Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Rafaello

Kocham takie desery! Rozpływają się w ustach, dostarczają cennych witamin i cała rodzina może je jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 Filipek je uwielbia i mam nadzieję, że już niedługo będzie je robił z mamą 🙂

Kiedy? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

  • 1 szkl mleka kokosowego (domowe lub wodnista część z puszki)
  • 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych (połowę możesz lekko uprażyć – będą miały złocisty kolor)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła
  • 15 obranych ze skórki migdałów – UWAGA! Tylko dla dzieci, które już mają wszystkie zęby trzonowe.

Jak?

  1. Kaszę wypłucz dobrze w wodzie (najlepiej namocz na noc).
  2. Wsyp kaszę do garnka (najlepiej z grubym dnem) i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Po ok 5min zredukuj maksymalnie ogień i najlepiej gotuj na blaszce przez kolejne 5-10min. Zaglądaj do garnka.
  3. W międzyczasie przygotuj 2 talerze – na jednym będziesz obtaczać kule w wiórkach, a na drugim je układać 😉 Możesz też teraz uprażyć wiórki – ja takie wolę.
  4. Kiedy kasza wchłonie całą wodę dodaj olej kokosowy/masło, syrop klonowy i 1 łyżeczkę wiórków. Wymieszaj i odstaw, żeby kasza przestygła.
  5. Kiedy kasza już nie parzy w dłonie zacznij tworzyć małe kule (nabieram kaszę łyżeczką, żeby jako tako zachować te same proporcje). Przekładaj z reki do ręki, lekko ściskając.
  6. ** Jeśli dziecko może już jeść orzechy do środka włóż migdał. Moje są bez migdałów bo Filipek nie ma jeszcze wszystkich trzonowców.
  7. Obtocz każdą kulkę w wiórkach.
  8. Powstrzymaj się od jedzenia i odstaw do chłodnego miejsca na około 30min aby dobrze stężały.

11652175_1150569901635340_1019253368_n

11653226_1150569871635343_237138722_n

 

11652282_1150569898302007_586907727_n

 

11536853_1150569911635339_1565727406_n11655279_1150569921635338_826230659_n

11651334_1153263751365955_84955597_n

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Rafaello"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
ula
Gość

Wow, jak latwo i szybko, szkoda ze wczesniej tego nie widzialam, dzieki !!

Dominika
Gość
Dominika

Kuleczki – przepyszne!

a jakie mleko z puszki jest najlepsze? bo jak przyjrzałam się w sklepie składom i … masakra :/

Sylka
Gość

Jak długo takie kule można przechowywać w lodówce? 2-3 dni można?

Irena
Gość

A można użyć wiorków kokosowych po robieniu kokomleka?

Kasia
Gość

Nie polecam prażenia nasion i orzechów. Prażenie niszczy składniki odżywcze, zamienia zawarte w orzechach tłuszcze w taki sposób, że trudno je zmetabolizować- dotyczy to między innymi zdrowych tłuszczy omega3, które łatwo ulegają utlenianiu pod wpływem wysokiej temperatury, co powoduje powstawanie groźnych wolnych rodników i przemianie kwasów nienasyconych w niezdrowe tłuszcze trans.

wpDiscuz