Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasteczka marchewkowo – kokosowe. Przepis podstawowy. Szybkie. BLW

Uwielbiamy te ciacha! W środku miękkie, a z zewnątrz lekko chrupią. Bardzo szybko je przygotujesz i mogę się założyć, że masz wszystkie składniki w domu 😉 Zimą zawsze dodaję świeżo straty imbir oraz po szczypcie kurkumy i pieprzu. Przepis nie zawiera jajka więc na pewno ucieszy wszystkich alergików 🙂

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako jeden z pierwszych posiłków 😉

12647664_1296652123693783_841220240_n  

12650396_1296652070360455_1103424582_n

12647983_1296652037027125_1231476941_n11995592_1296652083693787_1409539140_n

12665831_1296652107027118_120135435_n

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe bez jajek. BLW
Porcje 17
Szybkie ciacha, które świetnie pasują na zimową przekąskę. Warto dodać imbir, kurkumę i pieprz.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 1 szkl startej marchewki (na małych oczkach)
  2. • 1 dojrzały banan
  3. • 1 kopiasta łyżka musu daktylowego
  4. • 1 łyżeczka imbiru
  5. • szczypta kurkumy i pieprzu
  6. • 1 łyżka mąki (u mnie gryczana)
  7. • 3 łyżki drobnych wiórków* lub pulpy po koko mleku
  8. • 1 łyżeczka oleju koko do natłuszczenia blachy.
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
  2. 2. Zetrzyj ok 2 marchewki na małych oczkach tarki - odmierz 1 szkl startej marchwii.
  3. 3. Banana rozgnieć widelcem na totalną paćkę. Dodaj mus i przyprawy i wymieszaj.
  4. 4. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj marchew i dobrze razem wymieszaj. Dodawaj po 1 łyżce wiórków i dobrze je wmieszaj w masę.
  5. 5. Palcami twórz kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczając je. Mas będzie plastyczna i nie będziesz mieć z tym problemów.
  6. 6. Układaj na natłuszczonej blaszce. Piecz ok 15 min w 180C. Użyłam funkcji termoobiegu. My lubimy jak lekko się zrumienią.
Notatki
  1. *Wiórki muszą być niesiarkowane, np Belbake z Lidla, Bio Planet, Symbio.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Ciasteczka marchewkowo – kokosowe. Przepis podstawowy. Szybkie. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ela
Gość

Powinnaś założyć cukiernie. Założę sie, ze w dobie dbania o zdrowie, coraz większej świadomości szkodliwości przemysłowych słodyczy, taka oryginalna cukiernia zmalazlaby masę stałych klientów:))) nie kazdy ma czas i chęci stać w kuchni, natomiast kazdy lubi słodycze:)

Ania
Gość

Ten mus daktylowy można już kupić gotowy czy należy samemu zrobić? Jeśli kupić to ma być syrop daktylowy, nic innego nie widziałam w sklepach…

Marta
Gość

A jak uniknąć twardych skórek od daktyli w musie? Namoczylam wcześniej daktyle, następnie zblendowalam,ale pozostały takie twarde skórki czy łupinki, niefajne przy jedzeniu. Czy to wina blendera? Miałam wrażenie, że nie da rady zmielic go bardziej.

dorota
Gość
dorota

Świetne są te ciastka! Mój 10miesieczny Synek zjadł od wczoraj wszystkie 🙂

wpDiscuz