Ciasteczka z wit C na jesień. Aronia w natarciu. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasteczka z wit C na jesień. Aronia w natarciu. BLW

Rok szkolny już się zaczął więc kiedy Twoje dziecko zmaga się z nowymi sytuacjami w żłobku, przedszkolu czy szkole warto wprowadzić do diety jak najwięcej witaminy C. W ogrodzie rodziców rośnie mnóstwo aronii, która pomaga w walce o dobrą odporność i …młodość! Ze względu na rekordową dawkę antocyjanów aronia ma najwyższą zdolność antyoksydacyjną wśród wszystkich znanych owoców, a więc odmładza i pomaga odgonić choroby. Aronia ma szerokie zastosowanie przy leczeniu m.in.: nadciśnienia, cukrzycy, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. Dzięki zawartości rutyny wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne więc działa prewencyjnie na choroby oczu, np jaskra czy powstawanie żylaków. Więcej przeczytajcie TU. A inne ciasteczka z aronią piekłam TU.

Niestety jeśli dodaję aronię do wypieków w całości Filipek szybko i sprawnie jej się pozbywa. Wymyśliłam więc inny sposób 🙂 Miksuje ją na gładko z bananem i nie dosyć, że kolor ciasta zachwyca to wcale aronii nie czuć!

Dla kogo? W przepisie jest jajko ale można je pominąć lub zastąpić 1/2 banana – ciasteczka są wtedy inne, zachowują intensywny fioletowy kolor i są troszkę gumowate czyli wręcz idealne dla dzieci z małą ilością ząbków.

14256412_1500516613307332_1776790581_n

Przed dodaniem mąki:

14218153_1500516186640708_225855193_n

14248810_1500516279974032_684072582_n

14194436_1500516379974022_1106910780_n

14249211_1500516466640680_1088948339_n

Niedługo podam proporcje na pyszne placuszki z aronią 🙂14256487_1500516516640675_2064343262_n

12179617_1230663576959305_619733768_nWiosną drzewko obsypuje się pięknym białym kwiatem! Polecam zasadzić każdemu kto ma kawałek ziemi. Nieoberwane owoce zostają na drzewie przez całą zimę dokarmiając ptaki.

12179215_1230632533629076_1248600356_n

12179585_1230632530295743_235353826_n

Ciasteczka z wit C. Aronia w natarciu.
Porcje 14
Przepyszne, ekspresowe ciasteczka z dużą dawką wit C. Idealne na jesień!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
13 min
Całkowity czas
23 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
13 min
Całkowity czas
23 min
Składniki
  1. • 1 szkl surowej aronii
  2. • 2 - 3 łyżki stopionego masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  3. • 1 jajko
  4. • 1 banan
  5. • 1/2 szkl mąki - u mnie gryczana
  6. • ok 7 drobno pokrojonych daktyli
  7. • garstka suszonej morwy* - można dać "okruszki" z dna torebki
Wykonanie
  1. 1. Jajko, banana, morwę, oliwę i aronię wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj drobno pokrojone daktyle i mąkę i wymieszaj łyżką.
  2. 2. Wykładaj łyżką na blaszkę wyściełaną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia.
  3. 3. Piecz 13 min w 180C na termoobiegu.
  4. Na ciepło są najlepsze!
Notatki
  1. *Morwę można zastąpić 1 łyżką melasy/syropu klonowego/garstką rodzynek czy drobno pokrojoną suszoną figą.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

Robiłam- pyszne!:)

Marta Nowakowska
Gość
Marta Nowakowska

Jutro planuję produkcję ciasteczek ☺️
A czy robisz soki z aronii? Czym najlepiej zastąpić cukier?

Ula
Gość
Ula

Kupując aronię na ryneczku wygadałam się, że potrzebuje jej do ciastek. Pani popatrzyła na mnie jak na UFO i zapytala:”Do soku,tak?”. Odpowiedziałam,że nie,do ciastek. Spojrzenie UFO razy dwa 😉 I teraz kurczę żałuję, że wszystkie z córcią zjadłyśmy,bo mogłam kobiecie zanieść do spróbowania! 🙂 Pyszne są, mam nadzieję, że z mrożonej też wyjdą, bo zrobiłam zapasy:)