To danie urzecze każdego! Mięso królika z tartą jarzynką i ziołami to niebo w gębie. Idealny posiłek dla malutkiego dziecka. Filip uwielbia królika! Ostatnio mieliśmy dwa razy w tygodniu bo moje dziecko poprosiło o jeszcze po spałaszowaniu całego udka! O dokładki owsianki czy placuszków prosił nie raz ale o dokładkę MIĘSA po raz pierwszy. Ostatnio tak wypadało, że królika jedliśmy na dworze, Filipek nago 😉 więc ten letni klimat też mógł mieć znaczenie.
Czemu Polacy nie jedzą królika?
Powód nr 1: Dla wielu osób królik to zwierzątko domowe i to może mocno zniechęcać. Byłam wegetarianką z zapędami na weganizm ale w ciąży wszystko się zmieniło. Kiedyś widząc zdjęcie mięsa robiło mi się niedobrze.
Powód nr 2: Historia z życia wzięta: moja mama wraca z Mili i mówi tak “Miałam kupić królika ale tyle osób stało w kolejce, że wstyd mi było”. Pytam “dlaczego?” “Wszyscy kupowali karkówkę i kiełbasę, co oni by o mnie pomyśleli?” Królik kojarzy się Polakom z czymś luksusowym. Cały królik kosztuje ok 26zł ale na żeberkach robi się zupę, a mięsa dla 3 osobowej rodziny starczy na dwa posiłki.
Czemu królika warto jeść?
Królik bije inne mięsa na głowę pod względem wartości odżywczych. Tak jak ryby “z wód zimnych” jest niesłychanie bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy. “Mięso królicze jest bardzo bogate w tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Stąd jego wysoka wartość biologiczna w stosunku do wieprzowiny czy wołowiny. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62% [źródło: Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 3: 72-77; D. Kowalska].”
Dla kogo? 6m+
Polecam Podlaską przyprawę Staropolską! Można ją kupić w Rossmanie.
- • 1 królik
- • 2 łyżki masła klarowanego
- • 1 szkl wody
- • 1/2 korzenia pietruszki
- • kawałek selera
- • 1 mała marchew
- • 1 pomidor
- • przyprawy do marynaty: 1 gałązka lubczyku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek
- • przyprawy do duszenia: 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej (zdjęcie), 2 listki laurowe + gałązka lubczyku i plastry cebuli z marynaty
- 1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Podziel mięso na porcje - zobacz zdjęcie. Na żeberkach robię zupę pomidorową i nie widać ich na zdjęciu.
- 2. Mięso przełóż do dużej miski i zamarynuj: oprósz solą i pieprzem, dodaj lubczyk i cebulę pokrojoną w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej trochę oliwy z oliwek i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- 3. W garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć mięso razem z lubczykiem i cebulą. Chwileczkę podsmaż, dolej szklankę gorącej wody. Dodaj przyprawę staropolską. Przykryj pokrywką.
- 4. Zetrzyj warzywa na drobnych oczkach tarki, pomidora obierz ze skórki i pokrój w małe kawałki - wszystko wrzuć do garnka. Zmniejsz ogień do minimum i duś przez ok 2 godziny aż mięso będzie miękkie - chociaż raz przekręć mięso.
- Podawaj z młodymi ziemniakami i duszoną marchewką i groszkiem lub kaszą gryczana i buraczkami.
- Smacznego!
W jakim wieku można podać maluchowi tą potrwake? Córa ma 10 miesiecy, poczekac jeszcze?
Podawać 🙂 ja bym nawet na jeden z pierwszych posiłków zaserwowała. To mięso jest tak delikatne, soczyste i wartościowe, że idealniejszego mięsa dla dziecka (i dorosłego!) nie ma. Pozdrawiam
Hej. Bardzo kusi mnie to danie. Ale jakoś nie umiem się przekonać do królika. Dla mnie królik to zwierzątko domowe. Nie wiem czy nie czułabym się jakbym psa jadła. Moje dziecko jest teraz zakochane w królikach. Wszystkie bajki kupujemy właśnie o nich. Więc tym bardziej mam duże wątpliwości.
Ha! Miałam podobne myśli ale tak naprawdę świnki to cudowne, mądre zwierzątka, z kurą też się można zaprzyjaźnić… Mnie przekonały wartości odżywcze. Królik bije każde inne mięso na głowę. Pamiętam jak kilka miesięcy temu zaserwowałam królika. Mój mąż powiedział Filipkowi, że zaraz będziemy zjadać królika. Filip bardzo był szczęśliwy, a kiedy zobaczył kawałek mięsa na talerzu zaczął się denerwować i krzyczeć “to nie królik!!!” Spodziewał się chyba zobaczyć coś w kształcie królika 😉 Obiad skończył się wielkim fochem. Teraz kiedy serwuję jakieś mięso mówię zwyczajnie: mięsko. Zawsze myślałam, że Filip będzie typowym wrażliwcem i przejdzie na wegetarianizm w wieku kilku… Czytaj więcej »
Niedługo zaczynamy rozszerzanie diety, przepis wydaje się fajny, tylko martwi mnie sól – czy faktycznie doprawiacie nią mięso dla dzieci?
Hej Marta! Ja nie dodawałam soli do momentu aż Filipek skończył 18mcy. Jest to czasem uciążliwe ale wystarczy odjąć porcję dla dziecka i resztę doprawić w garnku 🙂 W przepisie podaję sól bo Filipek ma prawie 3 latka. W domu solimy minimalne ilości i od 18mca jemy z jednego gara 😉
Super, dziękuję za odpowiedź!
Witam! Mam mieso z królika w zamrażalce i teraz nie wiem jak sie do niego zabrac? Czy można rozmrozić, zamarynować i włożyć do lodowki na cala noc?
Hej Reniu! Myślę, że tak ale przyznaję, że jeszcze tak nie robiłam. Zamrażanego mięsa się nie zamraża ale marynowanie i leżakowanie w lodówce powinno być ok. Daj znać jak wyszło:-) Pozdrawiam
Ja również miałam duże opory z przygotowaniem królika na obiad, gdyż mamy w domu miniaturkę.. Ale zdrowie dziecka najważniejsze. Mięsko cudownie pachniało i wspaniale smakowało. Potrawa zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia 🙂
Może to głupie pytanie, ale jestem trochę zielona… 🙂
Czy warzywa z duszenia też podawać Maluszkowi do zjedzenia, czy też z garnka samo mięso, a o warzywa zadbać jakoś oddzielnie?
Hej Basiu! One są przepyszne! Bardzo aromatyczne i pełne smaku. Podaj śmiało. Ja podaję ale zwykle i tak Filipek zjada samo mięso 😉 Warzywa i sosik dodaję do kaszy.
Pyszności! Dzięki za przepis i za podpowiedź, rodzice zadowoleni, Ola zadowolona, królik chyba będzie częściej u nas gościł 🙂
Dziękuję Basiu! Nasz ukochany przepis <3
Mam 6 miesieczne blizniaki. Zaczęliśmy BLW wczoraj – marchewka, brokuł i ziemniak, dziś dynia cukinia i marchewka. Wszystko krojone w słupki. Większość jedzenia wylądowała w krzesełku i na podłodze, coś jednak trafiło do buzi. Kiedy można bezpiecznie wprowadzać większe lub mniejsze kawałki jedzenie – np właśnie marchewka z groszkiem lub mięso z królika – jakie kawałki przygotować a pierwszy raz ?
Hej! Bardzo dobrze Wam poszło 🙂 Na początek słupki i kawałki, które łatwo schwycić całą dłonią (dynia, cukinia, brokuł, kalafior, batat, awokado – na surowo, miękka gruszka, jabłka wybieraj niekruche, takie zbite i soczyste i podawaj w całości – podtrzymujesz dłonią, a dziecko skrobie dziąsełkami). Mięso jest jak najbardziej ok na początek – pulpet lub pas ugotowanego mięsa – do ssania. Dodawaj nowe faktury i wielkości – zobaczysz jak sobie radzą. Na początku dużo będą rozgniatać, wyrzucać. Kaszę jaglaną lekko rozgotuj i na ciepło ulep gruby wałek (przykład).
Proszę daj czasem znać jak Wam idzie bo z bliźniakami będzie wesoło 😉
W przepisie nie podano kiedy dosypać przyprawę staropolską.
Faktycznie! W pkt 3 🙂
Poprawiłam 🙂
Po moim ostatnim podejściu do królika (upiekłam w całości) postanowiłam, że z nim kończę. Ale zobaczyłam ten przepis i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Na żeberkach ugotowałam zupę, tak jak napisałaś (mam nadzieję, że to co wycięłam było żeberkami). No i to mięsko z zupy było pyszne, mięciutkie. A to duszone chyba trochę przesoliłam, ale też było ok. Choć starszaki standardowo były obruszone, że obiad mają jeść :/
Domibu króliczek jest pyszny! Duszony w warzywach najlepszy bo nie wysycha jak w piekarniku :/
hahahaha ja pamiętam jak w podstawówce kłóciłam się z rodzicami o śniadanie i tłumaczyłam im, że przed chwilą jadłam przecież kolację 😉
Ta przyprawa staropolska zawiera chili czy jest odpowiednia dla tak małego dziecka?
Moni jest 🙂 Prócz chili tam jest jeszcze kilka innych przypraw, a na cały garnek dodajesz 1 łyżeczkę 🙂 Według mnie ta łyżeczka naprawdę dużo zmienia. W Polsce bardzo boimy się podawać ostrych potraw dzieciom, a np w Japonii jednym z pierwszych smaków jakie poznaje niemowlę jest wasabi!!! Czyli nasz chrzan 😉 Ja bym czegoś takiego nie zrobiła bo widziałam filmik, na którym mama podaje dziecku wasbi na …łyżeczce, a nie jako składnik potrawy. Tak czy siak, ta szczyptunia chili nie jest wyczuwalna więc spokojnie można użyć tej mieszanki ale fajnie też sprawdza się przyprawa stropolska do kurczaka. Do roku… Czytaj więcej »
Nie mam pezyprawy staropolskiej, wyjdzie bez tego? Lub czym zamienić?