Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Gofry kokosowe, które nie “klapcieją” ;-) BLW

Gofry z dodatkiem domowej mąki kokosowej nie stają się gumowate jak te tradycyjne więc śmiało można je pakować do lunchboxów czy raczej BLWboxów 😉

Osłodzone tylko bananem są neutralne w smaku więc jeśli planujecie podać je bez dodatków (zabrać na spacer itp) to warto dodać 1-2 łyżki syropu daktylowego/ryżowego/klonowego/melasy. Miód odpada bo nie wolno go podgrzewać. Świetnie smakują z plastrami banana i masłem orzechowym lub zwykłym masełkiem, czekoladowym budyniem dyniowym, kremem awokado+banan+kakao i owocami.

Dla kogo? W przepisie są jajka.

14463736_1527164860642507_614245626_n

14469134_1527164930642500_1443392311_n

14469318_1527164980642495_1109951203_n

14463804_1527165013975825_859431415_nZ podanych proporcji zawsze wychodzi mi 5 dużych gofrów i 1 malutki 😉

14469207_1527164953975831_1264008651_n

Posypane zmielonymi wiórkami koko 🙂

14463719_1524230084269318_64425519_n

14445428_1527164917309168_1343151573_n

Gofry kokosowe. BLW
Porcje 5
Pyszne gofry, które nie są gumowate po ostudzeniu zatem idealne na wynos. W przepisie pół na pół z mąką gryczaną ale jak znowu uda mi się pożyczyć gofrownicę to spróbuje zrobić 100% kokosowe 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
18 min
Całkowity czas
28 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
18 min
Całkowity czas
28 min
Składniki
  1. • 2/3 szkl mąki gryczanej
  2. • 2/3 szkl zmielonych koko wiórków
  3. • 1 dojrzały banan
  4. • 1 szkl koko mleka (domowe - w temp.pokojowej lub letnie)
  5. • 2 jajka
  6. • 1 łyżeczka masła klarowanego do wysmarowania gofrownicy
  7. • szczypta gałki muszkatołowej
  8. • opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu daktylowego/ryżowego/klonowego/melasy (z samym bananem są mdłe więc trzeba podawać z domową nutellą czy dżemem)
  9. Dodatki: sezonowe owoce, domowe dżemy, gęsty jogurt grecki z miodem, syrop daktylowy
Wykonanie
  1. 1. Włącz gofrownicę.
  2. 2. Jajka, banana, mleko, gałka (+opcjonalnie melasa itp) wędrują do blendera. Zmiksuj je na gładko. Dodaj mąki i wymieszaj.
  3. 3. Połóż na gofrownicy płatek masła klarowanego i rozsmaruj pędzelkiem.
  4. 4. Wylej odpowiednią dla Twojej gofrownicy ilość ciasta i piecz ok 6min w nagrzanym urządzeniu. Kolejne gofry piekłam bez tłuszczu.
  5. Najsmaczniejsze na ciepło z dodatkiem domowej konfitury, banana, owoców, masła orzechowego...Co tylko lubicie 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Wyglądają świetnie. 🙂 Zapraszam na mój blog kulinarny! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

Aga
Gość
Aga

Super! Udały się i co najważniejsze zostały zjedzone przez córeczkę 🙂 Osobiście nie przepadam za mąką gryczaną, jaką inną można użyć lub co zrobić żeby była mniej wyczuwalna?

ania
Gość
ania

A czy gofrownica ma Twoim zdaniem znaczenie? Mi itp? Nosze sie z zamiarem kupna, od jutra maja byc np w lidlu (3w1) ale moze warto zainwestowac w lepsza? A propo maki gryczanej jeszcze – stosujesz te z Melvit? Bo ostatnio nigdzie nie mogę jej kupic.. Pozdrawiam:)

Ula
Gość
Ula

Kolejny nasz przetestowany przepis 🙂 Dziecko jadło jak najlepsze frkasy a ja się modliłam, żeby coś dla mnie zostało 😀

Magdalena
Gość
Magdalena

Zastanawiam sie czy te gofry wyszły by z maki koko kupnej?