Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Bardzo łatwy BANANOWIEC. BLW

To ciasto wykona każdy! Nawet jeśli przypalasz wodę w czajniku to i tak sobie poradzisz 😉 Potrzebujesz 4 podstawowych składników i 5 w porywach do 7 minut pracy. Na zdjęciach widać bananowca czekoladowego z rodzynkami ale z rodzynkami ciasto jest ciut za słodkie więc lepiej zamienić je na truskawki lub pominąć.

Dla kogo? W przepisie jest jajko ale spokojnie można użyć samego żółtka czy spróbować z wegańskim zamiennikiem.

13296032_1394433610582300_609076568_n 

 

 

 

 

13288896_1394433557248972_808783211_n

13288854_1394433743915620_1368758756_n 13281861_1394433673915627_1266273123_n

13250277_1394433537248974_969040050_n

Bananowiec królował na naszym pierwszym pikniku 5go maja 2016. Od tej pory ciągle boso <3 z małą przerwą na “zimną Zośkę” 😉

13282024_1394456597246668_47917274_n

13292761_1394433787248949_2091983977_n

 

Bardzo łatwy bananowiec. BLW
Porcje 20
Przepyszne i banalnie proste ciacho, które wykona każdy! Filip ukochał sobie ostatnio "płaskie" ciacha mojej produkcji. Bananowiec ma ok 1,5 cm wysokości, nie jest suchy (ani mokry!), jest puszysty. Świetnie przechowuje się w lodówce zajmując minimalną przestrzeń. W upały doskonale smakuje prosto z lodówki. Idealny na drugie śniadanie do lunchboxa czy na piknik.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Składniki
  1. • 3 banany (dojrzałe)
  2. • 1 jajko
  3. • 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego + 1 łyżeczka do natłuszczenia foremki
  4. • 1/2 szkl mąki (użyłam gryczanej)
  5. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  6. • 1 łyżka karobu/kakao (można dać mniej lub pominąć)
  7. • garstka rodzynek czy truskawek - można pominąć
  8. • przyprawy: SZCZYPTA gałki muszkatołowej i kurkumy - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 170C, grzałka góra-dół.
  2. 2. W rondelku rozpuść masło klarowane czy koko olej. Banany obierz, połam i wrzuć do blendera. Wbij jajko i miksuj aż masa zacznie bąbelkować czyli okolo 1 min. Dodaj tłuszcz i zmiksuj razem kilka sekund.
  3. 3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie karob i przyprawy. Wymieszaj. Dolej mokrą masę. Wymieszaj. Opcjonalnie dodaj rodzynki (dla nas było za słodkie i wolimy bez) czy świeże owoce sezonowe - np pocięte truskawki.
  4. 4. Masę wylej na małą foremkę (20cm/20cm) wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz w 170C bez termoobiegu przez 20-25 minut.
  5. 5. Krój na paski, a następnie na kwadraciki. Wyszło ich 20. Przechowuj w chłodnym miejscu przez 1 dzień lub w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez 5 dni. Po schłodzeniu w lodówce konsystencją przypomina brownie. Możesz też zamrozić kilka kawałków na gorsze dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

26
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

A jak zrobić bananowca bez banana? 🙂 Jakim owocem lub warzywem można go zastąpić, by nie stracił na konsystencji?

kalina
Gość

O chyba zrobię, bo przyda się jakaś fajna przekąska na spacer. A to wygląda na coś co chętnie sama zjem 🙂

bozka
Gość
bozka

czy będzie to dobre ciacho dla prawie 7 miesięcznego smyka?:)

Alicja
Gość
Alicja

7 miesięcy na spróbowanie czemu nie, kwestia kakao czy dziecku będzie odpowiadało i im mniej słodkie tym lepiej (rodzynki bardzo podnoszą poziom cukru we krwi więc lepsze będą w tym owoce zwykłe)

anna
Gość
anna

Ciacho pyszne !!! i zdumiewająco łatwe 🙂
niestety po godzinie nic nie zostało bo do ciasta dobrali się wszyscy domownicy…

Beata
Gość
Beata

Ja robię od razu podwójną porcję na prostokątnej blaszce, ostatnio z suszoną żurawiną – pycha 🙂

Martyna
Gość
Martyna

Ojeju BLW mamo to ciasto jest poprostu nieboooo w gebie! Ja dalam mąke ryżową i wyszlo tak pyszne, ze najchetniej zjadlabym cale odrazu!

Martyna
Gość
Martyna

Dzisiaj zrobilam z gryczana i powiem, ze wyszlo zupelnie inne, bardziej suche niz z ryzowa. nastepnym razem zrobie pol na pol. Twoje ciasto na zdjeciu wyglada jakby bylo z orzechami, moze przez mąke? Ja teraz zrobilam tez z gryczana i moje tak nie wyglada po przekrojeniu… hm… bdw myslisz, ze mozna by dodac pokruszone nerkowce do ciasta?

Ania
Gość
Ania

O mamo!
To nic, że przez syna nie spię już 10 miesięcy, to nic, ze wracam o 19 z pracy, to nic, nic…na pewno dziś pod osłoną nocy zrobię bananowca. Przynajmniej tak osłodzę sobie kolejna nieprzespaną noc.

Magdalena
Gość
Magdalena

Nie wyszło mi 🙁 Musiałam zastąpić czymś jajko (synek jest uczulony na żółtko), dałam gluta z siemienia, może to wina tego. Wyszło mi takie “glutowate” ech a nie puszyste. Nie mam coś ręki do zdrowych wypieków, a jak już muszę zastąpić czymś jajko to mogiła 😉 Synkowi mimo to smakowało, ale inni próbujący kręcili nosem 😉

Irena
Gość
Irena

Dzięki. Ciężko się zatrzymać jedząc.
Robione w wersji mąka ryżowa i gryczana. Super. Wejdzie u nas na stałe do menu. Szczególnie, że wiosna idzie i spacery pikniki przed nami

Maja
Gość
Maja

Właśnie wyjechałam z pieca 🙂 nie mogłam wytłumaczyć i spróbowałam jeszcze ciepłe. Jest wyśmienite 🙂

Nina
Gość
Nina

Super przepis! Od ktorego miesiąca można podawać?

Asia
Gość
Asia

Rewelacyjne ciasto. Udało mi się powstrzymać przed zjedzeniem całości, więc jak Leon wstanie, spróbuje 🙂
Zastanawiałam się, czy wyszłoby pół na pół z mąką kokosową i gryczaną. Co myślisz?