Obiady Przepisy

Królik duszony w warzywkach. Delikatny i soczysty. BLW

To danie urzecze każdego! Mięso królika z tartą jarzynką i ziołami to niebo w gębie. Idealny posiłek dla malutkiego dziecka. Filip uwielbia królika! Ostatnio mieliśmy dwa razy w tygodniu bo moje dziecko poprosiło o jeszcze po spałaszowaniu całego udka! O dokładki owsianki czy placuszków prosił nie raz ale o dokładkę MIĘSA po raz pierwszy. Ostatnio tak wypadało, że królika jedliśmy na dworze, Filipek nago 😉 więc ten letni klimat też mógł mieć znaczenie.

Czemu Polacy nie jedzą królika?

Powód nr 1: Dla wielu osób królik to zwierzątko domowe i to może mocno zniechęcać. Byłam wegetarianką z zapędami na weganizm ale w ciąży wszystko się zmieniło. Kiedyś widząc zdjęcie mięsa robiło mi się niedobrze.

Powód nr 2: Historia z życia wzięta: moja mama wraca z Mili i mówi tak “Miałam kupić królika ale tyle osób stało w kolejce, że wstyd mi było”. Pytam “dlaczego?” “Wszyscy kupowali karkówkę i kiełbasę, co oni by o mnie pomyśleli?” Królik kojarzy się Polakom z czymś luksusowym. Cały królik kosztuje ok 26zł ale na żeberkach robi się zupę, a mięsa dla 3 osobowej rodziny starczy na dwa posiłki.

Czemu królika warto jeść?

Królik bije inne mięsa na głowę pod względem wartości odżywczych. Tak jak ryby “z wód zimnych” jest niesłychanie bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy. “Mięso królicze jest bardzo bogate w tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Stąd jego wysoka wartość biologiczna w stosunku do wieprzowiny czy wołowiny. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62% [źródło: Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 3: 72-77; D. Kowalska].

Dla kogo? 6m+

13595377_1430894180269576_623572338_n

13624718_1430894170269577_498006258_nPolecam Podlaską przyprawę Staropolską! Można ją kupić w Rossmanie.

IMG_8007

13624916_1430894143602913_1281630059_n

13608002_1430894213602906_1549033595_n

Królik w jarzynce. Soczysty i delikatny. BLW
Porcje 7
Mięso z królika nie dosyć, że przepyszne, soczyste i delikatne to jeszcze tak zdrowe jak ryby!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 40 min
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 40 min
Składniki
  1. • 1 królik
  2. • 2 łyżki masła klarowanego
  3. • 1 szkl wody
  4. • 1/2 korzenia pietruszki
  5. • kawałek selera
  6. • 1 mała marchew
  7. • 1 pomidor
  8. • przyprawy do marynaty: 1 gałązka lubczyku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek oliwy z oliwek
  9. • przyprawy do duszenia: 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej (zdjęcie), 2 listki laurowe + gałązka lubczyku i plastry cebuli z marynaty
Wykonanie
  1. 1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Podziel mięso na porcje - zobacz zdjęcie. Na żeberkach robię zupę pomidorową i nie widać ich na zdjęciu.
  2. 2. Mięso przełóż do dużej miski i zamarynuj: oprósz solą i pieprzem, dodaj lubczyk i cebulę pokrojoną w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej trochę oliwy z oliwek i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. 3. W garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć mięso razem z lubczykiem i cebulą. Chwileczkę podsmaż, dolej szklankę gorącej wody. Dodaj przyprawę staropolską. Przykryj pokrywką.
  4. 4. Zetrzyj warzywa na drobnych oczkach tarki, pomidora obierz ze skórki i pokrój w małe kawałki - wszystko wrzuć do garnka. Zmniejsz ogień do minimum i duś przez ok 2 godziny aż mięso będzie miękkie - chociaż raz przekręć mięso.
  5. Podawaj z młodymi ziemniakami i duszoną marchewką i groszkiem lub kaszą gryczana i buraczkami.
  6. Smacznego!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

23
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Sylwia
Gość
Sylwia

W jakim wieku można podać maluchowi tą potrwake? Córa ma 10 miesiecy, poczekac jeszcze?

Alicja
Gość
Alicja

Hej. Bardzo kusi mnie to danie. Ale jakoś nie umiem się przekonać do królika. Dla mnie królik to zwierzątko domowe. Nie wiem czy nie czułabym się jakbym psa jadła. Moje dziecko jest teraz zakochane w królikach. Wszystkie bajki kupujemy właśnie o nich. Więc tym bardziej mam duże wątpliwości.

Marta
Gość
Marta

Niedługo zaczynamy rozszerzanie diety, przepis wydaje się fajny, tylko martwi mnie sól – czy faktycznie doprawiacie nią mięso dla dzieci?

Renia
Gość
Renia

Witam! Mam mieso z królika w zamrażalce i teraz nie wiem jak sie do niego zabrac? Czy można rozmrozić, zamarynować i włożyć do lodowki na cala noc?

Ula
Gość
Ula

Ja również miałam duże opory z przygotowaniem królika na obiad, gdyż mamy w domu miniaturkę.. Ale zdrowie dziecka najważniejsze. Mięsko cudownie pachniało i wspaniale smakowało. Potrawa zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia 🙂

Basia
Gość
Basia

Może to głupie pytanie, ale jestem trochę zielona… 🙂
Czy warzywa z duszenia też podawać Maluszkowi do zjedzenia, czy też z garnka samo mięso, a o warzywa zadbać jakoś oddzielnie?

A.M.
Gość
A.M.

Mam 6 miesieczne blizniaki. Zaczęliśmy BLW wczoraj – marchewka, brokuł i ziemniak, dziś dynia cukinia i marchewka. Wszystko krojone w słupki. Większość jedzenia wylądowała w krzesełku i na podłodze, coś jednak trafiło do buzi. Kiedy można bezpiecznie wprowadzać większe lub mniejsze kawałki jedzenie – np właśnie marchewka z groszkiem lub mięso z królika – jakie kawałki przygotować a pierwszy raz ?

Domibu
Gość
Domibu

W przepisie nie podano kiedy dosypać przyprawę staropolską.

domibu
Gość
domibu

Po moim ostatnim podejściu do królika (upiekłam w całości) postanowiłam, że z nim kończę. Ale zobaczyłam ten przepis i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Na żeberkach ugotowałam zupę, tak jak napisałaś (mam nadzieję, że to co wycięłam było żeberkami). No i to mięsko z zupy było pyszne, mięciutkie. A to duszone chyba trochę przesoliłam, ale też było ok. Choć starszaki standardowo były obruszone, że obiad mają jeść :/

Moni
Gość
Moni

Ta przyprawa staropolska zawiera chili czy jest odpowiednia dla tak małego dziecka?