Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Marchewkowo – orzechowe kule mocy bez dosładzania. BLW

Uwielbiam pieczoną marchew bo jest aromatyczna, a jej smak nabiera nowego wymiaru. Postanowiłam zrobić z niej jakiś deser bez dosładzania bo sama w sobie już jest wystarczająco słodka. Miałam paczkę nerkowców, za którymi nie przepadamy (chyba że w kremach!) więc zalałam je wodą aby dobrze zmiękły i …wyszły mi całkiem fajne kule mocy! Masa przed schłodzeniem jest idealna na chlebek.

Dla kogo? W przepisie są nerkowce więc na początek lepiej podać jedną kuleczkę i poczekać na reakcję.

Pierwszy raz zrobiłam te kule kiedy Filipek spał i miałam zamiar zjeść wszystkie do kawy 😉

14182601_1492717310753929_431840052_n

14159277_1492717324087261_650513920_n

14112118_1492717344087259_942749614_n

14159928_1492735744085419_2066508856_n

14182466_1492717294087264_1393541254_nMasa przed schłodzeniem to przepyszny krem kanapkowy. To miała być buźka 😉

14159135_1492736267418700_1363402554_n

14194355_1492717270753933_167416993_n

Marchewkowo - orzechowe kule mocy. 3 składniki!
Porcje 18
Bardzo łatwe kule mocy z pieczonej marchewki i nerkowców. Upieczona marchew jest wspaniale słodka, nerkowce też mają w sobie słodycz dlatego kul nie trzeba niczym dosładzać. Ewentualnie rozmoczonymi rodzynkami.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • 3-4 marchewki (pokrojone w słupki)
  2. • 1 szkl nerkowców
  3. • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (inny tłuszcz się nie sprawdzi!)
  4. • wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtoczenia kul
  5. • opcjonalnie: namoczone rodzynki (garść) aby podkręcić smak
Wykonanie
  1. 1. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Wrzuć do miski i polej oliwą z oliwek (można dodać szczyptę cynamonu). Wymieszaj ręką. Wyrzuć na blaszkę i piecz ok 25min w 180C.
  2. 2. Orzechy zalej wodą i odstaw na kilka godzin. [Woda z moczenia orzechów jest doskonałą odżywką do roślin doniczkowych itp].
  3. 3. Orzechy wrzuć na dno blendera, potem marchew i zalej stopionym tłuszczem. Zmiksuj na gładko. [Możesz dodać namoczone i odsączone rodzynki].
  4. 4. Masę odstaw na 5-10 min do lodówki. Lep w dłoniach nieduże kule i obtaczaj wiórkami itp
  5. Przechowuj w lodówce 3-4 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
laminacocina
Gość

Super pomysł z marchewką! 🙂 Robiłam do tej pory z kaszą jaglaną 🙂

Ania
Gość
Ania

Czy orzechy włoskie lub migdały mogą zastąpić nerkowce?

Anna
Gość
Anna

Czy nerkowce można zastąpić innymi orzechami czy też migdałami?