Ptasie mleczko w 5 minut! Słodka porcja zdrowego tłuszczu :-) BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ptasie mleczko w 5 minut! Słodka porcja zdrowego tłuszczu :-) BLW.

Nie uwierzysz jakie to proste! Wystarczą 3 składniki i masz swoje domowe ptasie mleczko, które zapewni Twojemu dziecku i rodzinie porcję bardzo zdrowego tłuszczu. Tłuszczu, który świetnie wpływa na mózgu. Jaki to tłuszczyk? Kokosowy! A dokładnie trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym, które mają zbawienne działanie na uklad nerwowy. Słynne już badanie dowodzi, że spożywanie tego tłuszczu znacznie poprawia stan pacjentów cierpiących na Alzheimera i Parkinsona. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Mleko kokosowe zawiera również kwas laurynowy, który buduje odporność organizmu, a naturalnie występuje tylko w kokosie i mleku matki.

Ptasie mleczko smakuje doskonale samo ale z odrobiną polewy czekoladowej i posypane prażonymi, zmielonymi orzechami jest absolutnie uzależniające! Niestety przyzwyczajeni do sklepowych słodyczy raczej nie będą pod wrażeniem… Ja i dzieciaki uwielbiamy! Reszta rodziny zje ale szału nie ma 😉

Przepis na mleko znajdziesz TU. Warto je robić w domu bo to niesłychana oszczędność pieniędzy. Mleko przechowywane w puszkach nie powinno być za często spożywane, a to w kartonie zwykle ma nieciekawy skład i… cenę.

Dla kogo? Teoretycznie po 6 miesiącu jeśli użyjesz syropu klonowego. Miód podajemy po roku. Oczywiście dla takiego maluszka ptasie mleczko nie powinno być pierwszym posiłkiem 😉 Myślę, że taki deserek może poczekać aż dziecko skończy 10 miesięcy. Do tego czasu warto okraszać warzywa i kasze nierafinowanym olejem kokosowym. Polewa czkoladowa, którą zrobiłam jest w 100% naturalna i odpowiednia dla dziecka poniżej roku.

 12358165_1257311530961176_1785987071_n

12336365_1257311534294509_1038746969_n

12358207_1257311527627843_297781589_n

12355217_1257737667585229_1830042897_n

12358240_1257737664251896_1837872309_n(1)

12357979_1257736990918630_1336650135_n

12351039_1257311540961175_1229831797_n

Kokosowe ptasie mleczko
Porcje 20
Ptasie mleczko w 5 minut. Bezwysiłkowy deserek dla Maluszka i całej rodziny. Z polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami smakują wybornie!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
11 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
4 min
Całkowity czas
11 min
Składniki
  1. • 1 szkl domowego mleka kokosowego (ze śmietanką)
  2. • 1 czubata łyżeczka agar-agar
  3. • 1 łyżka miodu/syropu klonowego
  4. • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  5. • **1 czubata łyżeczka karobu jeśli chcesz uzyskać czekoladowe ptasie mleczko**
Polewa czekoladowa
  1. • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  2. • 2 łyżeczki karobu/kakao
  3. • 2 łyżeczki miodu
  4. • 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów, np nerkowców
Wykonanie
  1. 1. Mleko razem ze śmietanką (cały tłuszczyk zbiera się na górze i twardnieje - trzeba sobie odkruszyć spory kawałek) wlewamy do rondelka z dziubkiem. Wsypujemy agar i zagotowujemy mieszając. Poczujesz, że mleko gęstnieje.
  2. 2. Jeśli używasz syropu klonowego możesz wlać do gorącej masy ale jeśli miodu poczekaj kilka minut aby masa lekko ostygła. Wymieszaj.
  3. 3. Wylewaj do przygotowanych foremek. Foremki ustaw na talerzu, żeby łatwo było je przenosić.
  4. 4. Możesz wstawić do lodówki ale nie musisz bo agar szybko zastygnie w temperaturze pokojowej.
  5. 5. Możesz ozdobić wzorkami z domowej polewy czekoladowej i posypać zmielonymi orzechami. **Małe dzieci wolą ciekawe kształty (np miś, serduszko) zamiast polewy i orzeszków**
Polewa
  1. 1. Rozpuść olej, dodaj karob. Mieszaj aż grudki znikną. Zostaw do przestygnięcia, dodaj miód. (Syrop możesz wlać do gorącej masy).
  2. 2. Gęstą polewę możesz rozprowadzić łyżeczką, a wzorki można zrobić wykałaczką 😉
  3. Ptasie mleczko przechowuj w lodówce do 5 dni. Przed podaniem ogrzej chwilę w temperaturze pokojowej.
Notatki
  1. Synek i jego kuzynka najbardziej lubią czekoladowe ptasie mleczko - do masy dodaję 1 czubatą łyżeczkę karobu. Zwykle z połowy masy robię białe ptasie mleczko, a potem dodaję karob i wlewam czekoladową masę do śmiesznych silikonowych foremek na czekolodaki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
ania
Gość
ania

Czy to ptasie mleczko będzie dobre z żelatyną? Niestety nie mam agar -agar. I do jutra już pewnie nie kupię a chciałam wypróbować na Święta. Pozdrawiam świątecznie 🙂

Iwona
Gość
Iwona

rzeczywiście bardzo szybkie w przygotowaniu, dopiero co rozlałam do foremek, a one już zastygły 🙂 zrobiłam pół na pół z karobem, mi nie do końca podeszła konsystencja oraz smak, ale poczekam do rana na małego degustatora, mam nadzieję, że jemu posmakują 🙂 następnym razem zrobię z miodem, sądzę, że będą lepsze w smaku niż z syropem klonowym, z którym teraz zrobiłam 🙂