Uwielbiamy te ciacha! W środku miękkie, a z zewnątrz lekko chrupią. Bardzo szybko je przygotujesz i mogę się założyć, że masz wszystkie składniki w domu 😉 Zimą zawsze dodaję świeżo straty imbir oraz po szczypcie kurkumy i pieprzu. Przepis nie zawiera jajka więc na pewno ucieszy wszystkich alergików 🙂
Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako jeden z pierwszych posiłków 😉
- • 1 szkl startej marchewki (na małych oczkach)
- • 1 dojrzały banan
- • 1 kopiasta łyżka musu daktylowego
- • 1 łyżeczka imbiru
- • szczypta kurkumy i pieprzu
- • 1 łyżka mąki (u mnie gryczana)
- • 3 łyżki drobnych wiórków* lub pulpy po koko mleku
- • 1 łyżeczka oleju koko do natłuszczenia blachy.
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
- 2. Zetrzyj ok 2 marchewki na małych oczkach tarki - odmierz 1 szkl startej marchwii.
- 3. Banana rozgnieć widelcem na totalną paćkę. Dodaj mus i przyprawy i wymieszaj.
- 4. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj marchew i dobrze razem wymieszaj. Dodawaj po 1 łyżce wiórków i dobrze je wmieszaj w masę.
- 5. Palcami twórz kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczając je. Mas będzie plastyczna i nie będziesz mieć z tym problemów.
- 6. Układaj na natłuszczonej blaszce. Piecz ok 15 min w 180C. Użyłam funkcji termoobiegu. My lubimy jak lekko się zrumienią.
- *Wiórki muszą być niesiarkowane, np Belbake z Lidla, Bio Planet, Symbio.
Powinnaś założyć cukiernie. Założę sie, ze w dobie dbania o zdrowie, coraz większej świadomości szkodliwości przemysłowych słodyczy, taka oryginalna cukiernia zmalazlaby masę stałych klientów:))) nie kazdy ma czas i chęci stać w kuchni, natomiast kazdy lubi słodycze:)
Elu to moje marzenie! Boję się jednak, że nie podołam inwestycji ale pomysł ciągle siedzi w głowie 😉 Pozdrawiam!
Ten mus daktylowy można już kupić gotowy czy należy samemu zrobić? Jeśli kupić to ma być syrop daktylowy, nic innego nie widziałam w sklepach…
Hej Aniu! Mus daktylowy zrobisz sama i polecam zrobić sobie więcej i trzymać w lodówce (w słoiku). Nadaje się idealnie do słodzenia owsinaek, jaglanek, ciast, muffinek lub do domowej “nutelli“. Kliknij TU. Pozdrawiam
A jak uniknąć twardych skórek od daktyli w musie? Namoczylam wcześniej daktyle, następnie zblendowalam,ale pozostały takie twarde skórki czy łupinki, niefajne przy jedzeniu. Czy to wina blendera? Miałam wrażenie, że nie da rady zmielic go bardziej.
Marta trzeba daktyle dłużej moczyć – nawet 3h. Słodką wodę zlej do słoiczka czy butelki bo świetnie dosładza np owsianki. Mi tylko pestka czasem się zdarzy ale nigdy problemu ze skórkami nie miałam.
Świetne są te ciastka! Mój 10miesieczny Synek zjadł od wczoraj wszystkie 🙂
Też je uwielbiamy 🙂