Muffinki daktylowo – gryczane. BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy

Muffinki daktylowo – gryczane. BLW.

To ulubione muffinki męża. Filip też je bardzo lubi 😉 Są niesłychanie puszyste i delikatne.

Dla kogo? W przepisie są jajka.

16900276_1753371668021824_1466985846_n

12571058_1289191444439851_1786257049_nTu bez karobu/kakao – spokojnie można pominąć.

12736218_1313474645344864_1150092311_n

16900382_1753371758021815_1567545813_n

16838207_1753371618021829_775745401_n

Muffinki daktylowo - gryczane. Puszyste.
Porcje 12
Ulubione muffinki męża, a to wiele mówi. Filipek też je bardzo lubi 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Mokre
  1. • jajka, 3
  2. • mus daktylowy*, 3 kopiaste łyżki
  3. • olej kokosowy/masło klarowane, 2 łyżki (roztopić)
  4. • mleko kokosowe, ¼ szkl (można pominąć i użyć mniej mąki)
Suche
  1. • mąka gryczana (u mnie Melvit), 4-5 łyżek
  2. • karob/kakao, 1 łyżka (można pominąć)
  3. • soda, 1 płaska łyżeczka
  4. • drobne wiórki kokosowe (Belbake) lub pulpa po koko mleku (wysuszona i zmielona na mąkę) lub mąka migdałowa czy zmielone orzechy** 3 łyżki
  5. • imbir, 1/2 łyżeczki
  6. • gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C, grzałka góra - dół.
  2. 2. Jajka i olej kokosowy zmiksuj ok 3min w blenderze (masa powinna znacznie zwiększyć objętość). Dodaj mus daktylowy, (mleko) i znowu zmiksuj do połączenia.
  3. 3. Wsyp mąkę, (karob/kakao) zmielone orzechy/wiórki, przyprawy i wymieszaj łyżką.
  4. 4. Wlej do foremek i piecz przez ok 25min w 180C, bez termoobiegu.
  5. Muffinki będą niesłychanie puszyste i wg mnie bardzo słodkie. Otrzymasz 10-12 średniej wielkości muffinek.
Notatki
  1. *Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15min lub dłużej. Odlej wodę i zmiksuj daktyle na puree.
  2. **Orzechów nie powinno się piec ale spróbowałam raz i wyszły pyszne niestety.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

10
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kaska
Gość
Kaska

Jakiej konsystencji powinno wyjsć ciasto? Po 25 minutach jak sie sprawdza patyczkiem to powinien byc on suchy? Foremki czymś smarowałas i posypywalas? Wybacz takie postawowe pytania :p ale musze wiedziec wszystko dokładnie zeby wyszły idealne i zeby maz mi pozniej nie gadał ze znowu mi cos nie wyszło z internetowego przepisu :p

Magda
Gość
Magda

Czy zamiast mleka komosowego można użyć mleczko kokosowe?

iwka
Gość
iwka

Czy można w tym przepisie czymś zastąpić jajka?

Mom
Gość
Mom

Ale pachną, ale rosną! Puszyste i pyyyszne (mimo, ze z niesuszonej dodatkowo pulpy… Chyba calkiem niezle wyciskam 😉