Paluchy pieczone dwuskładnikowe! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Paluchy pieczone dwuskładnikowe! BLW

Paluchy, ciacha, a nawet chlebek 🙂 Tyle możliwości z dwóch składników! Łatwa, szybka i tania przekąska.

Przepis jest z nami dwa lata ale dopiero teraz trafia na bloga… lepiej późno niż wcale.

Wiek? Składniki to jogurt naturalny i mąka więc Ty zdecyduj drogi rodzicu 🙂

Warto zrobić wzorek widelcem. A niżej Filip mierzy długość swoich paluchów 😉

Zdjęcia sprzed 2 lat! Tylko logo dodałam nowe 😉 Mąka kukurydziana + jogurt naturalny dają sprężyste ciasto, które można rozwałkować.

To też zdjęcie sprzed roku – spróbowałam usmażyć wersję z mąką kukurydzianą ale po kilku godzinach chlebek mocno stwardniał więc jeśli się zdecydujecie to jemy na ciepło.

Paluchy dwuskładnikowe! Szybka i tania przekąska. BLW
Porcje 16
Tajemnicze dwa składniki to jogurt naturalny i mąka 🙂 Oczywiście warto dodać trochę smaku (np syropem klonowym czy rozmarynem, słodką papryką itp) ale w wersji z mąką kukurydzianą nic im więcej nie trzeba! Ciasto można rozwałkować (większa ilość mąki) lub ulepić paluchy i jest to naprawdę ekspresowa opcja, która polecam.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
32 min
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
32 min
Składniki
  1. - 1 szkl jogurtu naturalnego (szukaj bez mleka w proszku)
  2. - 1,5 szkl mąki (+ ok 1/2 szkl)*
  3. - 2 łyżki syropu klonowego/ryżowego/melasy
  4. - 3 łyżki sezamu
  5. - 1/5 łyżeczki tłuszczu do natłuszczenia blaszki (smalec, masło klarowane, olej koko)
  6. *MĄKI: kukurydziana sprawia, że ciasto można rozwałkować. My lubimy zmielone płatki owsiane (1 szkl) + 1/2 szkl mąki gryczanej (zwykle potrzeba więcej - ok 2/3 szkl)
Wykonanie
  1. 1. Jogurt przełóż do miski. Dodaj mąkę (początkowo 1,5 szkl), słodzidło i wymieszaj łyżką. Teraz wsyp 1/2 szkl mąki i wyrób ciasto ręką (przygotuj jeszcze 2-3 łyżki mąki bo czasem potrzeba więcej - wszystko zależy od gęstości jogurtu).
  2. [Z mąką kukurydzianą ciasto stanie się bardzo elaastyczne, a ze zmielonymi płatkami i mąką gryczaną świetnie nadaje się do lepienia dowolnych kształtów.]
  3. 2. Odrywaj po kawałku i roluj paluchy (możesz wcześniej ciasto uformować w gruby wałek aby było sprawniej). Możesz je rolować na rozsypanych ziarnach sezamu (TAK WIEM, że NASION NIE WOLNO PIEC powyżej 140C ale my te paluchy robimy sporadycznie). Paluchy układaj na natłuszczonej blaszce.
  4. 3. Piecz w 160C, grzałka góra dół około 20 minut LUB termoobieg ok 15 min. Piecz aż lekko się zrumienią. Jeśli będą za mało słodkie dla Was to polecam posmarować je miodem - oczywiście tylko dla starszaków i rodziców 🙂
  5. Najsmaczniejsze są na ciepło z dipem jogurtowym (jogurt naturalny + odrobina miodu czy innego słodzidła).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

14
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ela
Gość
Ela

moze dziwne pytanie ale dlaczego nie wolno piec sezamu powyżej 140stopni ? 🙂

Wioletta
Gość
Wioletta

A czym zastąpić jogurt ?jestesmy na diecie niskohistaminowej bezglutenowej bezcukrowej i bezmlecznej😐Szukam alternatywy

Dorota
Gość
Dorota

Kiedyś robilam paluchy z mąki gryczanej i ziemniaczanej plus ciepla woda i przyprawy. Były pyszne. Polecam książkę Smakoterapia

Ola
Gość
Ola

Można użyć maki jaglanej ?

Mariola
Gość
Mariola

A mozna uzyc tylko maki owsianej

Kamila
Gość
Kamila

Mam wielką ochotę wypróbować ten przepis! Mam jednak pytanie: Twoim zdaniem sprawdziłby się tutaj jogurt sojowy? Dodam, że jest bardzo gęsty. Dziękuję z góry za odpowiedź i wszystkie super przepisy! Korzystam regularnie z mają półtoraroczną Sofi

Kasia
Gość
Kasia

A czy zwykła mąka pszenna się nada?albo pełnoziarnista?

Ania
Gość
Ania

Wyszły mi zakalece😣 😭surowe ciasto w środku
Pomocyyyy

Gel
Gość
Gel

Hmm, miałam w domu jogurt u cornflour (mieszkam w uk). Zrobiłam i chyba nie wyszło mi to co jest tu na zdjęciach :/
Czy możliwe że miałam złą mąkę? brytyjska mąka kukurydziana podobna do polskiej skrobii ziemniaczanej…

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Próbowałaś zrobić ze zwykłym jogurtem naturalnym? 🙂