Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasto kokosowe bananowo – dyniowe. Paleo. BLW

Mąka kokosowa to najbardziej wydajna mąka jaka istnieje! Jest niesłychanie chłonna więc jeśli przesadzimy z jej ilością wypiek zmieni się w suchy wiór. To ciasto jest bardzo łatwe i swoją strukturą przypomina tradycyjny sernik 🙂 Mówię o wersji z proszkiem do pieczenia. Zdjęcia są niestety mylące bo ciasto zwykle wychodzi jaśniutkie, a na większości zdjęć widzicie ciasto z większą ilością puree z dyni hokkaido niż podałam w przepisie. To pierwsza wersja tego ciasta sprzed roku – zrobiłam je na kruchym spodzie ale to zupełnie zbędny wysiłek.

Dla kogo? W przepisie są jajka. Nie próbowałam jeszcze użyć samych żółtek czy wegańskich zamienników.

Wersja na kruchym spodzie, z większą niż w przepisie ilością puree z dyni, z daktylami, pieczona w większym naczyniu:

16425210_1727782593914065_463511648_n

16443570_1727782713914053_1855827873_n

16467095_1727782660580725_496226019_n

16441645_1727782697247388_1174130931_nCiasto pieczone w tortownicy o średnicy 24cm z proszkiem do pieczenia. Użyłam 2 bardzo dużych bananów więc kolor jest jaśniejszy:

16441318_1727809973911327_1877835065_n

A to jeszcze raz ciasto na kruchym spodzie bez proszku do pieczenia:

16409543_1727805017245156_1115033339_o

 

Ciasto kokosowe bananowo - dyniowe. Paleo. BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki
  1. • 2 dojrzałe banany
  2. • 2/3 szkl puree z dyni*
  3. • 3 jajka [sporo, a to za sprawą użycia kupnej koko mąki]
  4. • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuścić, przestudzić)
  5. • 3 łyżki mąki kokosowej (kupnej czyli bardzo chłonnej)
  6. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. • 1/4 łyżeczki imbiru, można dodać też cynamon i gałkę muszkatołową
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 190C, grzałka góra-dół. Przygotuj małą tortownicę o średnicy 22cm lub 24cm czy niedużą blaszkę ale nie keksówkę. Tortownicę wyściełaj papierem do pieczenia i delikatnie ją natłuść (szczególnie boki).
  2. 2. Jajka zmiksuj aż mocno się spienią (użyłam blendera). Dodaj przestudzony olej, puree z dyni i banany.
  3. 3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wlej mokrą masę do suchej i zmiksuj robotem kuchennym. Mąka musi dobrze połączyć się z masą. Od razu przelej do przygotowanej foremki i upuść ją lekko (z wys.25cm) na blat stołu jak przy robieniu biszkoptu. Piecz ok 25minut.
  4. Ciasto początkowo nieźle wyrasta ale po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Tak ma być 😉
  5. Dekoracja: czekoladowy budyń dyniowy - przepis na blogu plus orzechy. Można posmarować dżemem, zrobić polewę czekoladową lub zjadać bez niczego czyli tak jak my gdy nie mamy gości 😉
Notatki
  1. *Używałam świeżej i mrożonej dyni do tego ciasta więc nie ma różnicy. Mrożoną dynię najpierw należy rozmrozić. Potem podlać niedużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Odlać wodę i zmiksować na gładko.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

11 komentarzy do "Ciasto kokosowe bananowo – dyniowe. Paleo. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Jaglusia
Gość

Wygląda przepysznie.:)
https://jaglusia.wordpress.com/

Aga
Gość

Zapowiada się pysznie. Można prosić o przepis na kruche ciasto? 🙂 Pozdrawiamy!

Kamila
Gość
Kamila

A może być inna mąka niż kokosowa?

Marta
Gość

Czy mogę użyć innej mąki?

Julita
Gość
Julita

Ciasto jest pyszne! Moje co prawda wcale nie urosło (użyłam ekologicznego proszku do pieczenia i to był błąd ) ale mimo to znika błyskawicznie i wszystkim smakuje 🙂

Magda
Gość

Zrobiłam 😉 W smaku wyszło jak pieczone bananowe placuszki i gdzieś ta dynia mi zginęła. Też zgubił się gdzieś jej piękny pomarańczowy kolor. Zrobiłam ze zmielonymi wiórkami kokosowymi – czy to był błąd? Ale w połączeniu z Waszym dyniowym masłem ciasto wyszło całkiem smaczne 🙂

wpDiscuz