Koko biszkopt bez mąki. Puszysty, łatwy i pyszny. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Koko biszkopt bez mąki. Puszysty, łatwy i pyszny. BLW

Bardzo łatwy biszkopt. Polecam na leniwe popołudnia 🙂 Filipek poprosił o dwa kawałki (!), które zjadł widelczykiem! Mąż też zachwycony 🙂  Zamiast mąki użyłam zmielonej pulpy po koko mleku (domowa koko mąka – instrukcja) ale można też lekko zmielić “świeże” wiórki. Tak czy siak młynek do kawy jest tu niezbędny. Zboża ograniczam gdzie tylko mogę i to jeden z bardziej udanych eksperymentów.

Dla kogo? Przepis oparty jest na jajkach więc dla dziecka bez alergii. Biszkopt jest puszysty, delikatny, osłodzony jedynie bananem i garścią daktyli.

 

13816974_1445099832182344_1975973339_n

13819851_1445099702182357_327189514_n 13823477_1445099858849008_1241860022_n 13817345_1445099882182339_752724930_n 13819283_1445099652182362_1837092615_nMatka Polka wymęczona długą podróżą, bez makijażu i z potarganymi włosami ale szczęśliwa 😉

13817035_1445099715515689_1064130532_n

13819450_1445099678849026_691901359_n

13819614_1445099798849014_1675043476_n

13817041_1445099765515684_2064627288_n

Koko biszkopt bez mąki. Łatwy i puszysty.
Biszkopt jest przepyszny! Puszysty i słodki - nie potrzeba żadnych dodatków. Polecam użyć domowej mąki kokosowej [przepis na blogu] ale bez młynka do kawy się nie obejdzie bo wiórki trzeba zmielić.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 6 dużych jajek
  2. • szczypta soli do ubicia piany z białek
  3. • 1 szkl domowej koko mąki lub wiórków [lekko zmielonych w młynku do kawy]
  4. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. • 1 banan
  6. • garść wymoczonych daktyli
  7. • 1 łyżeczka masła klarowanego
  8. • garść porzeczek itp
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-dół.
  2. 2. Przygotuj tortownicę/formę o średnicy 27cm: lekko natłuść masłem klarowanym/olejem koko.
  3. 3. DO DZIEŁA: białka oddziel od żółtek. [Białka wlewaj do wysokiej, czystej i SUCHEJ miski].
  4. 4. Banana zmiksuj na puree razem z żółtkami i daktylami. Dodaj koko mąkę plus proszek do pieczenia i znowu zblenduj [zmielone wiórki].
  5. 5. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
  6. 6. Masę bananową przełóż do białek i delikatnie wymieszaj aż się połączą.
  7. 7. Masę przelej do przygotowanej formy. Posyp wybranymi owocami. Piecz w 180C przez ok 30 min.
  8. Można serwować z kleksem jogurtu czy ciepłym musem malinowym mmmm Nam bardzo smakowało bez żadnych dodatków. Ciasto jest puszyste, delikatne i słodkie. Filipek poprosił o 2 kawałki!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

19
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
pop321
Gość

O super 🙂 będę mogła robić torty bezglutenowe 🙂

dorota
Gość
dorota

młody właśnie zasnął więc biorę się do roboty. Będzie miał super podwieczorek. Oby się tylko udało, bo ja nie mam ręki do biszkoptów.
Aniu kochana, nie wiesz może ile jajek może jeść półtoraroczne dziecko? Może gdzieś wyczytałaś?

I błagam, żebyś czasem podała gotowy jadłospis synka nawet z kilu dni. Bo ja nie mam ani weny twórczej ani czasu na myślenie przy moim niezwykle żywiołowym synku i kolejnym czekającym w brzuszku mamy.

Ania
Gość
Ania

można użyć kupnej mąki kokosowej? [bo taką mam w domu]

Madzia
Gość
Madzia

Czy probowala Pani z tej kupnej mąki i jak wyszło?

Kasia
Gość
Kasia

Właśnie upieklam. W smaku pyszny ale niestety wyszedł bardzo mokry; ( poszukuje dalej idealnego biszkopta dla dzieci

Madzia
Gość
Madzia

Witam czy ktoś próbował z mąką kokosowa kupna bo tez mam akurat w domu ( a boje się że zepsuję) zostala bo robiłam ciasteczka szybkie mogę się podzielić przepisem:)

Kasia
Gość
Kasia

Właśnie wyjęłam z pieca biszkopt na kupnej mące. Jest pyszny, ale nie wyrósł w ogóle, więc na torty się nie nadaje, a ja właśnie torta chciałam z niego zrobić….
Czy macie pomysł na biszkopt, który się nada do przełożenia?

Agata
Gość
Agata

Jak lekko mają być zmielone wiórki? Niestety mam tylko zwykłe wiórki kokosowe i nie wiem, czy po zmieleniu mają być jak mąka?

Paula
Gość
Paula

Fajny przepis, tylko proszek do pieczenia nie nadaje się dla dzieci. Sama chemia. Pozdrawiam

Otianna
Gość
Otianna

Będę próbować! 🙂 Przepiękną kobietą jesteś. Bije od Ciebie natura <3