Chleb bananowy czyli tak naprawdę ciasto;-) Puszyste. Bezglutenowe, beznabiałowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Chleb bananowy czyli tak naprawdę ciasto;-) Puszyste. Bezglutenowe, beznabiałowe BLW.

Chlebek bananowy nigdy nie zawodzi i jest fantastyczny na upalne letnie dni. Często ląduje w naszym koszu piknikowym. Lubię przekładać go domowym dżemem bo dodaje mu to wilgoci (nie żeby bez dżemu był suchy!) i tworzymy sobie chleb 2w1 bo od razu jest z dżemem 😉 Mąka gryczana z odrobiną kukurydzianej doskonale tu pasują i polecam tą kombinację wszystkim, którzy unikają glutenu.

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Przepis zawiera banany i jajko więc nie może to być pierwszy posiłek dziecka.

11910723_1184760884882908_933699629_n

Przygotuj:

na standardową keksówkę 21cm x 8cm

Ciasto:

  • 4 dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
  • 1 jajko
  • 100g masła (roztopić połowę kostki)
  • 3 łyżki musu rodzynkowego/daktylowego* lub syropu klonowego czy daktylowego
  • 1,5 szkl mąki gryczanej (u mnie Melvit, z której wszystko wychodzi! Za mąki gryczane bio firmy Symbio czy Bio Planet nie ręczę)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO (nie zawiera mąki pszennej i fosforanów, kosztuje niewiele więcej od zwykłego)
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego (można zamienić dodatkową łyżką musu lub syropu, które trzeba dodać do mokrych składników)

*Mus rodzynkowy/daktylowy zrobisz szybko w domu. Namaczasz rodzynki/daktyle na min 1h (jeśli masz bio to wodę z daktyli zlewasz do słoiczka i trzymasz w lodówce do dosładzania naleśników/ciast/kremów itp. Jeśli masz siarkowane to wodę wylewasz i wypłukujesz owoce na sitku). Blendujesz je na gładką masę i już mus jest gotowy 🙂

Dżem:

  • 1 szkl borówek
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub syropu klonowego)

11910796_1184760878216242_1887672988_n

Jak?

  1. Roztop pół kostki masła i odstaw do przestygnięcia.
  2. DŻEM (chlebek jest równie pyszny bez dżemu więc można pominąć): borówki i cukier wrzuć do rondla i duś ok 10 min. Nie dolewaj wody! Borówki bardzo szybko puszczą sok – trzeba co jakiś czas przemieszać.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180*C grzałka góra-dół.
  4. Mokre zmiksuj razem: banany, jajko, masło i mus rodzynkowy zmiksuj w blenderze.
  5. Mąki wymieszaj z proszkiem i cukrem w dużej misce.
  6. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  7. Do keksówki wlej połowę ciasta, wylej dżem borówkowy, a na warstwę dżemu resztę ciasta.
  8. Piecz 45min w 180*C bez termoobiegu. Ciasto minimalnie urośnie – keksówkę wypełniamy do końca.

 

Jest puszyste i delikatne. Idealne na drugie śniadanie z masłem lub podwieczorek czy na spacer. Ja jestem od niego uzależniona…

11868769_1184760901549573_1433332884_n 11910913_1184760894882907_1817268794_n 11874205_1184760874882909_1096443289_n

 

Na bogato proponuję zaserwować go z kleksem z jogurtu greckiego zmiksowanego z łyżką dżemu borówkowego i jakiegoś słodzidła (syrop daktylowy, cukier kokosowy, miód) lub zupełnie bez bo i bez dosładzania smakuje doskonale.

11911612_1184760888216241_1475445200_n

15
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ewcia
Gość
Ewcia

Właśnie się piecze, wygląda super ☺

Celina
Gość
Celina

A czy można zrobić z inną mąką? Akurat gryczana mi się skończyła a mam smaka 🙂

małgosia
Gość
małgosia

Z mąki gryczanej Symbio też wyszedł :)i naprawde
jest pyszny 🙂

Gosia
Gość
Gosia

Witam, maslo to tez nabial, liczylam na cos bez mleka…

Agu
Gość
Agu

Zrobiłam w sobtę i wyszedł smakowity tylko tochę suchy. Czego bym mogła dodać mniej/więcej żeby wyszedł bardziej wilgotny?