Przypadkowo wyszło mi NAJLEPSZE ciasto marchewkowe jakie jadłam! Upiekłam je na urodziny siostry bo to jej ulubione i już od roku mnie prosi o jego bezglutenową wersję. Trochę to trwało ale jest i już z nami zostanie na stałe! Ciasto jest puszyste i idealnie wilgotne ale nie mokre. Nuta gałki muszkatołowej świetnie tu pasuje więc nie zapomnijcie jej dodać. Mąka migdałowa też jest obowiązkowa bo daje niesłychaną fakturę. Można taką mąkę zrobić sobie w domu 😉 Wystarczy podprażone migdały zmiksować na drobniutko w blenderze. Generalnie lepiej nic nie zmieniaj bo to ciasto jest obłędne!
Według mnie TO ciasto marchewkowe będzie idealnym tortem!
Dla kogo? Ciasto jest dosyć słodkie i treściwe więc tak sobie myślę, że dopiero po roku.
- • 1 szkl mąki gryczanej (Melvit)
- • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- • 1/2 szkl zmielonych migdałów (u mnie gotowa mąka Belbake z Lidla)
- • 1/2 szkl drobnych wiórków (Belbake z Lidla)
- • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- • 1 łyżeczka cynamonu
- • 1 łyżeczka sody
- • 3 jaja szczęśliwe
- • 2 marchewki (ok 2/3 szkl startej marchewki)
- • 1szkl puree z dyni* LUB dżemu dyniowo-jabłkowego
- • 1/2 szkl cukru kokosowego/syropu klonowego**
- • 2/3 szkl oleju (roztopiłam masło klarowane)
- • garść orzechów włoskich do dekoracji
- 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra -dół.
- 2. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- 3. Jaja wbij do blender i miksuj 3- 5 min aż znacznie zwiększą objętość.
- 4. Mąki przesiej do miski. Wymieszaj i dodaj sodę, przyprawy i zmielone migdały. Wymieszaj dobrze.
- 5. Do suchych składników wlej puree z dyni, syrop klonowy i stopiony tłuszcz. Wymieszaj.
- 6. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia (tak aby wystawał poza obręcz), natłuść lekko obręcz i dno pokryte papierem. Wylej masę.
- 7. Piecz 45 min.
- 8. Kiedy ciasto przestygnie zabierz się za polewę.
- Smacznego marchewkowego!
- 1. 4 łyżki mascarpone + 1 łyżka syropu klonowego/miodu
- 2. Korzenne masło z nerkowców ale nie będzie niestety bielutkie. Przepis na blogu.
- 3. Masło kokosowe + 1 łyżka syropu klonowego/miodu - ta polewa jest ciągle w fazie eksperymentalnej. Mam chyba za słaby blender aby je wykonać ale jeszcze się nie poddaję!
- *Przepis na MUS dyniowy znajdziesz na blogu. Pieczesz lub parujesz dynię, a potem ją blendujesz na gładką papkę 😉
- **Myślę, że można użyć melasy/syropu daktylowego czy musu daktylowego ale jeszcze nie testowałam i wydaje mi się, że trzeba by było zwiększyć ilość do 2/3 szkl? Nie wiem i boję się coś zmieniać bo ciasto powala! Nawet Babcia była zachwycona 🙂
Wypróbuję na pewno..tylko ta mąka migdałowa…podobno migdały poddane wysokiej temperaturze są szkodliwe, może zastąpić zmielonymi orzechami? PS. Chlebek już upieczony i zjedzony..mniaaaam 🙂
hahaha super, że smakuje! Aniu z migdałami, tak jak i z orzechami można podgrzewać tylko do 140C bo tłuszcze wielonasycone szybko się utleniają i nie są już zdrowe… Najlepiej użyć pulpy po domowym mleku migdałowym bo otrzymamy odtłuszczoną mąkę 🙂 I tak właśnie chcę jutro zrobić 🙂
A czy pulpa po mleku kokosowym może być zamiast wiórek?
Pewnie 🙂
I jak, udało Ci się ciasto z tą pulpą migdałową? Jak ją zrobiłaś i ile dodałaś do ciasta?
Kinga wyszło 😉 ale nie dodałam i proporcje mi przepadły. Pamiętam, że ze zmiksowanymi borówkami i bananami. Troszkę jak dutch baby ale na pewno na koko mleku. Miałam dodać przepis ale zaczęłam czytać o pieczeniu orzechów i nasion i stwierdziłam, że najpierw opracuję ciasto, które upiekę w 140C 😉
Wiórki (1/2 szklanki), jakie? W Lidlu mąka migdałowa? Sezonowo, czy na stałe? Ostatnio szukałam u nich innego mleka niż sojowe i ni ma :/
Magda ja użyłam pulpy po koko mleku – miałam wiórki Belbake z Lidla. Myślę, że ta mąka jest w Lidlu na stałe (też Belbake) ale tylko raz kupiłam i przy kolejnych pieczeniach używałam pulpy po mleku migdałowym 🙂 Zdecydowanie taniej to wychodzi. Mąkę zrobisz sama w blenderze lub młynku do kawy. Mleko roślinne to tylko domowe bo taniej i zdrowiej ale wiadomo jest trochę z tym zabawy 😉
Jakie masło Klarowane Pani używa?
Wspaniała strona moja córka uwielbia te przepisy 🙂
Pani Ewo używam masła klarowanego z mlekovity bo tylko takie jest u mnie dostępne ale bardzo dobrze się sprawdza więc polecam.
Dziękuję bardzo za ciepłe słowa :*
Czy mogę czymś zastąpić dynię? O tej porze to trudno ją dostać, może jabłka lekko podduszone?
Pozdrawiam
Asiu też się nad tym zastanawiam bo został mi już ostatni dżem dyniowo – jabłkowy :/ Będę próbować z podduszonymi jabłkami zmiksowanymi na mus ale jeszcze nie w tym tygodniu bo już mam zaplanowane ciasteczka oreo i tort dla teścia 🙂 Pozdrawiam!
Witam,
Użyłam jabłek i wyszło extra. Zwłaszcza że mam jabłka ze swojego “chowu”. Polecam
Super! Dziękuję Asiu za info 🙂 Pozdrawiam
to ciacho jest megaaaa! 🙂
dziś zrobiłam na urodziny córy i wszystkim bardzo smakowało 🙂
dodałam swój drzem dyniowo-pomarańczowy 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂 a w kolejnym sezonie dyniowym też zrobię sobie dżem dyniowo – pomarańczowy – dzięki za inspirację 😉
Nie chcę zaśmiecać wątku o mleku koko na FB, więc napiszę tu 🙂 Postanowiłam zrobić eksperyment i zrobić to eko i fit ciasto na poczęstunek w przedszkolu u córki po przedstawieniu dla babć i dziadków. Byłam ciekawa, czy wersja słodyczy bez cukru, glutenu i mąki w ogóle dzieciom podejdzie. I co? Okazało się, że ciasto było hitem! W pewnym momencie chyba wszystkie dzieciaki i wszyscy dorośli goście mieli kawałek w ręku. I poszło całe, a kupne ciasteczka i czekoladki zostały 🙂 A na drugą porcję mam już zamówienie od brata- celiaka, który usłyszał reklamę z ust mojej córki 🙂 Także… Czytaj więcej »
Wow! Przedszkolaki wiedzą co dobre 😉 Problem tkwi w myśleniu, że bez mąki pszennej i białego cukru ciasto może być smaczne. Dzięki Magda za ten komentarz 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie. Kiedy dodać marchewke i jajka?
Hej Paulina! Dzięki za spostrzegawczość! Zaraz poprawię.
Najlepiej wszystkie suche składniki wymieszać w misce i do nich wlać zmiksowane (spienione) jajka, mus dyniowy, syrop klonowy i stopiony tłuszcz. Wymieszać i wsypać marchew i znowu wymieszać.
Można spienić jajka w blenderze, dodać mus, syrop i tłuszcz i jeszcze raz chwilkę zmiksować. Wlać do miski z mąkami, wymieszać i wsypać marchew.
Smacznego!
Jutro będę piekła bo właśnie mocza mi się migdały do mleka migdałowego 🙂 przychodzi babcia w odwiedziny więc ciacho jak znalazł 😍❤
[…] był przepis BLWmama na idealne ciasto marchewkowe. Ania pisze, że bała się modyfikować skład ciasta, bo jest ono […]
Dziś upiekłam w ramach próby przed roczkiem córki i już wiem, że to jedyna słuszna wersja tortu dla Małej. Jest pyszne i takie zdrowe 😀 Dziękuję!
Bardzo mi miło Sylwia <3 Pierwsze urodziny to jest dopiero wydarzenie! Finio przespał ponad połowę imprezy 😉
A lepiej dodać cukier kokosowy czy syrop klonowy?
Hej Alu! Syrop 🙂 można też dać trochę obu 🙂
A odciskasz sok z marchewki?
Alu nie
Zweganizowałam ciasto, zamiast puree z dyni dałam puree z banana, żurawinę, rodzynki i trochę cukru kokosowego. 😀 oby chłopakowi i rodzinie smakowało jutro. 🙂
Czy można by do ciasto czymś przełożyć? Jakieś pomysły jaki smak by do tego pasował?
Ogromnie dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz piekłam ciasto marchewkowe. Odkąd przeszliśmy na dietę bezcukrową (a trwa ona już 3 lata) piekłam tylko różne wariacje ciasteczek owsianych, bo inne nam nie smakowały, lub naszego ukochanego bananowca. Zaryzykowałam i na roczek synka upiekłam tort marchewkowy, a w zasadzie dwa ułożone jeden na drugim, przełożone mascarpone z konfiturą pomarańczową, ozdobione mascarpone ze skórką pomarańczową i syropem klonowym. Tort smakował nawet zagorzałym cukrożercom! Choć następnym razem skropię go lekko, gdyż wyszedł mi troszkę suchary. Mimo to baaaaaaardzo polecam🤗
Aaaaaaaa jak czytam takie komentarze to tak mi dobrze <3
Zdecydowanie trzeba go nawilżyć 🙂
jaka mąką mogę zastąpić mąke gryczaną?
Kasiu, jaglana czy owsiana powinny sie sprawdzic 🙂