Domowa mąka kokosowa. Zdrowe jedzenie może być tanie :-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Naturalnie Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Domowa mąka kokosowa. Zdrowe jedzenie może być tanie :-) BLW

Jeszcze kilka miesięcy temu kupowałam mąkę kokosową za niemałe pieniądze. Robiłam koko mleko, a pulpę używałam do ciach, muffinek ale nie miałam młynka aby zrobić z nich mąkę. Postanowiłam wzbogacić moją ubogą kuchnię w elektryczny młynek do kawy Bosch i wiecie co? Te 70zł już dawno temu się zwróciło, a ja robię mąki z czego tylko chcę:-)

Czemu koko mąkę warto robić w domu?

  • oszczędzasz mnóstwo pieniędzy! Za 200g mąki zapłacisz około 10zł, a za 200g niesiarkowanych wiórków Belbake zapłacisz 3 zł. Za 3 zł masz prawie 2 litry koko mleka i koko mąkę 🙂
  • kupna koko mąka jest jak pyłek i w użyciu bywa nieobliczalna…jeśli sypniesz ociupinkę za dużo Twój wypiek zamienia się w suchy wiór
  • to nie jest skomplikowany proces 🙂
  • jest zdrowa bo zrobiona z kokosa
  • idealna do przyrządzania słodkości
  • nic się nie marnuje 😉 Pulpę po koko mleku czasem ciężko zużyć w ciągu kilku dni, a mąka może postać w lodówce około miesiąca.

12767701_1314644815227847_1590731240_nJa lubię grubą koko mąkę ale możesz wiórki zmielić bardziej.

12804188_1314644905227838_1870106780_n

Jak?

Pulpę po koko mleku wysyp na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysusz w piekarniku nagrzanym do 150C (najlepiej z termoobiegiem) przez około 1,5h. Wiórki muszą być ZUPEŁNIE suche kiedy weźmiesz je w rękę. Mogą się nieco zrumienić jeśli postanowisz użyć tańszego sposobu 😉 Młynek do kawy jest przeznaczony do mielenia małych ilości więc 200g wysuszonych wiórek mielę na kilka tur. Idzie to jednak bardzo sprawnie bo każde mielenie to kilka sekund. Tur jest około 4. Filip uwielbia wsypywać wiórki i wysypywać mąkę więc dla nas to fajna zabawa.

Przechowuj w lodówce (np w słoiku) około miesiąca.

LUB

Jednak zdecydowanie TANIEJ będzie jeśli tak jak ja wykorzystasz momenty kiedy rzeczywiście coś pieczesz. Blachę z wiórkami wkładam do piekarnika kiedy go nagrzewam bo coś będę piec. Potem po wyłączeniu piekarnika znowu wkładam wiórki do nagrzanego jeszcze piekarnika. Czekają sobie w piekarniku na kolejną turę i znowu zostawiam je w nagrzewającym się piekarniku, wyjmuję i znowu wkładam kiedy już skończyłam piec. I nie ważne czy mięso, rybę czy coś słodkiego – nie przejmują zapachów. Zwykle wystarczą dwie takie tury i mam suche wiórki 🙂

12788157_1314644578561204_658546371_n

12769437_1314644925227836_2082070788_n

12782164_1314644855227843_489076544_n(1)

 

13
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Anka
Gość
Anka

Jeszcze tańsze jest użycie patelni do suszenia mąki kokosowej 🙂

Ula
Gość
Ula

Królowo internetów jaki konkretnie Ty masz ten młynek Bosch ? 🙂 Bo chyba list do Mikołaja muszę napisać 😉

Ula
Gość
Ula

Teraz jak szukam, to widzę, że tylko dwa są 😀

Joanna
Gość
Joanna

Cześć, ja mam taki stary młynek z poprzedniej epoki i też działa 🙂 Pytanie tylko czy jak zmielę np kaszę jaglaną (suchą) to mam mąkę jaglaną a co za tym idzie całą resztę? Może to głupie pytanie ale niedoświadczona w te klocki jestem to nie wiem. Dzięki za blog korzystam kiedy mogę 🙂