Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasto kokosowe bananowo – dyniowe. Paleo. BLW

Mąka kokosowa to najbardziej wydajna mąka jaka istnieje! Jest niesłychanie chłonna więc jeśli przesadzimy z jej ilością wypiek zmieni się w suchy wiór. To ciasto jest bardzo łatwe i swoją strukturą przypomina tradycyjny sernik 🙂 Mówię o wersji z proszkiem do pieczenia. Zdjęcia są niestety mylące bo ciasto zwykle wychodzi jaśniutkie, a na większości zdjęć widzicie ciasto z większą ilością puree z dyni hokkaido niż podałam w przepisie. To pierwsza wersja tego ciasta sprzed roku – zrobiłam je na kruchym spodzie ale to zupełnie zbędny wysiłek.

Dla kogo? W przepisie są jajka. Nie próbowałam jeszcze użyć samych żółtek czy wegańskich zamienników.

Wersja na kruchym spodzie, z większą niż w przepisie ilością puree z dyni, z daktylami, pieczona w większym naczyniu:

16425210_1727782593914065_463511648_n

16443570_1727782713914053_1855827873_n

16467095_1727782660580725_496226019_n

16441645_1727782697247388_1174130931_nCiasto pieczone w tortownicy o średnicy 24cm z proszkiem do pieczenia. Użyłam 2 bardzo dużych bananów więc kolor jest jaśniejszy:

16441318_1727809973911327_1877835065_n

A to jeszcze raz ciasto na kruchym spodzie bez proszku do pieczenia:

16409543_1727805017245156_1115033339_o

 

Ciasto kokosowe bananowo - dyniowe. Paleo. BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki
  1. • 2 dojrzałe banany
  2. • 2/3 szkl puree z dyni*
  3. • 3 jajka [sporo, a to za sprawą użycia kupnej koko mąki]
  4. • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuścić, przestudzić)
  5. • 3 łyżki mąki kokosowej (kupnej czyli bardzo chłonnej)
  6. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. • 1/4 łyżeczki imbiru, można dodać też cynamon i gałkę muszkatołową
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 190C, grzałka góra-dół. Przygotuj małą tortownicę o średnicy 22cm lub 24cm czy niedużą blaszkę ale nie keksówkę. Tortownicę wyściełaj papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuść (szczególnie boki).
  2. 2. Jajka zmiksuj aż mocno się spienią (użyłam blendera). Dodaj przestudzony olej, puree z dyni i banany.
  3. 3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wlej mokrą masę do suchej i zmiksuj robotem kuchennym. Mąka musi dobrze połączyć się z masą. Od razu przelej do przygotowanej foremki i upuść ją lekko (z wys.25cm) na blat stołu jak przy robieniu biszkoptu. Piecz ok 25minut.
  4. Ciasto początkowo nieźle wyrasta ale po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Tak ma być 😉
  5. Dekoracja: czekoladowy budyń dyniowy - przepis na blogu plus orzechy. Można posmarować dżemem, zrobić polewę czekoladową lub zjadać bez niczego czyli tak jak my gdy nie mamy gości 😉
Notatki
  1. *Używałam świeżej i mrożonej dyni do tego ciasta więc nie ma różnicy. Mrożoną dynię najpierw należy rozmrozić. Potem podlać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Odlać wodę i zmiksować na gładko.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

11
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Wygląda przepysznie.:)
https://jaglusia.wordpress.com/

Aga
Gość
Aga

Zapowiada się pysznie. Można prosić o przepis na kruche ciasto? 🙂 Pozdrawiamy!

Kamila
Gość
Kamila

A może być inna mąka niż kokosowa?

Marta
Gość
Marta

Czy mogę użyć innej mąki?

Julita
Gość
Julita

Ciasto jest pyszne! Moje co prawda wcale nie urosło (użyłam ekologicznego proszku do pieczenia i to był błąd ) ale mimo to znika błyskawicznie i wszystkim smakuje 🙂

Magda
Gość
Magda

Zrobiłam 😉 W smaku wyszło jak pieczone bananowe placuszki i gdzieś ta dynia mi zginęła. Też zgubił się gdzieś jej piękny pomarańczowy kolor. Zrobiłam ze zmielonymi wiórkami kokosowymi – czy to był błąd? Ale w połączeniu z Waszym dyniowym masłem ciasto wyszło całkiem smaczne 🙂