Ciasteczka orkiszowe z aronią. Bez nabiału i bez jajka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasteczka orkiszowe z aronią. Bez nabiału i bez jajka. BLW

Aronia to niedoceniane bogactwo bioflawonoidów i flawonoidów. Ze względu na rekordową dawkę antocyjanów aronia ma najwyższą zdolność antyoksydacyjną wśród wszystkich znanych owoców! Jednym słowem jest receptą na zatrzymanie młodości i zdrowia. Aronia ma szerokie zastosowanie przy leczeniu m.in.: nadciśnienia, cukrzycy, hemoroidów i chorób naczyń włosowatych. Dzięki zawartości rutyny wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne więc działa prewencyjnie na choroby oczu, np jaskra czy powstawanie żylaków.

 Czemu małe dziecko miałoby jeść aronię? Zawiera:

  • witaminy: C, PP, E, B2, B9 (kwas foliowy)
  • makro- i mikro-elementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor

Więcej o aronii przeczytasz TU i TU.

O zbawiennym działaniu orkiszu przeczytasz TU.

12181948_1230284776997185_1815993492_n

12179617_1230663576959305_619733768_n

 Jest jeden problem…

Aronia ma cierpki smak i surowymi owocami ciężko się rozkoszować. W ogrodzie moich rodziców rosną dwa potężne, piękne drzewa aronii i dwa ogromne krzaki. Mama świeże owoce dorzucała do szarlotki bo aronia cudownie komplementuje jabłka. Surowe owoce są według mnie smaczniejsze od porzeczek…ale nie jestem w stanie zjeść więcej niż 5-6 owoców (są trochę mniejsze od borówek) bo smak cierpki mocno się wtedy uaktywnia.

Można z niej robić dżemy i soki, dorzucać do ciast czy ciasteczek czy zrobić nalewkę. Ja przemycam ją w ciasteczkach 🙂

Jeśli kupujecie jagody goji to zamieńcie je na aronię właśnie! Nie dość, że cenowo aronia wychodzi na plus to jeszcze nie potrzeba jej pryskać pestycydami i innymi okropieństwami bo urośnie wszędzie i nie potrzebuje praktycznie żadnej pielęgnacji! Wiem bo rośnie u nas od lat. Jagody goij uzyskały status super food i ich uprawa bardzo się skomercjalizowała….na wielkich plantacjach w Chinach jagody są faszerowane pestycydami, herbicydami, środkami grzybo- i owadobójczymi…. Z moich obserwacji wynika, że aronia potrzebuje tylko kawałka ziemi, słońca i deszczu;-) Od maja do sierpnia przepięknie kwitnie na biało, jesienią obsypuje się czerwonymi liściami więc może pożytecznie ozdobić Twój ogród. Polecam kupić drzewko bo krzewy nie prezentują się już tak efektownie.

12179585_1230632530295743_235353826_n 12179215_1230632533629076_1248600356_n

Dla kogo? Teoretycznie po 6 miesiącu ale na początku lepiej skupić się na daniach gotowanych. Według mnie po 12 miesiącu gdyż orkisz zawiera gluten (po rozmowie z 3 lekarzami pediatrii postanowiłam wprowadzić gluten kiedy Filip skończy rok, zaczęłam się jednak wahać i gluten wprowadziłam w 11 miesiącu w postaci orkiszu właśnie).

 

12181948_1230284776997185_1815993492_n

12178041_1230284780330518_1863179172_n

12178071_1230284790330517_2096806777_n

12179596_1230284786997184_80096942_n

12178041_1230284793663850_918572687_n

12188450_1230284783663851_1116885856_n

Ciasteczka orkiszowe z dynią i aronią. BLW
Porcje 18
To mój sposób na przemycenie aronii, która swoim cierpkim smakiem nie zachęca do konsumpcji...a dysponuje całą brygadą witamin, mikro- i makro-elementów niezbędnych w utrzymaniu zdrowia.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. SUCHE
  2. 1 szklanka mąki orkiszowej
  3. 1/2 szkl amarantusa ekspandowanego
  4. przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 łyżeczki imbiru,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  5. 1/2 łyżeczki sody
  6. dla dzieci z pełnym uzębieniem: garść pokruszonych orzechów
  7. MOKRE
  8. • 3/4 szklanki purée z dyni/jabłka*
  9. • 2 łyżki oliwy z oliwek/ stopionego masła klarowanego
  10. • banan
  11. • bardzo słodka mała gruszka (obrana)
  12. • 1 łyżka syropu ryżowego/klonowego (2 łyżki żeby były bardzo słodkie)
  13. + garść aronii (niepełna filiżanka)
Wykonanie
  1. 1. Piekarnik rozgrzej do 180C na termoobiegu. W dużej misce połącz suche składniki, a mokre zmiksuj w blenderze.
  2. 2. Dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając łyżką. Kiedy tylko składniki się połączą wsyp aronię i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  3. 3. Przy pomocy 2 łyżeczek nakładać (1 nabieramy ciasto, a 2 zdejmujemy ciasto) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180C na termoobiegu. Delikatnie się zrumienią.
Notatki
  1. *Przepis na mus z dyni znajdziesz na blogu. Tutaj wystarczą 2 łyżki musu więc jeśli nie masz gotowego to 1 spory kawałek dyni wrzuć do garnka do wrzącej wody (troszkę wody - cała dynia nie powinna być nawet zasłonięta) i dusić około 5minut. Ugnieść widelcem lub zblendować i odmierzyć 2 łyżki. Tak samo postępujemy z jabłkiem.
  2. Najlepiej smakują na ciepło - nie można się od nich oderwać!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Natalia
Gość

czytam o wpływie składników na organizm i się zachwycam :d samo zdrowie 😀

Ola
Gość
Ola

Zrobiłam, ciut zmieniłam bo miałam tylko mąkę żytnia p.ziarnistą i zamiast amarantusa dałam pl.owsiane… wyglądały super ale po upieczeniu w smaku troszkę jakby surowe w środku.. takie troszkę gumowate wyszły :(((