Intensywnie poszukuję tortu na drugie urodziny Filipka. Tort cytrynowy z polentą inspirowany został przepisem Nigelli Lawson. W ostatnich 2 tygodniach powstały chyba 4 jego wersje 😉 Z bezglutenową mąką owsianą, zwykłą mąką owsianą, z drobną lub grubą kaszką kukurydzianą oraz z ricottą lub mascarpone. W składzie znajdziecie egzotycznie brzmiący cukier kokosowy, który nadaje karmelowego posmaku i pięknie pachnie! Nie ma szkodliwego działania na jelita i można go używać bez wyrzutów sumienia. Jedyny minus to cena :-/ bo za 0,5 kg zapłaciłam 30zł. Postanowiłam zobaczyć czy to co o nim piszą to prawda (smak, aromat a’la toffi – prawda!) no i zrobić lekki tort, który będzie smakował również tym, którzy zdrowe odżywianie mają w głębokim poważaniu. Smakowały wszystkie wersje ale ta budziła najwięcej pozytywnych komentarzy.
Dla kogo? Na pierwsze, drugie, trzecie….urodziny bo tort na dziecięce urodziny nie musi, a nawet nie powinien składać się z cukru i mąki pszennej!
Przygotuj:
na małą tortownicę o średnicy 20cm:
CIASTO:
- prawie cała kostka miękkiego masła 180g
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej (próbowałam z bezglutenową firmy Provena oraz glutenową Melvit i oba ciasta wyszły super!)
- 1/3 szklanki drobnej polenty (kaszy kukurydzianej)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny (nie używajcie suchej sproszkowanej skórki, którą można kupić w sklepach bo doda ona tylko goryczy…)
*Polentę można tak naprawdę zastąpić mąką owsianą ale jeśli uda Ci się kupić drobną kaszkę to warto ją dodać bo tort nabiera wyrazu. Kaszka firmy Sante jest trochę za gruba.
KREM
- 2 opakowania mascarpone
- 1 banan
- 2 szkl borówek dla mocnego koloru lub 1 szkl dla delikatnego koloru
- 4 łyżki syropu klonowego/ryżowego/miodu
DEKORACJA – co tylko chcesz 😉 U mnie:
- garść borówek/jeżyn
- chipsy kokosowe/wiórki kokosowe
- zostaw trochę mascarpone czy ricotty zmiksuj z miodem/syropem klonowym i włóż do rękawa, którym możesz napisać imię na biało czy coś narysować. Początkowo krem będzie bardzo twardy ale poczekaj 5 min aż serek zgryzie się z syropem czy miodem i łatwo będzie Ci nim pisać. Biel na fiolecie wygląda pięknie 🙂 Literki najlepiej napisać w dniu imprezy. Tort trzymać w lodówce.
Jak?
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu).
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Boczki też smarujemy tłuszczem.
- CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli himalajskiej. Nie trzeba ubijać na sztywno! Dodawaj po 1 żółtku i nadal miksujemy. Dodaj miękkie masło, cukier kokosowy i skórkę z cytryny (jeśli nie masz cytryny bio to zamocz ją na kilka minut w wodzie z łyżeczką sody lub octem jabłkowym, potem wyszoruj i sparz wrzątkiem).
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dosyp polentę. Wymieszaj.
- Suchą mieszankę połącz stopniowo z mokrą. Wsypuj stopniowo i mieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto włóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w 170C bez termoobiegu. Ciasto powinno urosnąć i się zarumienić, zaś patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy. Ciasto lekko odejdzie od formy.
- KREM: pokrojonego banana i borówki wsyp do rondla i zagotuj – puszczą soki więc nie dodawaj wody! Po ok 8-10 min dodaj cukier koko/syrop klonowy. (Możesz zaczekać aż borówki wystygną i dodać miód. Możesz też dosłodzić dopiero podczas miksowania mascarpone z borówkami). Wrzuć do blendera razem z mascarpone i zmiksuj na gładką masę. Trzymaj w lodówce.
- Ciasto zostaw do całkowitego wystygnięcia. Zanim otworzysz tortownicę objedź dookoła nożem aby mieć pewność, że ciasto nie jest przyklejone do ścianek. Dużym, ostrym nożem przekrój wzdłuż i ostrożnie odłóż górny placek na bok. Możesz pomóc sobie płaską szpatułką – średnica 20cm gwarantuje bezproblemowe przekrojenie i odłożenia/nałożenie górnego placka. (Jeśli masz paterę, na której podasz tort to teraz przełóż dolny placek na paterę). Dolny placek smarujemy kremem, ostrożnie nakładamy górny placek. Resztę kremu wylej na górę i wysmaruj boczki*. Wstaw do lodówki chociaż na pół godziny. Udekoruj.
*Boczki najlepiej wysmarować w dniu podania tortu. Tort z kremem doskonale przechowuje się w lodówce. Kiedy ciasto i krem “przegryzą się” jest najsmaczniejszy czyli po 2-3 dniach.
Cukier kokosowy nadaje ciastu piękny karmelowy kolor i głęboki aromat.
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję :*
Czy polecisz jakąś konkretną drobną kaszkę kukurydzianą? Chcę przetestować przepis przed urodzinami córki ale dobrze by było od razu wziąć trafne składniki:)
Hej Aniu! Ja bardzo lubię kaszkę BioSfera lub Bionica. Muszę poprawić informacje o kremie – wcześniej nie miałam możliwości przetestować jak krem zachowa się po kilku dniach w lodówce (ciasto za każdym razem szybko znikało). Okazuje się, że po 2-3 dniach w lodówce tort jest smaczniejszy! Krem wygląda nadal bardzo ładnie – tylko na brzegach lekko się wchłania (można przed imprezą “dosmarować” 😉 Najbardziej smakuje nam jednak z mascarpone (2 opakowania – z czego 1/2 odkładamy i mieszamy tylko z syropem klonowym i dekorujemy – można też napisać imię). Dodam dziś zdjęcia 🙂 Pozdrawiam!
Super, uwielbiam mascarpone
Tort wypróbowany, jest pyszny! Szczególnie masa jest obłędnie smaczna choć u mnie po 3 dniach nie miała już takiego koloru jak u Ciebie (specjalnie wstrzymywałam męża żeby nie zjadł aby sprawdzić). Zastanawiam się jedynie czy można czymś nasączyć samo ciasto bo jak dla mnie wyszło troszkę za twarde/suche. Jak myślisz? Użyłam kaszki z Kupca..może to jej sprawka?
Oooooo cześć Aniu! Świetnie, że smakowało 🙂 Niestety kolor po 3 dniach nie będzie już taki soczysty – szczególnie na krawędzi. Dlatego warto dosmarować odrobinę świeżego kremu w dniu imprezy – jest tak smaczny, że nawet jeśli zostanie to można go zjeść z plackami na śniadanie 😉 Ciasto można nasączyć np domowym syropem z daktyli czy herbatą rooibos z miodem i cytryną – nie próbowałam bo nam konsystencja pasowała. Fakt, że chyba większość ludzi oczekuje wilgotnego tortu. Kaszkę można z powodzeniem zastąpić zmielonymi orzechami (lekko uprażonych) i chyba z tą orzechową nutką smakuje nam najbardziej. Pozdrawiam!
Świetny blog, czytam i czytam i wiem że wszystko wypróbuję 🙂
Moje dziecko jest z lutego…nie mam pomysłu czym tu zastąpić borówki…
ps; Możesz napisać gdzie kupujesz bio proszek do pieczenia?
Dziękuję Alina 🙂 Oj ciężko będzie je zastąpić. Ja mam kilka słoików domowych dżemów borówkowych (słodziłam bananem, musem daktylowym/ rodzynkowym i cukrem koko w różnych kombinacjach i przechowały się!), a pod koniec sierpnia dostałam ich tyle, że mam pewnie ze 3kg w zamrażarce. Poszukałabym mrożonych bo akurat w tym kremie są niezastąpione. Można z nich też zrezygnować i do mascarpone dodać syrop klonowy czy miód 🙂 Będzie biały, taki idealny na zimę 🙂 A jeszcze lepiej pasowałoby ciasto marchewkowe!
Proszek tylko w internetach bo stacjonarnie tylko sklepy eko mają więc wolę kupić na zapas jak zamawiam olej koko.
W sobotę mój synek będzie obchodził pierwsze urodzinki i chcę mu upiec Pani tort 🙂 Nie mam niestety cukru kokosowego :/ Mogłabym go zastąpić miodem? Jeśli tak, to w jakich proporcjach, też 1/2 szklanki?
Witaj Edyta! Do soboty już mało czasu :/ Odradzam miód bo straci on swoje wszystkie właściwości, a są nawet badania, że podgrzany jest toksyczny. Tak czy siak wyjdzie na to, że użyłaś bardzo drogiego cukru. Ten tort swój kolor zawdzięcza właśnie koko cukrowi. Możesz użyć syropu klonowego (dałabym 1/2 szkl). Muszę wreszcie wymyślić jakiś tort, który będzie słodzony musem daktylowym. Zastanawiam się jak w roli tortu sprawdziłby się mój bananowiec? Hmmmm jutro tłusty czwartek i ma być rafaello z jaglanki ale chyba się pokuszę o bananowy torcik 😉 Krem z mascarpone też tu świetnie będzie pasował!
PS: Pięknie rysujesz Edytko!
Pozdrawiam, Ania
Dzięki za odpowiedź 🙂 Z braku laku użyłam jednak miodu (na szczęście kupujemy prosto z pasieki, więc cenowo nie wyszło tak strasznie). Wiedziałam, że traci swoje właściwości, ale o domniemanej toksyczności nie słyszałam – muszę zgłębić temat. Trochę przesadziłam z tortownicą i musiałam wszystkie składniki pomnożyć przez dwa 😀 W każdym razie wyszło super, dekorować będę w sobotę, wielkie dzięki za przepis!
p.s. Dziękuję bardzo za pochwałę :).
Super! Bardzo się cieszę i życzę udanej imprezy 🙂 Sto lat dla Synka!
Pozdrawiam
Wygląda super smakowicie! Właśnie się do niego zabieram tylko mam większą tortownicę 26cm, czy powinnam podwoić składniki? I jeszcze zastanawiam się czy na roczek mojej córeczki będzie odpowiedni? Bo nie dawałam jej jeszcze ani mascarpone ani cukru kokosowego…
Pewnie za późno odpisuję ;-( Faktycznie ogromna tortownica hmmmm podwoić chyba nie ale tak o 1/3 zwiększyć. Kaszkę kukurydzianą można zastąpić mąką migdałową. Tort jest suchy i warto go nasączyć przed nałożeniem kremu. Jeśli córcia nie ma alergii na nabiał krowi to śmiało możesz zaserwować ten kremik! Możesz zaryzykować i użyć budyniu dyniowego ale nie wiem jak goście zareagują 😉 najlepiej nic im nie mówić. Cukier kokosowy daje kolor i aromat. Jeśli dobrze toleruje produkty z kokosa to tu też nie będzie problemu. Jeśli boisz się serwować te nowości to możesz jej podać jej własną , piękną muffinkę 🙂 Myślę,… Czytaj więcej »
witam, czy tort nadaje sie dla rocznego dziecka? 🙂
Pozdrawiam
Hej Patrycja! Uważam, że tak. Jeśli dziecko ma uczulenie na nabiał krowi to można dać np czekoladowy budyń dyniowy 😉
czy da radę bez cukru kokosowego, a w zamian np. banan albo syrop z suszonych owoców?
Hej Appe! Ten tort zawsze robię z cukrem koko bo kolor i aromat są nieziemskie. Mokre słodzidło jak banan czy melasa itp mogą zmienić konsystencję. Ubiłabym wtedy białka na sztywną pianę.
Witam mam pytanie jakie inne owoce wg Pani pasowałyby zamiast borówek, kolor.nir jest ważny, chodzi mi o jakies bardziej delikatne nie wiem np brzoskwinie? tylko że teraz to tylko te z puszki a tam cukier, może ma Pani jakis pomysł, za 2 miesiące na roczek chciałam zrobić tyle że moja mała narazie tylko na moim mleku bo nic innego nie chce, może jeszcze przez 2 m-ce zacznie ale nie wiem czy borówki na początku są odpowiednie, i co Pani myśli o tym torcie dla niej. Pozdrawiam
Hej! Borówki na początek są jak najbardziej ok 🙂 Ostatnio robiłam ten krem z mrożonymi truskawkami i wiśniami (wcześniej podgrzałam i odgrzałam wodę) bo chciałam aby krem był różowy (życzenie 3 latki 😉 ) ale kolor był lekko zauważalny. Dosypałam jeszcze pyłu, którego jest zawsze sporo, z liofilizowanych truskawek (rossman) plus miód i wyszło super 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź, w takim razie nie musze nic zmieniać:) kupilam tylko zamiast syropu klonowego/miodu syrop daktylowy mam nadzieję że też będzie pasowac:) no i jak jedna Pani wyzej pisala też mam tortownice 26, ale chyba zrobie poltora przepisu:) Pozdrawiam serdecznie
Syrop daktylowy przyciemni krem, a jak kolor wyjdzie nieciekawy to zawsze można dodać karob czy kakao 😉 Warto ten biszkopt nasączyć tak jak to moja babcia robiła bo jest dosyć suchy. Moze być słodka herbata rooibos z cytryną.
Udanej imprezy!
Robię dziś na niedzielę! To będzie pierwszy tort w życiu na pierwsze urodziny pierwszego syna, bardzo się stresuję ;D Jak Pani myśli, ile tej herbaty? Jak ten biszkopt nasączać? Po prostu wylać trochę po całej powierzchni każdego placka?
Hej Olga! Ojeju w Wielkanoc! Też to przechodziłam i mnie stres tak zjadł, że teściowa zaoferowała zamówić tort, a ja się zgodziłam…. synek go nie jadł (dostał muffinę 😉 ) i generalnie większość imprezy przespał hehehe Myślę, że na dwa placki ok 1/2 szklanki – powoli łyżeczką nasączaj (1 się wchłonie, to dopiero następna).
Powodzenia i udanej imprezy 🙂
Pytanie techniczne: czy do ciasta masło i cukier należy dodawać stopniowo czy raczej całość na raz? Czy używać końcówki do ubijania białek nadal czy może mieszadła?
Hej Kasiu! Ja nie mam mieszadła :/ i używam końcówki do białek. Stopniowo 🙂 Muszę dopisać 🙂
Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź! 🙂 Mam jeszcze pytanie o owoce: urodziny mamy za tydzień, do sezonu jeszcze chwila, więc chciałam się poratować mrożonymi. Jak wtedy postępować z kremem? Czy wystarczy rozmrozić owoce i odlać wodę..?
Hej Kasiu! Tak – wystarczy je rozmrozić i odlać wodę i zmiksować z mascarpone 🙂 Robiłam tak z mieszanką leśnych owoców i fajnie wyszło 🙂
Super, ogromnie dziękuję za pomoc, dam znać jak mi wyszedł torcik 🙂
Czy jak zmiele platki owsiane na mąkę to będzie ok?
Witam,
Właśnie zrobiłam próbny torcik na roczek. Wyszedł bardzo fajnie, ale trochę chrupie. Myślę że to przez kaszkę. Czy tak ma być?
Hej! Cudny, zdecydowałam się i robię go na jutrzejsze pierwsze urodziny córci 🙂
Ale mam problem bo właśnie jakiś taki rzadki krem mi wyszedł… czym zagęścić? help! 😉
Pomocy!!!
Właśnie przekroiłam swój placek i niestety rozlatuje się, w zasadzie jedna część jest już w małych kawałkach… 🙁 Jestem załamana, krem czeka, urodzinki już jutro… Co robić? Czy to możliwe, że dlatego, że moja mąka owsiana i nie była jak pył, tylko taka grubsza??
Ratunku!!!
P.S. Krem wyszedł wyśmienity, placek również (troszkę za słodki) pyszny, tylko się pokruszył
O jeju 😢😢😢 nie wiem co robić… może uda się te okruchy jakoś uklepac na warstwie kremu???
miałam to samo!!! dziś były urodziny. Goście łamali się tortem :(. dosłownie sypał się po talerzach:(
😰 bardzo mi przykro Iza! Powiedz jakiej mąki uzyłaś? Mam wrażenie, że mąki owsiane to trudny przeciwnik. Melvit ma okropną. Do tego ciasta używam tylko Proveny, kt jest droga ale totlko na specjalne okazje więc kupuję.
Robię co kilka miesięcy i zawsze wychodzi…
Kupiłam właśnie tę Proveny i to była masakra. Ciasto wylądowało w koszu. Drugie zrobiłam z samorobnej mąki owsianej i było ciut lepiej, ale to wciąż pył 😀
Iza to pojęcia nie mam co poszło nie tak :/ Może za dużo kaszki???
Mam pytanie – czym można zastąpić mascarpone? dziecko nei ma uczulenia, ale nie je nic co ma składniki nabiałowe… WIdziąłm, że bya propozycja budyniu dyniowego czekoladowego. A da się bez czekolady? i ile takiego budyniu? pozdrawiam 🙂
Aniu kremem kokosowym! Zobacz w przepisie na tort gofrowy 🙂
Niestety to nie tort tylko klapa… Ciasto wychodzi za niskie a krem się rozpływa. Dodam że nie pierwszy raz robię wypieki i zawsze wychodziły. Chyba moje dziecko zje owoce zamiast tortu na urodziny…
Martyna bardzo mi przykro 😥😥😥 zawsze się mi udaje… krem musi chwilę w lodowce postać, a najlepiej dodać żelatyny. Muszę przyjrzeć się temu przepisowi 😧
Czy klasyczny biszkopt będzie też pasował?
Oczywiście Edyta! Niestety z tym “biszkoptem” różnie bywa – u mnie naprawdę zawsze wychodził ale dziewczyny piszą, że często jest zbyt suchy ;/
Chciałabym wykorzystać przepis na roczek mojego Filipka! 🙂 ale z borówkami w grudniu raczej będzie problem. Mogą być mrożone?
Tak Asiu 🙂 Tylko uprzedzam, ze to nie jest typowy biszkopt 🙈 Warto wcześniej zrobić i sprawdzić czy Wam odpowiada. Ja mam nadzieję dodać w grudniu przepis na biszkopt bg i z zamiennikiem cukru. 😘
Torcik pyszny. Moje bliźniaki na swój roczek zjadły z apetytem☺ pierwsze słodkości. Zrobiłam dwa dni przed urodzinami i ciasto fajne wcale nie suche. Krem dołożyłam jeszcze w dniu urodzin żeby wygladał bardziej świeżo☺bo wiadomo po dwóch dniach trochę wyblakł hihi
Witam. Wczoraj upieklam biszkopt, a dzis zrobilam krem. Biszkopt wyszedl bardzo kruchy i niski (maka owsiana samorobna bardzo mocno zmielona) aczkolwiek ladny kolor i pieknie pachnie. Krem wyszedl za rzadki ale dobry w smaku. Po kilku godzinach w lodowce nie stezal ale poratowalam go agarem (jeszcze nie wiem czy wystarczajaco dodalam). Zobaczymy jutro po nocy w lodowce 🙂
Mam pytanie: jakiej wielkości opakowania mascarpone? Dziękuję za odpowiedź.
Marta! Przepraszam, ze dopiero odp! 250g 🙂
Witam,
To mój pierwszy tort w życiu… na roczek synka, ważne wiec zeby się pięknie udał… na tortownicę 24 cm takie same proporcje
Olu to jest dosyć nietypowy tort… kiedy macie imprezę? Chcę wreszcie dodać przepis na typowy biszkopt ale bezglutenowy 😉 Robiłam go wiele razy ale wszystko muszę spisać i jakoś się zebrać nie mogę… za to kremik jest genialny!!
Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia. To pierwszy tort, jaki zrobiłam w życiu. Był przepiękny i wszystkim baaardzo smakował. Zanim go zrobiłam przeczytałam komentarze więc już wiedziałam, że blaty należy porządnie nasączyć (nasączyłam rooibosem). Dzięki za ten przepis. Na pewno zrobię go też na trzecie urodziny córki. Przepyszny!
Bardzo się cieszę <3