Kochani to jest absolutny HIT! Filip i ja lubimy owsianki i jemy min 2x w tygodniu. Natomiast Tata Filipa to już inna bajka… u niego w domu owsianek nie było i chyba stąd ta niechęć do “papki”. Tym razem zjadł całą michę ze smakiem – SZOK! Nie dosyć, że w domu roznosi się piękny zapach to jeszcze uczucie rozgrzanego brzuszka zostaje na długo. Niech nie zwiodą Was zdjęcia – fotografem nie jestem i ciężko jest mi oddać ten smak na zdjęciu.
Sekretny składnik to oczywiście mus dyniowy! Daje piękny kolor i “kremowość”. Absolutnie jej nie czuć! Wiem, że już jestem nudna z tą dynią ale to jak nie korzystać z takiego dobra? No jak? Trzeba!
Warto ją przemycać do czego się da bo pomaga w walce o lepszą odporność na infekcje. Odpowiednio doprawiona ani dynią nie pachnie, ani dynią nie smakuje 😉 My uwielbiamy ją w deserach…ach te muffiny!
Jestem nudna wiem…ale musisz to wiedzieć tej jesieni:
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Przełam się i zrób sobie mus na tydzień 🙂
Dla kogo? To zależy kiedy chcesz wprowadzić gluten. My wprowadziliśmy dopiero w 11 mcu (planowałam po roku). Możesz oczywiście kupić płatki owsiane bez glutenu ale zapłacisz za nie dokładnie 5x więcej. Jeśli zmniejszysz ilość przypraw to możesz zaserwować już po 6 mcu ale moim zdaniem tylko z płatkami bezglutenowymi.
Kremowa, jesienna owsianka. Rozpogodzi każdy ponury poranek 🙂 BLW
- • 1 szkl płatków owsianych
- • 1,5 szkl wody
- • 0,5 szkl wody z moczenia daktyli*
- • 3 czubate łyżki gęstego musu dyniowego
- • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- • 1 małe jabłko - starte
- • przyprawy: 1/3 łyżeczki od kawy cynamonu, 1/4 kardamonu i 1/4 gałki muszkatołowej
- 1. Płatki wsyp do garnka, zalej wodą i domowym syropem daktylowym.
- 2. Szybko zetrzyj jabłko i wrzuć do płatków. Dodaj mus z dyni i przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 10 min.
- 3. Zdejmij pokrywkę, dodaj przyprawy i olej koko. Gotuj jeszcze 15-20 min często mieszając.
- 4. Podawaj na ciepło.
- *Domowy syrop daktylowy o konsystencji herbaty - można zastąpić 1 łyżeczką kupnego słodu np ryżowego, klonowego, daktylowego lub dodać miód już po przestudzeniu owsianki.
- Syrop krok po kroku: http://blwmama.pl/?p=1001&lang=pl
Mam pytanie co do tego musu z dyni. Czy dynię do piekarnika wrzucić O udusić czy jakoś inaczej?
Hej Aga! Jak tylko chcesz 🙂 Przy owsiance nie ma różnicy bo pieczona dynia lepsza jest do wypieków czy kopytek – jest mniej mokra 😉 Ja zwykle gotuję bo zabiera to mniej czasu niż pieczenie. Jeśli masz twardą sztukę to nie męcz się z obieraniem – wyszoruj dobrze skórę, pokrój w półksiężyce i wrzuć na wrzątek (część dyni powinna wystawać – wtedy jest słodsza), ja dodaję też olej koko lub masło. Kiedy będzie miękka wyjmij z wody, po przestygnięciu pozbędziesz się skóry i zmiksujesz na puree 🙂
Przepis TU –> http://blwmama.pl/?p=1015
Owsianka wyszła przepyszna. Córeczka i ja zjadłyśmy z apetytem. Zastanawiam się tylko, dlaczego trzeba ją tak długo gotować? Ja niestety nie wytrzymałam zalecanego czasu (0,5 godziny). Gotowała się chwilę, dynia była upieczona, a jabłko miękkie. Ale może jest jakiś powód? Dziękuję za przepis.
Nele! To przepis z czasów gdy miałam kuchnię gazową i naprawdę świetny mały palnik, teraz gotuję może 7 min 😉 Próbujesz i wiesz czy dobra 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałam, ale czasem są jakieś “kuchenne sztuczki”, że coś się lepiej przyswaja, albo nie tak wydziela 😉 dlatego chciałam się upewnić. Nie mniej jeszcze raz wszystkim polecam i dziękuję za przepis.