2 szklanki), jakie? W Lidlu mąka migdałowa? Sezonowo, czy na stałe? Ostatnio szukałam u nich innego mleka niż sojowe i ni ma :/

Ewa
Gość

Jakie masło Klarowane Pani używa?
Wspaniała strona moja córka uwielbia te przepisy 🙂

Asia
Gość

Czy mogę czymś zastąpić dynię? O tej porze to trudno ją dostać, może jabłka lekko podduszone?
Pozdrawiam

alexis
Gość
alexis

to ciacho jest megaaaa! 🙂
dziś zrobiłam na urodziny córy i wszystkim bardzo smakowało 🙂
dodałam swój drzem dyniowo-pomarańczowy 🙂

Magda Z
Gość
Magda Z
Nie chcę zaśmiecać wątku o mleku koko na FB, więc napiszę tu 🙂 Postanowiłam zrobić eksperyment i zrobić to eko i fit ciasto na poczęstunek w przedszkolu u córki po przedstawieniu dla babć i dziadków. Byłam ciekawa, czy wersja słodyczy bez cukru, glutenu i mąki w ogóle dzieciom podejdzie. I co? Okazało się, że ciasto było hitem! W pewnym momencie chyba wszystkie dzieciaki i wszyscy dorośli goście mieli kawałek w ręku. I poszło całe, a kupne ciasteczka i czekoladki zostały 🙂 A na drugą porcję mam już zamówienie od brata- celiaka, który usłyszał reklamę z ust mojej córki 🙂 Także… Czytaj więcej »
Paulina
Gość
Paulina

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie. Kiedy dodać marchewke i jajka?

Marzena
Gość
Marzena

Jutro będę piekła bo właśnie mocza mi się migdały do mleka migdałowego 🙂 przychodzi babcia w odwiedziny więc ciacho jak znalazł 😍❤

wpDiscuz