Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Krem czekoladowy z samych owoców! BLW

Nie ma zdrowszego czy prostszego deseru od czekoladowego kremu z awokado i banana! Możesz go wykorzystać na milion sposobów: na placki, na tosta, z makaronem, jako budyń, jako krem na tort. Krem nie zawiera glutenu, cukru, zbóż więc będzie odpowiadał prawie każdemu. Cudownie prosty i tak rozkosznie zdrowy, że warto go sobie zrobić choć raz w tygodniu.

Awokado to źródło zdrowego tłuszczu i to w dużej ilości. Tłuszczu, który niezbędny jest nam do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszczu, który odmładza i utrzymuje mózg w dobrej formie zatem włączajcie ten super owoc do tygodniowego menu.

Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka pierwszych posiłków. Do roku warto używać karobu zamiast kakao. Karob nie alergizuje, nie zawiera kofeiny i teobrominy  tak jak kakao. Kakao może zatwardzać i nadmiernie pobudzać, a każdy rodzic przecież chce, żeby jego dziecię spało jak aniołek 😉

Do tej partii kremu dodałam okruszki z liofilizowanych malin, które Filipek uwielbia (świeżej nie tknie!). Stąd czerwone drobinki.

13318711_1400191910006470_1307989323_n

 

Tu składniki x 2! Czyli na dużą porcję kremu mmmmmmm Warto dodać stopiony olej koko lub ghee bo krem lepiej się przechowa w lodówce.

13342117_1400191930006468_1705015096_n 13292907_1400191996673128_1887511107_n 13330470_1400191963339798_223701677_n

Filipek nie chciał zielonej warstwy i wolał swój kremik w mikro-słoiczku 😉 Moja zielona warstwa to też awokado + banan ale z dodatkiem soku z cytryny.

13336311_1400195490006112_816423004_nZielona warstwa to też awokado + banan ale z odrobiną cytryny.

13342403_1400192026673125_1389908997_n

Czekoladowy krem z awokado i banana. BLW
Porcje 2
Najprostszy i najzdrowszy deser świata! Sekretem kremu są bardzo dojrzałe owoce. Awokado musi być miękkie - szybciej zmięknie w towarzystwie bananów. Jeśli chcesz podwoić proporcje i przechowywać dłużej w lodowce to dodaj roztopiony olej kokosowy czy masło klarowane. To taki budyń na lato bo prosto z lodówki smakuje obłędnie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Składniki
  1. • 1 bardzo dojrzały banan
  2. • 1 bardzo dojrzałe awokado
  3. • 1 łyżka karobu/kakao
  4. • dodatki:, orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, nasiona konopi itp
  5. • dłuższe przechowywanie lub krem na tort: dodaj 1 łyżkę stopionego oleju koko lub masła klarowanego
Wykonanie
  1. Obranego banana i awokado wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym aż powstanie gładki krem. [Możesz użyć blendera, ja wolę "żyrafę"]. Dodaj karob i mieszaj aż uzyskasz jednolity czekoladowy krem. GOTOWE!
  2. Podane proporcje są na 2 małe porcje. Krem można przechowywać w lodówce ok 3 dni (może dłużej - nie sprawdzałam). To smarowidło idealne i do wszystkiego! Na tosty, placki, makaron (dodać do ciepłego makaronu i wymieszać), owsiankę (zamieni zwykłą w czekoladową!), torty, ciasta, samodzielnie jak budyń, z truskawkami...jak tylko chcesz! Filip lubi w nim maczać chrupki 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Krem czekoladowy z samych owoców! BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
pop321
Gość

Wszędzie widzę przepis na krem z awokado, to chyba znak że muszę zrobić w końcu :p

wpDiscuz