Kolacje Obiady Przepisy

Ryż z jarmużem. BLW

Jarmuż jest specyficzny i z jego ilością nie wolno przesadzić. Smakuje trochę jak glon. W naszym domu gości od zeszłej jesieni i tak jak chipsy* jarmużowe okazały się niewypałem tak z ryżem czy kaszą jaglaną jest uwielbiany przez mojego synka i wszystkie dzieci, które są w pobliżu 😉 Fantastycznie sprawdza się na grilla i znika szybciutko.

*Udało się! Wiem jak upiec perfekcyjne chipsy, które chrupią i wciągają jak “prawdziwe” 🙂 Po przepis zapraszam TU.

11943364_1193874187304911_809181371_n

Mam na punkcie jarmużu małą obsesję a to dlatego, że lista dobroci, którą w sobie kryje jest długaśna. O jego najważniejszych zaletach już pisałam ale powtórzę się bo wiele osób uważa, że na jarmuż jest durna moda ale ta moda z niczego się nie wzięła! Jarmuż czyli odmiana kapusty plasuje się na szczycie superfoods. Czemu? Zaledwie 50g jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!!! Ale to nie koniec Jarmuż to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, B i K, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu.

Podobnie jak brokuły zawiera sulforafan czyli przeciwutleniacz, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Nie można go długo gotować, smażyć czy piec (do 4min) aby nie stracił cennych właściwości. Jarmuż to najlepsza profilaktyka przeciwnowotworowa! Można go jeść latami bez skutków ubocznych, z lekami jest różnie… Jedyny problem z jarmużem to jego smak…Dlatego warto dodawać go do soków, kotlecików i dań gdzie nie będzie głównym ich składnikiem.

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

  • 1 szkl ryżu (u mnie biały długoziarnisty)
  • 2 szkl wody
  • 5 suszonych pomidorków (w oleju lub jak na zdjęciu suchych)
  • 5-7 liści jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli himalajskiej (ominąć jeśli serwujesz maluchowi do 1 r.ż.), pieprzu, kurkumy/curry i papryki słodkiej
  • 1 kopiasta łyżka masła

11122390_1193874207304909_984605797_n 11949784_1193888517303478_822275707_n

Jak?

  1. Ryż opłucz na sicie wodą (najlepiej jak każde zboże zamoczyć na kilka godzin w wodzie).
  2. W garnku rozpuść masło. Wysyp ryż i wymieszaj. Pozostaw na 2 min i zalej 2 szkl wody i posól. Gotuj pod przykryciem przez około 20 min (kiedy woda się zagotuje garnek przestaw na najmniejszy palnik i gotuj na wolnym ogniu). Pozostaw w garnku aby wchłonął całą wodę jeszcze na 10-15 min.
  3. Liście jarmużu dokładnie umyj, odetnij twarde łodygi i pokrój liście najdrobniej jak tylko możesz.
  4. Pomidorki pokrój drobno. Przygotuj czosnek – obierz.
  5. Rozgrzej patelnię. Rozpuść trochę masła i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć pomidorki, jarmuż i przyprawy. Podsmażaj ok 5 min. Możesz dodać niewielką ilość wody (powiedz my 1 łyżkę). Jeśli Twoje dziecko nie lubi kawałków zieleniny to warto uduszony jarmuż zblendować.
  6. Kiedy ryż dojdzie wrzuć do niego jarmuż i resztę towarzystwa z patelni i wymieszaj dobrze łyżką. Przełóż do miski i serwuj na ciepło lub zimno bo smakuje i tak i tak 😉

11925681_1193874213971575_502247414_n 11925933_1193874937304836_802021796_n

Zwykle ryż wychodzi bardziej “jarmużowy” i nawet mocno zazieleniony Filipkowi bardzo smakuje 🙂 11940262_1193874197304910_189881621_n

11938046_1193874190638244_31844305_n

11920515_1193874203971576_1602347768_n

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Ryż z jarmużem. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
ania
Gość

Kolejne pyszne danie za nami:) mój sceptyczny co do zdrowego jedzenia mąż (ryż z jarmużem i pomidorkami? Tak bez mięsa?) był znowu zachwycony! (poprzednio szczególnie po Twoich falafelach z ciecierzycy). Córeczka oczywiście też zajadała z nami! Pozdrawiamy!

Ania
Gość

Przepyszne !!! Dziś robie znów bo się wczoraj nie najadłam 😉

wpDiscuz