Bez przerwy słyszę, że cukru nie da się zastąpić. Niemal wszyscy wiedzą, że szkodzi ale ignorują ten fakt gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Cukier to podstępny przeciwnik w walce o zdrowie. Nie dosyć, że nas od siebie uzależnia to osłabia kości, ograbia nasz organizm z cennych minerałów i witamin… Można żyć bez cukru ale trzeba kombinować 🙂
Kiedy przygotowuję coś słodkiego zwykle korzystam z syropu daktylowego. Syrop klonowy czy cukier kokosowy to tak naprawdę rarytasy ze względu na swoją cenę… A bananami czy jabłkiem nie da się osłodzić wszystkiego. Firma Bio Planet produkuje bardzo fajny syrop daktylowy (za 350g zapłacisz ok 10zł), który nadaje się świetnie do dekorowania ciast ale ciężko kupić go stacjonarnie i dlatego zaczęłam robić własny 🙂 Jego przygotowanie jest tak proste i szybkie, że lepiej być już chyba nie może!
Syrop daktylowy jak same daktyle jest niesłychanie zdrowy! Daktyle to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. UWAGA! Jedząc daktyle zwiększasz odporność organizmu, a podczas przeziębienia pomogą szybciej uporać się z jego skutkami, gdyż mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Proście dziadków, żeby zamiast cukierków kupowali daktyle! Najlepiej bio bo są najsmaczniejsze i masz pewność, że nie były siarkowane.
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Pamiętaj jednak, że małe dziecko ma 4 razy więcej kubków smakowych od dorosłego! Dzieci smaki czują mocniej! Im dłużej nie będziesz dosładzać tym lepiej bo do smaku bardzo słodkiego czy słonego bardzo łatwo się przyzwyczaić!
Przygotuj:
tak naprawdę dowolną ilość daktyli suszonych 🙂 Ja zwykle robię syrop i mus na cały tydzień i używam dużej paczki daktyli Bakalland, 400g, za którą zapłacisz ok 8zł. Ważne aby daktyle były NIESIARKOWANE! Jeśli masz siarkowane, nie możesz zrobić syropu…jednak nadal możesz zrobić mus 🙂
Jak?
- Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą tak aby nie wystawały ponad poziom wody. Zostaw do zmięknięcia ok 1-2h ale można i na całą noc. (Jeśli masz siarkowane to zamocz je w dużej ilości gorącej wody i wodę wylej, a z daktyli zrób mus – patrz pkt3.)
- Daktyle BIO: odlej wodę, w której moczyły się daktyle do słoiczka, butelki i trzymaj w lodówce. To Twój syrop daktylowy. którym posłodzisz większość wypieków, owsiankę, placuszki. Ma konsystencję …wody więc nie nadaje się do dekorowania ciast ale pracuję nad tym 😉 Przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni. Z 400g otrzymasz trochę ponad szklankę słodkiego syropu.
- Wymoczone daktyle wrzuć do blendera i miksuj 2-3 min aż powstanie gęsty mus. Mus nadaje się do słodzenia praktycznie wszystkiego. Trzymaj go w lodówce do 2 tygodni.
A co sądzisz na temat słodzenia ksylitolem/stewią czy innym naturalnym zastępnikiem cukru?
Hej Dawid! Ksylitol dzieli się na fiński i …chiński, ale i na pozyskiwany z brzozy oraz kolb kukurydzy/wytłoczyn z trzciny cukrowej. Może pochodzić z metody chemicznej lub z fermentacji ale to tylko producent może potwierdzić. Ksylitol ma dobry marketing 😉 Stewia była przez Indian wykorzystywana jako lek na dolegliwości trawienne czy nadciśnienie tętnicze i jeśli stosuje się ją sporadycznie (w postaci wysuszonych listków, a nie słodzika) to myślę, że jak najbardziej nam posłuży ale używana jako zamiennik cukru na co dzień może być niebezpieczna. Moje słodzidła to: musu i syrop daktylowy (domowy lub kupny, który jest gęsty i można nim… Czytaj więcej »
Troche nie w temacie(a moze jednak:)). Poszukuje przepisu na zdrowy slodki pyszny biszkopt na duzy tort urodziniwy córki :))
HEj Olu! Mam tylko jeden tort na blogu ale biszkopt wychodzi dosyć twardy. Będę teraz kombinować bo w październiku urodziny Finia <3 Jest jeszcze tort gofrowy ale on nie będzie duży 😉
Ciocia mojego prawie dwulatka kupuje mu daktyle. Ale są dosładzane syropem fruktozowym. Nie wiem co o tym myśleć. Wiadomo, że to bez sensu DOSŁADZAĆ daktyle. Z drugiej strony może sf jest neutralny i nie ma co dramatyzować.
Karolina daktyle są tak słodkie, że ich dosładzanie jest chore… Firma Bakalland nie dosładza i można je dostać raczej wszędzie. Ja czasem kupuję BioPlanet. Pozdrawiam
Tylko powiedz to tej części rodziny dla, której dziwne jest już to, że nie dajemy małemu czekolady, cukierków i preferujemy bakalie lub domowe wypieki.
Niektórym bliskim trudno przetłumaczyć, że nie odbieram małemu dzieciństwa, nie dając najgorszej jakości słodyczy i okropnych soczków z syropem g-f. Dla nich jak napisane jest na opakowaniu, że dla dzieci, to dla dzieci musi być dobre.
Bardzo dziekuje za ten artykul! Tylko nie wiem jak daktyle i np cukier kokosowy maja sie do leczenia candidy i innych cukrochlonacych infekcji? Mozna smialo zamieniac?
A co sądzisz o erytrytolu? Jest to co prawda substancja zbliżona do ksylitolu, ale nie wywołuje problemów gastrycznych i ma 20 kcal w 100g.
Myślę, że jest lepszy od ksylitolu. Mam go na liście zakupów 😉
A jakie proporcje stosujesz ? Np. 1/2 szklanki cukru = ile syropu lub musu ?
pozdrawiam 🙂
Aga daję mniej niż cukru w przepisie i lubię też łączyć różne słodzidła 😉
A skąd mam wiedzieć czy kupowane przeze mnie owoce nie są siarkowane? Czy z założenia wszystkie suszone owoce w opakowaniu ze znakiem że jest to eko żywność będą wolne od siarki?
Julita myślę, że wszystkie owoce eko/bio są bez siarki. Stacjonarnie często kupuję owoce firmy Hellio bo mają np morele bez siarki, co rzadko się zdarza bo owce Hellio nie są eko. Bakalland ma np niesiarkowane daktyle ale już morele czy śliwki siarkowane. Czasem trafiam na Bio Planet czy Symbio i u nich chyba wszystkie są bez siarki 🙂
Ok, dziękuję 🙂
Jakoś nie do końca ufam tylko znaczku eko/bio na opakowaniu. Czy znasz jakiś inny sposób stwierdzenia że są bez siarki?
Sawa w składzie muszą być tylko np: daktyle suszone, morele, rodzynki itp Rodzynki zwykle mają dodatek oleju z bawełny lub kukurydziany. W składzie siarka czy inne konserwanty muszą być wypisane 🙂
czytalam, ze daktyle swieze sa duzo zdrowsze niz suszone. czy mus mozna przygotowac ze swiezych?kupilam bio i sa przepyszne (wygladaja bardzoo podobnie do suszonych;o
Monika! Świeże będą o niebo lepsze 🙂 Ja też kilka miesięcy kupiłam świeże i nie mogłam się nadziwić jak one są zbliżone wyglądem i smakiem do suszonych!
Ze świeżych daktyli tez mozna zrobic syrop? Ja mam wlasnie takie. Pyszne mieciutkie z pestka z.Iranu.
TAK! Przepraszam, że dopiero odpisuję ;-(
A co myślisz o syropie z buraków?Czy można tym słodzić?
Nie próbowałam ale brzmi dobrze! Może to melasa buraczana?
A czy syrop z agawy bio 100% jest ok?
Nie do końca niestety :/