Uwielbiam pieczoną marchew bo jest aromatyczna, a jej smak nabiera nowego wymiaru. Postanowiłam zrobić z niej jakiś deser bez dosładzania bo sama w sobie już jest wystarczająco słodka. Miałam paczkę nerkowców, za którymi nie przepadamy (chyba że w kremach!) więc zalałam je wodą aby dobrze zmiękły i …wyszły mi całkiem fajne kule mocy! Masa przed schłodzeniem jest idealna na chlebek.
Dla kogo? W przepisie są nerkowce więc na początek lepiej podać jedną kuleczkę i poczekać na reakcję.
Pierwszy raz zrobiłam te kule kiedy Filipek spał i miałam zamiar zjeść wszystkie do kawy 😉
Masa przed schłodzeniem to przepyszny krem kanapkowy. To miała być buźka 😉
- • 3-4 marchewki (pokrojone w słupki)
- • 1 szkl nerkowców
- • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (inny tłuszcz się nie sprawdzi!)
- • wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtoczenia kul
- • opcjonalnie: namoczone rodzynki (garść) aby podkręcić smak
- 1. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Wrzuć do miski i polej oliwą z oliwek (można dodać szczyptę cynamonu). Wymieszaj ręką. Wyrzuć na blaszkę i piecz ok 25min w 180C.
- 2. Orzechy zalej wodą i odstaw na kilka godzin. [Woda z moczenia orzechów jest doskonałą odżywką do roślin doniczkowych itp].
- 3. Orzechy wrzuć na dno blendera, potem marchew i zalej stopionym tłuszczem. Zmiksuj na gładko. [Możesz dodać namoczone i odsączone rodzynki].
- 4. Masę odstaw na 5-10 min do lodówki. Lep w dłoniach nieduże kule i obtaczaj wiórkami itp
- Przechowuj w lodówce 3-4 dni.
Super pomysł z marchewką! 🙂 Robiłam do tej pory z kaszą jaglaną 🙂
Czy orzechy włoskie lub migdały mogą zastąpić nerkowce?
Oczywiście 🙂
Czy nerkowce można zastąpić innymi orzechami czy też migdałami?