Do picia Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe jest przepyszne i w przeciwieństwie do krowiego nie szkodzi nam. Naukowcy dowodzą o jego zbawiennym wpływie na nasze jelita. Doskonałe do placków, muffin, ciast, ciasteczek i do maminej kawki zbożowej czy naszego ukochanego “karobku“. Kupowane w sklepie jest DROGIE i pełne  nieciekawych dodatków więc jeśli jeszcze nie spróbowałaś to do dzieła! Nie dosyć, że robisz własne mleko to jeszcze zostają Ci wiórki, które można wykorzystać zamiast mąki w wielu wypiekach.

Kilka przepisów z koko mlekiem lub pulpą:

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

Na ok 1 litr mleka:

  • 1 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych (najlepiej bio)
  • 3 szkl przegotowanej ciepłej wody

Sprzęt?

  • Blender! Ja używam wysłużonego “rozdrabniacza” firmy Philips.
  • Sitko
  • Gaza/pielucha tetrowa
  • Garnek

11418195_1143408772351453_1917098974_n (Kopiowanie)

Jak?

  1. Wiórki namocz w garnku na noc w 3 szkl gorącej wody i rano zabierz się za blendowanie 🙂
  2. Rano podgrzej wiórki z wodą aby były ciepłe ale nie gorące.
  3. Przelej namoczone wiórki razem z wodą, w której się moczyły do blendera i miksuj ok 5 min. Aby nie przegrzać blendera rób przerwy. W zależności od pojemności Twojego blendera wlej całość lub część wiórkowej wody gdyż płyn może się wylewać! Ja zwykle robię 3 tury.
  4. Znajdź taki garnek aby całe sitko się nad nim mieściło. Utnij kawałek gazy – tak aby można było wiórki w niej zakręcić i porządnie odsączyć. (Może być pielucha tetrowa).
  5. Wylej zawartość blendera na sito i odsącz wiórki w gazie. Nie wyrzucaj pulpy! To doskonały dodatek do domowych wypieków lub owsianki. Przygotuj sobie jakiś duży kubek i przełóż odsączone wiórki – przechowuj w lodówce. Gazy używaj ponownie – chyba nie istnieje taki blender, który pomieściłby cały ten płyn i trzeba min 2 tur aby nie narozlewać.

Mleko i pulpę przechowuj w lodówce do max 5 dni. Po schłodzeniu na wierzchu mleka tworzy się tłusta skorupa więc najlepiej przechowywać je w butelkach z szeroka szyjką/słoikach. Skorupę należy pokruszyć i dodawać do gotowania.

Kokomleko jest cudownym zamiennikiem mleka krowiego i nadaje się do budyniów, placków, wypieków wszelkiej maści, koktajli owocowych… do kakao czy kawki! Samo z odrobinką syropu klonowego czy innego słodzidła też jest świetne.

koko mleko RYSUNEK

11160140_1104666196225711_973184958_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11146040_1104666206225710_7168831_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11118533_1104666209559043_1517323445_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11292764_1144626908896306_569971910_n (Kopiowanie)

12714355_1300769136615415_663906918_n

Tak kokomleko wygląda po schłodzeniu w lodówce – na górze zbiera się kokosowa śmietanka, która podgrzana upłynnia się. To tu zbiera się cały pyszny kokosowy tłuszczyk.

11158047_1105050599520604_1013852728_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

12319470_1254055297953466_71550933_n

Dodaj komentarz

49 komentarzy do "Mleko kokosowe"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Justyna
Gość
Justyna

Widzę, że używasz wiórek kokosowych firmy bio planet 🙂
Jeśli jednak jest ktoś wygodny może kupić gotowe ekologiczne mleko kokosowe. Duży wybór posiada sklep dietetyczny. Każdy znajdzie więc odpowiednie dla siebie mleko kokosowe. Są zarówno mleka naturalne, z dodatkiem wapnia, słodzone agawą, w puszkach, w kartonach. Naprawdę ten sklep ma olbrzymi wybór.

Natalia
Gość
Natalia

Czy mleko przechowujesz w jakimś specjalnym naczyniu ? 🙂

Alina
Gość

czyli belbake można spokojnie robić?

ewa
Gość

Jak zrobić mleko z całego kolosa? Oczywiście już po obraniu i wydobyciu miąższu. Czym się różni taki przepis os przepisu z wiórów?

Aneczka
Gość
Aneczka

Właśnie nastawiłam swoje pierwsze w życiu mleko kokosowe

Justyna
Gość
Justyna

A kiedy wg Pani można wprowadzać nabiał z mleka krowiego do diety dziecka. Moja córeczka ma 9 mies. Nadal zastępuje mleko krowie mlekiem kokosowym. Oprócz tego karmię piersią.

Ula
Gość

Wczoraj zrobiłam koko mleko i od razu przygotowałam nalesniczki na jego bazie. Wyszły takie pyszne i aromatyczne mniam! 🙂 Kokosowe mleczko u nas zagości,musze tylko w tę najtańsze wiórki się zaopatrzyć,bo zbankrutuje na bio planet 😉

an
Gość

Witam. A gdzie kupujesz te wiorki belbake ? Sa w jakimś konkretnym markecie ?

anna
Gość

Hm… z pośpiechu nie podgrzelam namoczonych wiórek tylko od razu zmiksowałam i przecedzilam:/ czy takie też się nada?czy teraz podgrzac?

anna
Gość

Tak właśnie myślałam, dziękuję następnym razem napewno juz będę pamietac;)

Kasia
Gość

Witam, od kilku miesiecy podaje mojemu synkowi mleko kokosowo-migdalowe (100g wiorkow kokosowych +100g platkow migdalowych na 1,5L wody). Uzywam tego mleka jako zamiennik mleka krowiego praktycznie do wszystkiego. Jednak jakis czas temu wyczytalam ze z mlekiem kokosowym trzeba uwazac i nie powinno sie go uzywac codziennie…. Ja troche uzaleznilam sie od tego mleka bo jest wspaniale! Uzywam go codziennie, a moj roczny synek dostaje tego mleka w pokarmach miedzy 300-500ml dziennie. Czy faktycznie powinnam uwazac z tym mlekiem?

Wioleta
Gość
Wioleta
Witaj Aniu, od jakiegoś czasu jak tylko znajdę chwilę i pozwolą mi moje dzieci (2.3lata i 7 miesięcy), czytam Twój blog. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i podejście do gotowania dla dzieci. Bardzo bym chciała aby mój 7 miesięczny synek od samego początku odżywiał się zdrowo i smacznie. Niestety moja starsza córka poznała już smak słodyczy i ciężko ją przekonać teraz do wielu potraw… Mam nadzieję, że Twoje przepisy mi w tym pomogą 🙂 Zrobiłam dzisiaj mleko kokosowe i planuje z niego zrobić karobek 🙂 i może jakieś placuszki?! Ja sobie trochę pomogłam i użyłam Thermomixa do wykonania mleka… Czytaj więcej »
Dominika
Gość
Dominika

Gdzie kupić wiórki belbake? Uwielbiam Twoją stronę na razie testowałam kopytka, kąpot z dyni i gofry bo dostałam gofrownice 😀 ale myślę że z wiekiem syna będę mu gotować głównie z Twoich przepisów 😉

Ania M
Gość
Ania M

Witam serdecznie, wczoraj przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i się zachwycam 🙂 Super przepisy. Chciałam Wam zdradzić mój sposób na mleko kokosowe. Zawsze mnie odstraszało to przelewanie przez gazę i postanowiłam wypróbować zaparzacza do kawy. dzięki temu odcedzanie wiórek od mleka zajmuje mi 30 sekund. Polecam 🙂 ja mam taki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60241389/

Ewelina
Gość
Ewelina

Już położyłam się do spania, kiedy w poszukiwaniu fajnych przepisów trafiłam na Pani blog ☺ wczoraj byłam na zakupach w Lidlu i akurat kupiłam wiórki kokosowe te które Pani poleca.. to co, że jest już po północy ☺ wiórki zalane wrzatkiem, jutro rano robię moje pierwsze w życiu mleko kokosowe.. jak rzeczywiście jest takie pyszne to koniec z łaciatym 😂😂😂 pozdrawiam

antaaa
Gość
antaaa

Witaj, mama pytanie odnośnie koko śmietany, często zużywam mleko i mi zostaje śmietana. Jak ją przechowywać i ile czasu może postać bez mleka? I drugie pytanie, kiedy Twój Filipek zaczął pomagać Ci w kuchni, od czego zaczęliście?

Joanna
Gość
Joanna

To gotowe mleczko jak się używa, trzeba zmieszać tę wodę z tą skorupą czy tylko skorupe się używa?

Marta
Gość

Zrobiłam wczoraj, zapowiadało się ekstra, a dziś rano było kwaśne:-( zostawiłam w plastikowym naczyniu w lodówce – czy możliwe ze popsuło się przez plastik?

Ania
Gość

Mi też skwaśniało, a było w słoiku 🙁

Agata
Gość

Hej Aniu. Koko mleko zrobione😀karobek wypity😀pytanie tylko-jakbym chciała zrobić koktajl na koko mleku np. Z bananem to muszę je najpierw podgrzać ? I czy można uzywac samej tej ,wody, jeżeli śmietankę sie zużyło wcześniej ? Pozdrawiam

Ania
Gość

Witaj blw Mamo☺ Dziś zrobiłam koko mleko, pyszne ❤ Od razu przyszło mi na myśl, czy bym mogła zastąpić jedno karmienie córki tym mlekiem? Karmię piersią, córka zaczęła 9ty m-c. Dodatkowo blw. Ale cycuś jest nadal na żądanie, czyli wielokrotnie w ciągu dnia, czasem “100” razy w nocy🙈Przyznam, że trochę już mnie to męczy 🙁

wpDiscuz