Bardzo łatwy biszkopt. Polecam na leniwe popołudnia 🙂 Filipek poprosił o dwa kawałki (!), które zjadł widelczykiem! Mąż też zachwycony 🙂 Zamiast mąki użyłam zmielonej pulpy po koko mleku (domowa koko mąka – instrukcja) ale można też lekko zmielić “świeże” wiórki. Tak czy siak młynek do kawy jest tu niezbędny. Zboża ograniczam gdzie tylko mogę i to jeden z bardziej udanych eksperymentów.
Dla kogo? Przepis oparty jest na jajkach więc dla dziecka bez alergii. Biszkopt jest puszysty, delikatny, osłodzony jedynie bananem i garścią daktyli.
Matka Polka wymęczona długą podróżą, bez makijażu i z potarganymi włosami ale szczęśliwa 😉
- • 6 dużych jajek
- • szczypta soli do ubicia piany z białek
- • 1 szkl domowej koko mąki lub wiórków [lekko zmielonych w młynku do kawy]
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1 banan
- • garść wymoczonych daktyli
- • 1 łyżeczka masła klarowanego
- • garść porzeczek itp
- 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-dół.
- 2. Przygotuj tortownicę/formę o średnicy 27cm: lekko natłuść masłem klarowanym/olejem koko.
- 3. DO DZIEŁA: białka oddziel od żółtek. [Białka wlewaj do wysokiej, czystej i SUCHEJ miski].
- 4. Banana zmiksuj na puree razem z żółtkami i daktylami. Dodaj koko mąkę plus proszek do pieczenia i znowu zblenduj [zmielone wiórki].
- 5. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
- 6. Masę bananową przełóż do białek i delikatnie wymieszaj aż się połączą.
- 7. Masę przelej do przygotowanej formy. Posyp wybranymi owocami. Piecz w 180C przez ok 30 min.
- Można serwować z kleksem jogurtu czy ciepłym musem malinowym mmmm Nam bardzo smakowało bez żadnych dodatków. Ciasto jest puszyste, delikatne i słodkie. Filipek poprosił o 2 kawałki!
O super 🙂 będę mogła robić torty bezglutenowe 🙂
Tylko kremik fajny trzeba wymyślić 😉 Pozdrawiam!
młody właśnie zasnął więc biorę się do roboty. Będzie miał super podwieczorek. Oby się tylko udało, bo ja nie mam ręki do biszkoptów.
Aniu kochana, nie wiesz może ile jajek może jeść półtoraroczne dziecko? Może gdzieś wyczytałaś?
I błagam, żebyś czasem podała gotowy jadłospis synka nawet z kilu dni. Bo ja nie mam ani weny twórczej ani czasu na myślenie przy moim niezwykle żywiołowym synku i kolejnym czekającym w brzuszku mamy.
hahahaha Dorota ja też nie mam ręki do biszkoptów ale ten już 2x i wychodził 🙂 Ta masa bananowo – daktylowa jest dosyć ciężka dlatego dałam proszek do pieczenia bo w podstawowym przepisie na biszkopt chyba go nie ma. Mój Finio oczywiście jedzenie zaczął od pozbycia się porzeczek ehhhh
Gratuluję 🙂 i obiecuję, że jadłospis niedługo się pojawi!
Pozdrawiam cieplutko xx
Ja też się podłączam do prośby o jadłospis! 🙂
Obiecuję, że już wkrótce 🙂
można użyć kupnej mąki kokosowej? [bo taką mam w domu]
Aniu na pewno tak ale dużo mniej. Niestety jeszcze z kupną nie próbowałam. Daj znać jak wyszło 🙂
Czy probowala Pani z tej kupnej mąki i jak wyszło?
Właśnie upieklam. W smaku pyszny ale niestety wyszedł bardzo mokry; ( poszukuje dalej idealnego biszkopta dla dzieci
Kasiu jeśli lubisz typowe biszkopty to niedługo dodam przepis na bazie mąki jaglanej 🙂
My uwielbiamy wilgotne ciasta 🙂
Pozdrawiam!
Witam czy ktoś próbował z mąką kokosowa kupna bo tez mam akurat w domu ( a boje się że zepsuję) zostala bo robiłam ciasteczka szybkie mogę się podzielić przepisem:)
Właśnie wyjęłam z pieca biszkopt na kupnej mące. Jest pyszny, ale nie wyrósł w ogóle, więc na torty się nie nadaje, a ja właśnie torta chciałam z niego zrobić….
Czy macie pomysł na biszkopt, który się nada do przełożenia?
oooo to szkoda :/ ciekawe dlaczego? Muszę wreszcie na kupnej mące koko zrobić. Kasiu mam fajny biszkopt jaglany, który muszę dodać wreszcie na bloga. Lub ten z kaszką kukurydzianą ale nie jest jak standardowy biszkopt. Można zawsze zrobić tort gofrowy 😉
Jak lekko mają być zmielone wiórki? Niestety mam tylko zwykłe wiórki kokosowe i nie wiem, czy po zmieleniu mają być jak mąka?
Agata – taka mąka pełnoziarnista 😉 drobny żwirek.
Fajny przepis, tylko proszek do pieczenia nie nadaje się dla dzieci. Sama chemia. Pozdrawiam
Będę próbować! 🙂 Przepiękną kobietą jesteś. Bije od Ciebie natura <3
Trzymam kciuki! Dziękuję <3