Kolacje Obiady Przepisy

Kotleciki rybne. BLW

Moje pierwsze! Wstyd mi dosłownie…tym bardziej, że Filipkowi bardzo smakowały 🙂 Mamy umowę, że mleczko dostaje po przebudzeniu, a potem po obiedzie. Mówię mu, że mleczko mi się skończyło i muszę zjeść obiadek. To już czwarty dzień mojej konsekwencji i już nie narzeka, nawet nie pyta 🙂  Kupiłam dorsza ale nie miałam zupełnie ochoty na pieczonego więc postanowiłam część zmielić i zrobić kotleciki do maczania w keczupie (miał być domowy majonez ale się nie wyrobiłam) plus pieczone frytki. Frytki były posypane rozmarynem (zwykle kładę gałązkę) co odrzuciło od nich Filipka więc zjadł tylko jedną oraz całą swoją porcję ketchupu (rączką – co tam, że niebawem stukną mu 3 lata hehehe), a kotlecików nie chciał ruszyć. Poczekał aż zjem i poprosił o mleczko. Wypił i zabrał się za kotlety! Zjadł dwa co zdaje się być ogromną ilością biorąc pod uwagę poranną owsiankę i placki bananowo-borówkowe na przegryzkę przed obiadem.

Dla kogo? Przepis zawiera jajko. Kotleciki usmażyłam pod przykrywką ale następnym razem upiekę i wtedy będą idealne dla dzieci poniżej 12m. Ta wersja rozpadłaby się w wodzie więc gotowane odpadają niestety. Będę eksperymentować 🙂

14193872_1492637137428613_227473297_n

Na zdjęciu nie widać masy z dodaną mąką. Początkowo miałam kotleciki obtaczać w mące gryczanej ale masa była luźna więc dodałam bezpośrednio do masy.14218172_1492637180761942_801962468_n 14182128_1492637107428616_670969847_n

14182500_1492637084095285_1347892071_n

Kradzież ketchupu z maminego talerza 😉14159244_1492637094095284_166397350_n

Dokończenie obiadu na kolanach mamy 🙂

14159717_1492637120761948_1181021597_nA poniżej bez dodatku kaszy/ryżu – mąka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 2-3 łyżki powinny wystarczyć. Masa nie może się rozlewać kiedy ułożysz kotleciki na blaszce. Ketchup z passaty pomidorowej 😉 Mega szybki!

Kotlety rybne z marchewką, cebulą i kaszą jaglaną. Łatwe i pyszne!
Porcje 10
Kotleciki rybne są przepyszne i bardzo łatwo je zrobić. Stosunek ryby do cebuli i marchewki to 1:1 więc przemycamy warzywa w bardzo atrakcyjnej formie. Można zaserwować z pieczonymi frytkami z ziemniaków i selera oraz domowym ketchupem (przepis na blogu).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1 szkl zmielonego dorsza
  2. • 1 duża cebula (drobno pokrojona lub starta)
  3. • 1 mały ząbek czosnku
  4. • 1 marchewka (starta)
  5. • 1/2 cytryny (sok)
  6. • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej/ryżu
  7. • 3-4 łyżki mąki gryczanej
  8. • 1/3 łyżeczki soli i 1/4 pieprzu czarnego
  9. • masło klarowane do smażenia
Wykonanie
  1. 1. Kawałek dorsza umyj, osusz i zmiel w maszynce. Potrzebujesz 1 szkl zmielonej ryby.
  2. 2. Cebulę i marchew* zetrzyj na grubych oczkach tarki lub drobno pokrój (wtedy trzeba przepuścić przez maszynkę) i zeszklij z czosnkiem na maśle klarowanym. Patelnię przykryłam pokrywką i chwilkę poddusiłam aby marchewka zmiękła.
  3. 3. Do miski ze zmielonym dorszem dodaj roztrzepane jajko, sok z cytryny, przyprawy, ugotowaną (chłodną) kaszę lub ryż i wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Lep małe kotleciki (masa jest dosyć luźna) i układaj na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Kiedy jedna strona się podsmaży, przerzuć na drugą, zmniejsz gaz i przykryj patelnię pokrywką.
  4. Podawaj np z frytkami warzywnymi i domowym ketchupem. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Odgrzewaj na suchej patelni (mały ogień i pod pokrywką) lub w piekarniku.
Notatki
  1. * Cebula i marchew po uduszeniu powinny dać pełną szklankę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

14 komentarzy do "Kotleciki rybne. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
alicja
Gość
alicja

Ja wczoraj zrobiłam pulpety z pstrąga. Ale niestety zostały wyplute. A tak meczylam się z usuwaniem ości. Ale ten przepis wypróbuję.

Magda Z
Gość
Magda Z

Ja zrobiłam ostatnio bardzo podobne kotleciki, tylko z samego zmielonego dorsza z przyprawami i jajkiem. Na początku było “bleee, ochydne”, a zachęceni do spróbowania orzekli, że to “najpyszniejsze kotleciki na świecie” 🙂

Ula
Gość

Z braku dorsza były z pstrągiem,pachniało pysznie w całej kuchni 🙂 Dzieciątku smakowały bardzo, ja się nie dopchałam 😉 Część zamroziłam i mam zamiar podać w tym tygodniu,gdy nie będę miała czasu na gotowanie 🙂

Aga
Gość

Kotleciki sa PRZE-PY-SZNE!!! ja tylko zamiast jaglanej (ktorej sama nie moge przełknąć😞) dalam kuskus i doprawilam jeszcze odrobiną kolendry mielonej (zawsze daje ją do ryb). No i nawet nie musialam za bardzo formować kotlecikow po prostu kladlam łyżka mase na goracy tluszcz jak placki. Synek zjadl 3 sztuki na obiad i 1 na kolacje… Mężowi też smakowały! No i wymownie mruczal przy tym… Az chce sie gotować! Nastepnym razem musze zrobic z podwójnej porcji…

Aga
Gość

Synek mruczał 😂 mąż wyraził zadowolenie słownie 😂

Kala
Gość

A jak długo robią się pieczone dla dzieci poniżej 12 m.ż.? 🙂 PS Super przepisy 😉

Magdalena
Gość
Magdalena

Czy można by odgrzać na parze dla niemowlaka?

Magda
Gość

Czy można dodać zwykła mąkę lub owsiana zamiast gryczanej?

wpDiscuz