Muffinki kokosowo – orkiszowe z czarną porzeczką i słonecznikiem. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Muffinki kokosowo – orkiszowe z czarną porzeczką i słonecznikiem. BLW

Te muffinki na stałe zagoszczą na naszym stole latem! Dorównują naszym ukochanym czekoladowym, bananowym i daktylowe. Czarna porzeczka rośnie u moich rodziców więc mam ją za darmo 🙂 a w muffinkach wygląda i smakuje jak borówka! Użyłam domowej mąki kokosowej (kupna jest zupełnie inna!), którą mam praktycznie za darmo oraz mąki orkiszowej (jeśli gluten nie wchodzi w grę to każda inna powinna być ok). Filip wszystko zmiksował i po 15 min studziliśmy je już na balkonie 😉

Dla kogo? W przepisie są jajka i masło. Jeśli jest problem z laktozą to masło można zastąpić oliwą z oliwek, masłem klarowanym czy olejem kokosowym. Jeśli dziecko ma alergię na jaja można spróbować łupin babki jajowatej – dopiero zamówiłam więc póki co to tylko moje domysły.

Z bananem:

Bez banana (2 jajka) co ciekawe wychodzą żółtsze 😉

Muffinki kokosowo – orkiszowe z czarną porzeczką i słonecznikiem
Porcje 5
Pyszne, szybkie muffiny, które są idealne do lunchboxa czy na piknik lub na podwieczorek. Domowa mąka kokosowa to nic innego jak wysuszona pulpa po mleku kokosowym, którą trzeba zmielić w elektrycznym młynku do kawy (przepis na blogu). Pytacie od kiedy można podawać? W BLW najważniejszy jest zdrowy rozsądek rodzica 😉 Jeśli Twoje dziecko nie ma alergii na żaden ze składników to podawaj śmiało ale nie jako pierwszy posiłek! Osobiście wierzę, że w pierwszych miesiącach rozszerzania diety najlepiej skupić się na prostych potrawach o różnorodnych smakach i konsystencji. Słodkie wypieki polubi każde dziecko 😉 ale awokado już nie każde. Jeśli chcesz podać porzeczki to wybierz bardzo dojrzałe i po umyciu rozgnieć je palcem (są małe i okrągłe więc trzeba je albo przekroić wzdłuż albo rozgnieść palcem - może dziwnie to brzmi ale ułatwia dziecku kontrolę bo okrągłe i małe owoce mogą być niebezpieczne podobnie jak winogrona).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • 2 jajka (białka ubijamy na sztywno) lub 1 jajko + 1 banan
  2. • 1 łyżka masła (miękkie lub roztopione)
  3. • 2 czubate łyżki domowej koko mąki
  4. • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej
  5. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  6. • 1 czubata łyżka cukru kokosowego* lub np. syropu ryżowego/klonowego/puree z daktyli
  7. • garść czarnej porzeczki
  8. • 2 łyżki ziaren słonecznika
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik – 180C, grzałka góra-dół lub termoobieg (będzie szybciej).
  2. 2. Ubij białka na sztywno w misce, a żółtka, cukier* itp i masło wrzuć do blendera (ostrze S) i zmiksuj na gładko. Dodaj słonecznik i porzeczkę i zmiksuj raz jeszcze – dosłownie 2 sekundy. Dodaj mąki i proszek i znowu miksuj kilka sekund (nie przesiewałam mąk i nie łączyłam ich wcześniej z proszkiem – wszystko wrzucał Filip jak leci). Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką.
  3. 3. Przełóż ciasto do foremek – my użyliśmy podwójnych papilotek – ciasto się nie rozlewało więc nie wkładaliśmy papilotek do foremek.
  4. 4. Piecz około 15 min – kiedy góra lekko się zarumieni to znak, że są gotowe. Ja używam termoobiegu na 150C bo mój piekarnik bardzo mocno grzeje i po 10 min wyłączam ale muffinki zostawiam jeszcze w otwartym piekarniku na 5 min.
  5. Kiedy „obieraliśmy” je z papierków na ciepło cienka warstwa ciasta została na papilotkach ale na zimno odchodzą idealnie 🙂
Notatki
  1. *Cukier kokosowy czy inne słodzidło można pominąć jeśli muffinki robisz dla dziecka poniżej 12m - banan wystarczy. Ewentualnie zamiast banana 1 łyżka zmiksowanych na puree daktyli (wcześniej zalanych wrzątkiem i odstawionych na 10 min, wodę odlewasz i miskujesz).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Tak najlepiej podać porzeczki czy borówki 😉

 

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Julita
Gość
Julita

A kiedy dodać pianę z białek? Na sam koniec i wymieszać łyżka? Czy powinnam zmienić proporcje jeśli używam kupną koko make?

Monika
Gość
Monika

Zrobiłam wersje z bananem i z braku porzeczek dałam garść borówek. Muffinki wyszły GENIALNE!!!! 🙂 wszystkim smakowały (nawet dziadkowi, dla którego ciasta powinny mieć słuszną ilość cukru 😛 ), zniknęły w mig i ledwo uratowałam dwie na jutrzejsze drugie śniadanie 😛 z samym bananem były według mnie bardzo słodkie (jakikolwiek cukier jest zbędny, banan w zupełności wystarczył w mojej wersji z borówkami 😛 ). Uwielbiam Pani przepisy! 🙂 to akurat moje pierwsze muffiny z Pani przepisów ale wybieramy się dwójką maluchów na wczasy i zamierzam napiec różnych Pani muffinek na drogę i na następne dni na plażę 😉 dziękuję bardzo… Czytaj więcej »

Joanna
Gość
Joanna

Chciałabym przygotować te muffinki na przyjęcie urodzinowe dla 12 osób. Jak zwiększyć proporcje poszczególnych składników? Czy wszystkiego użyć X2. Zamierzam zastąpić koko mąkę wiórkami kokosowymi z mąką. Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać pszennej pełnoziarnistej?

Weronika
Gość
Weronika

Zamiast masła chciałabym użyć oleju kokosowego. Powinnam dodać łyżkę oleju w stałej postaci czy łyżkę rozpuszczonego oleju? Pozdrawiam 🙂