Nie ma zdrowszego czy prostszego deseru od czekoladowego kremu z awokado i banana! Możesz go wykorzystać na milion sposobów: na placki, na tosta, z makaronem, jako budyń, jako krem na tort. Krem nie zawiera glutenu, cukru, zbóż więc będzie odpowiadał prawie każdemu. Cudownie prosty i tak rozkosznie zdrowy, że warto go sobie zrobić choć raz w tygodniu.
Awokado to źródło zdrowego tłuszczu i to w dużej ilości. Tłuszczu, który niezbędny jest nam do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszczu, który odmładza i utrzymuje mózg w dobrej formie zatem włączajcie ten super owoc do tygodniowego menu.
Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka pierwszych posiłków. Do roku warto używać karobu zamiast kakao. Karob nie alergizuje, nie zawiera kofeiny i teobrominy tak jak kakao. Kakao może zatwardzać i nadmiernie pobudzać, a każdy rodzic przecież chce, żeby jego dziecię spało jak aniołek 😉
Do tej partii kremu dodałam okruszki z liofilizowanych malin, które Filipek uwielbia (świeżej nie tknie!). Stąd czerwone drobinki.
Tu składniki x 2! Czyli na dużą porcję kremu mmmmmmm Warto dodać stopiony olej koko lub ghee bo krem lepiej się przechowa w lodówce.
Filipek nie chciał zielonej warstwy i wolał swój kremik w mikro-słoiczku 😉 Moja zielona warstwa to też awokado + banan ale z dodatkiem soku z cytryny.
Zielona warstwa to też awokado + banan ale z odrobiną cytryny.
- • 1 bardzo dojrzały banan
- • 1 bardzo dojrzałe awokado
- • 1 łyżka karobu/kakao
- • dodatki:, orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, nasiona konopi itp
- • dłuższe przechowywanie lub krem na tort: dodaj 1 łyżkę stopionego oleju koko lub masła klarowanego
- Obranego banana i awokado wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym aż powstanie gładki krem. [Możesz użyć blendera, ja wolę "żyrafę"]. Dodaj karob i mieszaj aż uzyskasz jednolity czekoladowy krem. GOTOWE!
- Podane proporcje są na 2 małe porcje. Krem można przechowywać w lodówce ok 3 dni (może dłużej - nie sprawdzałam). To smarowidło idealne i do wszystkiego! Na tosty, placki, makaron (dodać do ciepłego makaronu i wymieszać), owsiankę (zamieni zwykłą w czekoladową!), torty, ciasta, samodzielnie jak budyń, z truskawkami...jak tylko chcesz! Filip lubi w nim maczać chrupki 😉
Wszędzie widzę przepis na krem z awokado, to chyba znak że muszę zrobić w końcu :p
Zakochasz się 🙂 Za mną chodzą teraz lody z awokado 😉