Robię je zwykle z mąką orkiszową, z jaglaną czy gryczaną też wychodzą ale potrzeba więcej delikatności przy pierwszym naleśniku bo ten pierwszy łatwo pokruszyć. Sprawdzają się świetnie na słodko (polecam dżem borówkowy bo nie trzeba dodawać nawet banana, mascarpone zmiksowane z borówkami jak TU) i wytrawnie (próbowaliśmy z pastą jajeczną na pikniku, zobacz też przepis na pastę awokado-bazylia). Uwaga! To przepis na jedyne …5 naleśników. Mnie dostaje się jeden, Filip pochłania cztery, a mąż jeszcze ich nigdy nie jadł 🙈
Przepis na domowe mleko kokosowe.
Jesienią do naleśników na pewno wypróbujemy dżem dyniowo-jabłkowy i czekoladowy budyń dyniowy!
Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dziecka bez alergii. Od kiedy podać naleśnika? To zależy tylko od Ciebie 😉 My zaczęliśmy po roku ale przy kolejnym dziecku pewnie nastąpi to wcześniej. Tylko pierwszy naleśnik smażony jest na tłuszczu.
Jedzenie a Integracja Sensoryczna
Kolor czasem ma znaczenie! Jeśli zauważyłaś, że dziecko nie lubi kontrastowych połączeń to spróbuj ten kontrast stopniowo zmniejszać (do czasu gdy dziecko zaakceptuje nową potrawę): dżem borówkowy i naleśnik bez dodatku kakao/karobu cieszą oczy ale niektóre dzieci tak silny kontrast odrzuca! Jeśli masz wrażenie, że Twoje dziecko ucieka przed tradycyjnym makaronem z sosem blognese to warto spróbować makaronu gryczanego (zobacz TEN wpis ze zdjęciami) – zauważyłam, że dzięki takiemu połączeniu Filip zjada więcej sosu!
Kiedy widzisz bąbelki, a brzeg naleśnika jest dobrze ścięty to znak, że można przewracać. Najlepiej używać szerokiej silikonowej szpatułki. Tu naleśnik z karobem.
Domowe mleko kokosowe: użyj co najmniej łyżki śmietany (rozupuści się gdy lekko podgrzejesz ją z mlekiem – częścią płynną).
Musiał posmarować również mojego naleśnika (jednego! resztę zjadł sam…).
- • 2 jajka
- • ½ szkl letniego mleka kokosowego ze śmietaną (przepis na blogu)
- • 1 łyżka mąki z tapioki/ziemniaczanej
- • 3 łyżki mąki orkiszowej/jaglanej/gryczanej
- • Opcjonalnie: 1 czubata łyżeczka karobu/kakao
- • Słodkie: dodaję 1/3 łyżki cukru kokosowego, może być dowolny syrop (daktylowy) czy melasa
- • Wytrawne: szczypta soli (12m+) i pieprzu czarnego, można kombinować z ziołami ale z umiarem
- • ½ łyżeczki smalcu lub oleju kokosowego (silikonowym pędzelkiem rozsmaruj po patelni)
- • Ok 200g borówek
- • 2 czubate łyżeczki nasionek chia (po 3r.ż.) lub 1 czubata łyżeczka żelatyny/agar agar
- 1. Jajka, mleko i słodzidło lub przyprawy zmiksuj w blenderze. Dodaj mąki i zmiksuj. Możesz dodać karob/kakao aby otrzymać czekoladowe naleśniki.
- 2. Na dużej patelni rozsmaruj pędzelkiem tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wylej chochlę ciasta. Przewróć na drugą stronę gdy na placku zobaczysz malutkie bąbelki i wyraźnie „ścięte” brzegi. Zamieszaj masę zanim wylejesz kolejną porcję na patelnię (kolejne 4 naleśniki smażyłam bez tłuszczu).
- DŻEM: borówki rozgnieć i chwilkę gotuj. Zmiksuj blenderem ręcznym. Jeśli używasz żelatyny/agaru dodaj do gotujących się borówek i chwilę mieszaj. Jeśli używasz chia (wg oficjalnych zaleceń od 3 r.ż.) to zdejmij borówki z ognia, zmiksuj blenderem ręcznym i dodaj nasionka. Odstaw na 10 min. (Dżem najlepiej zrobić zanim zaczniesz smażyć naleśniki ale jeśli musisz mieć dżem na już, a masa nie zgęstniała to dodaj np.wiórki kokosowe bez siarki czy zmielone migdały).
- Nie wylewaj ciasta na całą patelnię bo to nie są pszenno-mleczne naleśniory 😉 Trudno by się takie wielkie naleśniki przerzucało.
Moja corka to tez pochlaniacz nalesnikow. Tylko my robimy z namoczonej kaszy jaglanej i gryczanej bialej. A do srodka serek z nerkowcow i owocow np. Truskawek. Zawsze sie udaja. Sa cienkie i pyszne. Ale Twoj przepis napewno wyprobujemy. 🙂
hej Alicja! Miałam tylko 1 podejście do takich placuszków i chyba mi nie wyszły….Muszę znowu spróbować!
Dzień dobry! Pani Aniu bardzo się cieszę, że znalazłam Pani blog. Wypróbowałam bardzo dużo przepisów od Pani i wszystkie to strzał w dziesiątkę, nawet dla mojego męża:) Mam pytanie odnośnie gotowych kaszek po 6 m-cu : helpa, holle; organix. Czy to są dobre kaszki przy rozszerzaniu diety na pierwsze posiłki? Czy w ogóle warto je kupować?
Hej Aniu! Dziękuję za przemiły komentarz <3 <3 <3 Można sobie takie kaszki kupić i czasem zaserwować jak pomysłów czy czasu brak 😉 Dziecko papki potrafi jeść samodzielnie - zamacza rączkę i ją oblizuje 😉 U nas mniej było sprzątania jak Finio dostawał zupę krem niż przy tradycyjnej hehehe Jeśli chodzi o Holle to myślę, że są mocno przereklamowani bo sprzedają produkt mocno przetworzony - instant! Jeśli kupować to Helpa. Osobiście wolę jednak zwykłe kasze 🙂 a moje dziecko kocha je wszystkie bo od nich zaczynał 😉 Należy jednak pamiętać, że kasze należy namoczyć przed gotowaniem jak strączki - szczególnie… Czytaj więcej »
A robisz naleśniki dyniowe? Polecam bardzo! Mus dyniowy, jaja, mąką (u nas razowa orkiszowa), mleko (u nas owsiane)+ przyprawy korzenne. Dziś moje dzieci zjadły wszystko na kolację i dla mnie nie zostało 😉
WOW! Brzmią pysznie! Myślę, że tu to mleko owsiane daje fajny efekt bo pewnie dodatkowo skleja masę. Wypróbuję! Pozdrawiam ciepło
Mi nie wyszły…. Może za duże robiłam, sama nie wiem
Może właśnie za duże. Na całą patelnię mnie też było trudno ich nie połamać.
Mam mąkę kokosową i kukurydzianą. Mogę dac zamiast gryczanej /jaglanej/orkiszowej?
Hej Emilia! Kukurydziana będzie ok ale kokosowa już nie. Kokosowe naleśniki wymagają mnóstwa jajek – możesz poszukać przepisu na blogach keto lub paleo ale uprzedzam, że pewnie z 8 jajek na jakieś 2 łyżki mąki koko 😉
Pozdrawiam!
Witam
Mam pytanie jakiej mąki orkiszowej używasz? W sklepach widziałam orkiszową pełnoziarnistą typ 1850 i orkiszową tortowa typ 450. Wiem, że typ 1850 jest zdrowsza , ale czy naleśniki wyjdą na niej ? I ogólnie jakiej używasz mąki orkiszowej i do czego ją wykorzystujesz? Pytam bo chcę zamienić ze zwykłej typ 1850 na orkiszową:)
Pozdrawiam
CZY MOŻNA ZROBIĆ NALESNIKI NP NA KASZKACH HOLLE?
Sylwia! warto spróbować – ja kaszki dodawałam zwykle do kotlecików 😉