Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasteczka orzechowe. Bezglutenowe, bez nabiału i jaj. BLW.

Ciasteczka powstały przypadkowo. Miał być sernik z nerkowców i jaglanki ale kompletnie o tym zapomniałam i kaszę zużyłam do placków. Ciasteczka powstały w dwóch wersjach: z musem dyniowym i bez musu. W wersji chrupiącej i puszyście miękkiej.

Dla kogo? Po roku.

12023214_1203740926318237_1670850052_n

Przygotuj:

Wersja chrupiąca

  • 1 szkl nerkowców (namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
  • 3 łyżki musu daktylowego
  • 3 łyżi mąki kukurydzianej

Wersja miękka

  • 1 szkl nerkowców (namoczonych w wodzie przez kilka godzin)
  • 2 łyżki musu daktylowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki musu z dyni
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Namoczone nerkowce zmiksuj w blenderze na gładki krem.
  3. Masę z nerkowców wymieszaj łyżką z pozostałymi składnikami.
  4. Wykładaj łyżeczką od herbaty na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem. Masa w obu wersjach jest dość kleista ale łyżeczką bez problemu uformujesz podobnej wielkości ciastka. Piecz 12 min.

Smacznego orzechowego :*

11998671_1203740906318239_1149759631_n 11998302_1203740916318238_359266340_n 11998471_1203740922984904_2072378493_n 12026687_1203740912984905_1645337410_n 12007157_1203740929651570_1786491291_n

11997900_1203752122983784_668151012_n

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Ciasteczka orzechowe. Bezglutenowe, bez nabiału i jaj. BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Honka
Gość

Mam pytanie ile minut trzeba piec te ciasteczka?

Honcia
Gość
Honcia

Te ciasteczka są przepyszne! Ja zamiast musu daktylowego dałam 2 łyżki syropu klonowego i 2 łyżki musu zurawinowego. Wyszły obledne.
Właśnie zalałam woda szklankę orzeszków i jutro znowu będę je robić.
Bardzo dziękuję za przepis 🙂

wpDiscuz