Kolacje Śniadania

Kremowy dip awokado – bazylia. BLW

Filipek przekonał się do dipów czerwonych i beżowych (domowy ketchup i hummus) ale zielone dipy go odstraszają i akceptuje je jedynie jako zielone masełko na toście (też nie zawsze). Nie poddaję się jednak i kiedy brak mi weny i nie chcę długo stać w kuchni robię warzywne fryty oraz dip z awokado i świeżej bazylii. Taki zestaw syci na długo. Dzięki świeżej bazylii i cytrynie dip jest idealny na upalne dni.

Dla kogo? 6m+ (podajemy na chlebku, makaronie, duszonych warzywach)

14429081_1524230007602659_1341261834_n

14469109_1524229894269337_1564848325_n

14459113_1524229950935998_480818578_n

 

Kremowy dip awokado - bazylia. BLW
Porcje 3
Bardzo łatwy dip, idealny do warzywnych frytek czy na chleb lub nadzienie wytrawnego naleśnika.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Składniki
  1. • garść listków świeżej bazylii
  2. • 1 dojrzałe awokado
  3. • 1 łyżka soku z cytryny
  4. • 1 łyżka prażonej dyni (zmielona)
  5. • 1/2 łyżeczki miodu (syrop klonowy przed 12m)
  6. • 1/3 łyżeczki pieprzu
  7. • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
  1. 1. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj nożem. Pestki dyni lekko upraż i zmiksuj na pyłek w blenderze lub młynku do kawy.
  2. 2. Wydrąż awokado do blendera, dodaj sok z cytryny, miód, pieprz i oliwę. Zmiksuj na gładko (po pierwszym miksowaniu zbierz kawałki awokado i bazylii ze ścianek i zmiksuj ponownie).
  3. [Dyniowy pyłek dodałam na końcu i wymieszałam łyżką].
  4. Podawaj z frytkami warzywnymi lub na toście czy placku/omlecie/naleśniku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

1
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kasia R.
Gość
Kasia R.

10-miesięczna córa pochłaniała z radością dip z bułeczkami z batata też z Pani przepisu. Uznała, że warto również zastosować go jako maseczki do twarzy i odżywki do włosów 😉